Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosinečki U MAXU!

'Rakitić će u Barci biti još bolji, Luku nitko neće ugroziti, a Halilović... svašta je moguće!'

26.06.2012., Rogla, Slovenija - Trener Crvene Zvezde Robert Prosinecki s klubom na pripremama. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/5
28.07.2014.
u 21:00

Mandži će trebati vremena za prilagodbu, ali Diego Simeone će njemu prilagoditi igru, kaže Robert Prosinečki za Max!

Petorica naših nogometaša u novoj će sezoni igrati u španjolskoj Primeri. Luka Modrić (28) u Realu, Mario Mandžukić (28) u Atleticu, Ivan Rakitić (26) i Alen Halilović (18) u Barceloni, te Mario Pašalić (19) u Elcheu. Primera je, uz engleski Premiership, najjača liga na svijetu, a naš proslavljeni bivši nogometaš, Robert Prosinečki (45), koji je u igračkoj karijeri odijevao dresove Reala, Barcelone, Ovieda i Seville, za sportski tjednik MAX! pokušao je predvidjeti kakvu će sezonu imati hrvatski nogometaši u Španjolskoj.

– Modriću i Rakitiću ne treba nikakvo vrijeme za prilagodbu, oni su već starosjedioci u Španjolskoj. Istina, Rakitić je iz Seville otišao u veliku Barcelonu, ali lako će se priviknuti na novi klub jer mu način igre katalonskog ponosa itekako odgovara, a surađivat će s boljim igračima nego što ih je imao dosad – smatra Prosinečki i dodaje:

Foto: Reuters (Ilustracija)

– Mandžukiću će zacijelo trebati vremena da povuče konce u novoj sredini, ali sjajno je što je trener Diego Simeone inzistirao na njegovu dolasku! To znači da će igru prilagoditi njemu nakon odlaska Diega Coste u Chelsea. Atletico je očito tražio igrača koji je sposoban igrati agresivno i stvarati pritisak na suparnički zadnji red. Atletico je doista idealan klub za Mandžukića, momčad igra baš onako kako njemu odgovara. No, teško je sad reći hoće li Mandžo dati baš onoliko golova koliko je dao Diego Costa, hoće li biti igrač prevage kao što je bio Costa.

Atletico ipak igra drukčije od Bayerna, mislite li da to može utjecati na Mandžukićevu prilagodbu novoj sredini?

– Nema to veze... Uostalom, Mandžukić je i otišao iz Münchena zato što Bayern igra drukčije, jer ga Guardiola nije vidio u svojoj viziji. Doveo je Lewandowskog, koji je sjajan tehničar, sklon je odigravanju dvostrukih dodavanja, ima kombinatoriku, a Mandžukić to nema u tolikoj mjeri kao poljski napadač. I sad kad je otišao, Atletico mu je neprijeporno po načinu igre najbolji izbor.

Messi malo povučeniji

A koliko razlika između nogometa u Njemačkoj i Španjolskoj može u toj prilagodbi biti važna?

– Gledajte, Bayern je zadnje dvije sezone bio znatno moćniji od ostalih, dok je Atletico sad oslabljen u odnosu na lanjsku sezonu kad se ovjenčao naslovom. Općenito je španjolska liga jača od njemačke, jer je najslabiji španjolski klub sigurno bolji i jači od najslabijeg njemačkog kluba. Atletico je ostao bez pola momčadi, otišli su vratar Courtois, pa Filipe Luis, Thiago, Diego Costa... Pred Simeoneom je veliki posao i sigurno mnogo očekuje od Mandžukića.

Ivan Rakitić je došao u Barcelonu kao najveća zvijezda, lider i kapetan Seville. A na Nou Campu ga je dočekalo pravo "sazviježđe": Messi, Neymar, Suarez, Xavi, Iniesta...! Kako će se naš reprezentativac snaći u tom "gnijezdu stršljenova"?

– Igrat će Raketa s izvanzemaljcima, ha, ha! Ali, neće imati problema, što je više zvijezda u momčadi, to bolje, lakše je igrati! Naravno, zna li ih trener ukomponirati u momčad! A Luis Enrique ima tu "žicu", sazrio je, imao je dobru sezonu u Celti, a i već je bio u Barceloni, kao višegodišnji trener druge momčadi. On je idealna osoba da posloži te najveće svjetske zvijezde i mogli bismo opet gledati čudesno jaku Barcelonu!

Kako biste vi posložili Messija, Neymara i Suareza, na koje biste ih pozicije stavili, što bi Rakitić mogao igrati?

– Nemoguće je to reći prije nego što ih počnete trenirati. No, vidim prema nekim najavama da bi Messi trebao biti malo povučeniji nego dosad, vidjet ćemo... A Rakitić? Ha, ne vjerujem da će baš biti zadnji vezni kraj Xavija, Mascherana i Sergia Busquetsa!

Foto: J.P. YAÑEZ/UESyndication/PIXSELL

Može li Alen Halilović izboriti mjesto u ovoj megamomčadi?

– Najprije naglasimo da je Alen doveden da prvu sezonu odigra u B momčadi. Ali, svašta se može dogoditi na pripremama, baš svašta! Koliko je samo igrača bilo na papiru u drugom planu, pa su na pripremama dobili priliku i iskoristili je.

Poznajete Luisa Enriquea, kakav je njegov stav prema mladim igračima?

- U razmišljanjima smo Luis i ja isti: ne postoje mladi i stari, nego dobri i loši igrači! Ako je netko kvalitetan, igrat će, ako nije dobar, neće biti u sastavu! I nema to veze s godinama. No, doista je teško očekivati da bi već u prvoj sezoni Halilović mogao imati zapaženu minutažu kraj zvijezda koje smo već naveli... A "mali" Pašalić bit će u Elcheu u sličnoj situaciji kao Halilović u Barceloni i svaka minuta koju će dobiti za igru bit će mu vrlo dragocjena u stjecanju iskustva.

A kakvoga Luku Modrića očekujete u Realu u novoj sezoni?

- Još boljeg nego lani! Luka je prošle sezone dokazao klasu, pokazao je da je jedan od ključnih Realovih igrača. I trener Carlo Ancelotti ga voli, to je vrlo važno. Nadam se da će Luka ove sezone napraviti mali pomak u igri i približiti se suparničkom golu.

Može li Kroosov dolazak utjecati na Modrićev status?

Kroos će rasteretiti Luku

– Mislim da ne. Uostalom, otišao je Khedira, Xabi Alonso je blizu "mirovine".... Kroos je odličan igrač i samo će rasteretiti Luku.

Tko će biti španjolski prvak? Mogu li James, Ronaldo, Benzema, Di Maria, Modrić... slomiti Messija, Neymara, Suareza, Iniestu, Xavija, Rakitića...?

– Uh, kakva imena! Vidim, slažemo se da će Atletico ipak biti u drugom planu, slabiji je nego lani i ne vjerujem da će obraniti naslov! Najviše bih šansi ipak dao Barceloni, Messi i Neymar dobili su još i "Hanibala" Suareza, bit će to "pakleni trokut"! A Messi će, predviđam. biti prevaga, on je čudo od igrača!

Može li dolazak Jamesa Rodrigueza negativno utjecati na Ronalda – ovih je dana James prva zvijezda Madrida?

– Ne vjerujem da bi Ronaldova taština mogla prouzročiti takve probleme. Ronaldo je igrač s pozitivnim karakterom, želi iz dana u dan biti sve bolji, želi pobjeđivati i zabijati, on je Realov najvažniji igrač, top-klasa! A James je ipak "klinac" koji dolazi i koji se tek treba dokazati u velikom klubu...

>>Halilović nakon sjajnog debija: Sretan sam, svi su dobri prema meni

>>Ja sam Mandžukić, a ne Costa. O Pepu ne želim...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije