Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski clasico

Raketa vs. Luka bit će šlager europske sezone

Ivan Rakitic, Luka Modric
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
04.08.2014.
u 14:00

Mandžukić s Atleticom i Lovren s Liverpoolom nisu favoriti za naslov prvaka

Možda bismo priču o "balu pijanih milijunaša" ipak trebali početi s najvećim europskim prodavačem. Nije ta laskava titula ovoga ljeta pripala Portugalcima, trgovačkim velemajstorima s tradicijom, Benfici i Portu, čak ni Liverpoolu ni Monacu, koji su za samo jednoga igrača inkasirali po 80 milijuna eura (Suarez, Rodriguez), nego malome engleskome Southamptonu. Nevjerojatno zvuči podatak da je klub u kojemu je nekada branio Ivan Katalinić ovoga ljeta zgrnuo na prodaji igrača čak 119,53 milijuna eura, među ostalim i prodavši Dejana Lovrena. Ali ni s tolikim novcem popularni sveci nisu uspjeli dovesti nijedno zvučno ime (osim trenera R. Koemana) i sada figuriraju kao kandidat za ispadanje. Za njih doslovno vrijedi ona da ne znaju kamo će s novcem. Zbog te iznenadne erozije ambicija Lovren je i inzistirao na odlasku.

Velika bogata četvorka

U ovom trenutku samo četiri kluba u Europi imaju igrače vrijedne najmanje 500 milijuna eura, Real Madrid, Barcelona, Bayern i Chelsea, što ih svrstava u najveće favorite za europski naslov. No samo je Bayern od njih u ovom trenutku prvak u nacionalnom prvenstvu, što jamči spektakularne srazove bogataša u Primeri i Premiershipu i nove dramatične utrke. Tući će se bespoštedno Real (dvije sezone zaredom bez naslova prvaka) i Barcelona uz hrvatski Clasico (Modrić vs. Rakitić), te Chelsea i Manchester City, dok će u drugom redu stajati bolidi Atletica, odnosno Manchester Uniteda i Arsenala. Teško će se u to elitno društvo u Engleskoj uključiti Liverpool, najveći otočki ulagač u pojačanja s potrošenih 111,43 milijuna eura. Ni njihov šef Rodgers nema baš instinkt killera kad je u pitanju kupnja. Zar bi umjesto Suareza Anfield trebao bacati u trans belgijsko-srpski tandem Origi-Lazar Marković!? Mika, Pera, Laza, rekao bi Ćiro...

'Skroman' Real Madrid

Svoj rekord u potrošnji ove godine nije dostigao Real Madrid (2009. godine uložio je 230 milijuna eura), no zato ga je oborila Barcelona sa 143 milijuna eura za igrače i novim trenerom. Ta revolucija na Nou Campu, o kojoj je slavodobitno govorio predsjednik Bertomeu, 'pojela' je Fabregasa i Sancheza, a iznjedrila Raketu i 'gricka' Suareza, na čiji će se debi čekati do studenoga. Barcelona, za razliku od Atletica i Reala, nema trenerski kontinuitet i od 2012. godine već ima četvrtoga čovjeka na klupi: Guardiola, Vilanova, Tata Martino, Luis Enrique. Novome šefu slatke brige, ali i strahovit pritisak jer Enrique je trener koji se još nikada nije borio za trofeje, ni blizu... Real se stoga nameće kao favorit Primere. Njegov autoritet pojačava titula europskog prvaka, a novu snagu donijet će lepršavi kolumbijski matador Rodriguez i kaiser sredine terena, genijalni Kroos. U takvoj konkurenciji vise čak i Xabi Alonso i Di Maria, do jučer nedodirljivi u prvih 11. Kakvu to megamomčad ima Ancelotti!

Posebnost ovoga prijelaznoga roka nisu samo lude svote za ofenzivce nego i bogatstva za – vratare. Pogledajte tko je sve uložio u novoga čuvara mreže: Manchester City (Caballero), Barcelona (Ter Stegen, Bravo), Arsenal (Ospina), Atletico (Oblak), dok je Chelsea s posudbe vratio Courtoisa. Ako su Nijemci (Neuer, Ter Stegen), Španjolci (De Gea, Casillas, Reina) i Belgijci (Courtois, Mignolet) vodeće europske vratarske sile, ništa slabiji nisu ni Slovenci s čak dvojicom vratara u Interu, Handanovičem i Belecom, te Janom Oblakom u Atleticu, za kojega je Simeone platio čak 16 milijuna eura...

>> Objavljen raspored utakmica Primere - Suarez dostupan za El Clasico

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije