Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćurković protiv Bjekovića

Prvi Hrvat na čelu Partizana nakon Franje Tuđmana ide po novi mandat!

Ivan Ćurković (1)
Foto: Marko Prpić/PIxsell
1/8
24.05.2016.
u 15:12

– U Beogradu nikad nisam imao problema, transparent da sam ustaša nosila je jedna manja grupa navijača Partizana. Bili su nezadovoljni što im nismo plaćali za navijanje

Utorak 31. svibnja važan je dan za nogometni klub Partizan. U 17 sati počinje izvanredna Skupština na kojoj će se izabrati novo vodstvo kluba, a za mjesto predsjednika kandidiraju Ivan Ćurković i Nenad Bjeković.

Bivši predsjednik Partizana Zoran Popović u prosincu prošle godine podnio je ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga zbog loših rezultata u Europi i prvenstvu, a otada je vođenje kluba do izborne skupštine preuzela Radna skupina na čelu s Ćurkovićem. Izbori su trebali biti održani krajem travnja, ali su ipak odgođeni jer se čekao završetak sezone, a sada je sve spremno za konačni "okršaj".

Traži se dodatno osiguranje

Javnost u Srbiji podijeljena je između dvojice kandidata, retorika se poprilično zaoštrila kako se bliži trenutak odluke, a došlo je do toga da se traži pojačano osiguranje.

– Tijekom vikenda dobio sam upozorenja s više strana da aktualno vodstvo kluba planira izazvati incidente (primjenom fizičkog nasilja, bacanjem suzavca...) s ciljem da se izborna skupština ponovno odgodi – dio je pisma koje je Bjeković uputio ministru unutarnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću, od kojeg je tražio zaštitu.

Dvojica kandidata žestoko se bore za naklonost skupštinara kojih je 65, za pobjedu im treba 50 posto plus jedan glas, a obojica imaju svoje adute.

Ivan Ćurković (72), rodom iz Mostara, bivši je vratar Veleža, Partizana i Saint-Étiennea koji je za reprezentaciju Jugoslavije upisao 19 nastupa. Nakon završetka karijere ostao je u nogometu te je od 1989. do 2006. godine radio kao predsjednik Partizana i postao najtrofejniji u povijesti. Bio je i predsjednik Olimpijskog odbora Srbije te potpredsjednik Nogometnog saveza Srbije. Zanimljivo, Ćurković je Hrvat, što nikada nije skrivao.

– U Beogradu nikad nisam imao problema, transparent da sam ustaša nosila je jedna manja grupa navijača Partizana. Bili su nezadovoljni što im nismo plaćali za navijanje. Moj djed po očevoj strani je iz jednog malog mjesta pored Livna, od tamo su Ćurkovići. Ja sam Hercegovac, Hrvat, katolik, ali odrastao sam u Jugoslaviji, u multietničkom Mostaru gdje ni za jednog od suigrača nisam znao koje je nacionalnosti, ponosno je istaknuo u razgovoru za Večernji list Ćurković, koji je bio prvi Hrvat na čelu Partizana nakon Franje Tuđmana. Podsjetimo, prvi predsjednik Republike Hrvatske od 1954. godine bio je tajnik Partizana, a od 1958. do 1960. godine i predsjednik kluba. Partizan je u tom vrijeme bio vojni klub, a oko Tuđmanove uloge u njemu i dalje vladaju prijepori. Dok jedni tvrde da je Tuđman čak i osnovao taj klub, oni drugi, poput novinara Željka Pantića, tvrde da je njegova uloga bila minorna. No, nitko ne može osporiti da je u razdoblju dok je bio na čelu kluba, Partizan dobio prepoznatljive dresove s crno-bijelim prugama.

– On je i u Beogradu govorio da navija za Dinamo. Nije često dolazio na stadion kako bi nas gledao – rekao je jednom prilikom Stjepan Bobek te možda time najbolje opisao što je ustvari za Tuđmana bio Partizan.

Bjeković: Ja sam već pobjednik

Nenad Bjeković (68) bivši je nogometaš Proletera, Partizana i Nice, koji je dres Jugoslavije oblačio 22 puta. Uz klub iz Humske vežu ga brojne uspomene, a postao je i legenda jer je dugo godina proveo u klubu na raznim funkcijama. Bio je igrač, pomoćni trener, glavni trener te sportski direktor. Na toj je funkciji proveo čak 17 godina (1990.- 2007.).

– Ja sam već sad pobjednik. Zovu me bivši igrači, dužnosnici i kolege, sve redom veliki partizanovci, i pružaju mi potporu. Za mene je to najveća satisfakcija. Uvjeren sam da pobjeđujem u utorak, ali ako se to i ne dogodi, čestitat ću svojim protivnicima i zaželjeti Partizanu sve najbolje – kazao je Bjeković.

Sve u svemu, obojica su uvjerena u svoju pobjedu, javnost uvjeravaju da uživaju podršku većine članova skupštine, ali najveću istinu saznat će u srijedu predvečer...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije