Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet sezone

Prognoza završnice Prve HNL: U posljednje kolo – izjednačeni!

08.04.2017., stadion HNK Rijeka, Rijeka - MAXtv 1. HNL, 27. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo. Marko Vesovic, Soudani. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
12.04.2017.
u 00:22

Poigrali smo se malo mogućom prognozom raspleta završnice kakvu dugo nismo gledali. Dinamo jest bio podređen na Rujevici u derbiju, zapravo je izgledao kao lovina, a ne kao lovac na četiri boda zaostatka

– Nadamo se da će Rijeka kiksati pa da odlučujemo u posljednjem kolu. Ne znam koliko će Rijeka još u ovom ritmu izdržati – rekao je na Rujevici sjajni mladi Dinamov vratar Dominik Livaković.

– Sad više ne ovisimo sami o sebi. Ali Rijeka je na kraju utakmice pala, možda zato jer igra stalno s istom jedanaestoricom... – rekao je Mario Šitum.

Petev je zaustavio pad

Dinamovci su u tim izjavama naznačili kako bi mogla izgledati spektakularna završnica hrvatskog prvenstva ove sezone. I nije nemoguće da i pogode s prognozama da Rijeka fizički možda neće izdržati do te mjere da zadrži četiri boda prednosti do posljednjeg kola i u Maksimir praktički umaršira ne samo kao prvak već možda i jedna od najvećih momčadi u povijesti HNL-a jer bi zbog prekida velike Dinamove dominacije u više od desetljeća Kekova ekipa zaista ispisala povijest.

Poigrali smo se malo mogućom prognozom raspleta završnice kakvu dugo nismo gledali. Dinamo jest bio podređen na Rujevici u derbiju, zapravo je izgledao kao lovina, a ne kao lovac na četiri boda zaostatka. Ali činjenica je i da je trener Ivajlo Petev zaustavio strmoglavi pad pod Cicom Kranjčarom.

Klub je maksimalno stao iza njega, a čini se da mu i svlačionica vjeruje jer su ovog proljeća proradili i Hodžić i Soudani, a i Sammir bez problema izdrži cijelu utakmicu – u finišu je i sprintao. Bugarski stručnjak nema poput Keka standardizirani sastav, nikad ne znaš tko će istrčati, ali njegov je kadar i kvalitetom puno širi, a mogla bi to na kraju biti i značajna prednost jer završnica će svakako iscrpiti.

Naime, u jurnjavi sljedećih osam kola, do posljednjeg devetog kruga u Maksimiru, kriju se i dva “engleska tjedna”, kako Nijemci nazivaju tjedne u kojima se odigraju tri kola, odnosno tri utakmice u sedam dana.

Iako Riječani imaju nešto lakši raspored, jer više ne moraju u Poljud i Gradski vrt, posebno će im biti nezgodan “zavoj” s Hajdukom na Rujevici, pa odmah četiri dana poslije gostovanje u Koprivnici gdje inače ne prolaze najbolje, a Slaven Belupo i njegov trener Željko Kopić jedva su nedavno slomljeni sjajnim pogotkom Vešovića. Dobra stvar za Rijeku je što u tih osam kola, u kojima ima priliku zadržati četiri boda prednosti, čak pet puta igra kod kuće i samo triput gostuje.

Kakve su šanse da Dinamo kiksa i olakša posao Rijeci koja će teško do svih osam pobjeda? Vrlo male. Iako mu raspored nije bajan, jer dolazi mu Hajduk, a ide u Koprivnicu i Gradski vrt, plavi su uglavnom uvjerljivi u srazu sa suparnicima čija je individualna kvaliteta dva do tri razreda ispod. Kad je maksimalno koncentriran na HNL i kad mu gori pod petama, Dinamo nema od koga izgubiti. A Petev zna kako vrtjeti sastav – u derbiju su mu sve tri izmjene donijele značajan pomak u igri, pa umalo i rezultatski preokret, Guilherme je ubrzao stvari, Gojak i asistirao, a na svakoj poziciji ima dva do tri vrlo kvalitetna rješenja.

Kek je s druge strane dobio puno s ulaskom Župarića u prvi sastav, no čim nekog iz udarnih jedanaest nema, nađe se u problemima. Bezjak ne može zabijati kao Vešović, a Črnic, Matei, Čanađija, Martić i naročito Maleš premalo ulaze da bi se nešto značajnije moglo očekivati. Rijetko se dogodi da netko iz drugog plana zabije – Bezjak na Poljudu, prije toga Matei još u studenom.

Gostovanja kod lokosa i Koprivničanaca te domaće utakmice s Osijekom i Hajdukom, opasne su mine za Kekovu momčad koja je već sada najveća Rijekina u povijesti HNL-a, veća i od one iz 1999. koja je, primjerice, u ligi za prvaka te sezone pokleknula na Kantridi protiv Croatije (0:2), a u Maksimiru je pala s lakih 3:0. I opet može ostati bez svega.

Rijeci onda dovoljan i remi

Što ako se zaista ostvari naša prognoza da će Dinamo dobiti sve do kraja, a Rijeka ispustiti po dva boda u Koprivnici i kod Lokomotive? U posljednje će kolo ući bodovno potpuno izjednačeni, pa bi Riječanima u Maksimiru bio dovoljan i neodlučeni rezultat, treći ove sezone u međusobnim utakmicama.

Dinamu bi bila dovoljna bilo kakva pobjeda, što je svakako bolja opcija nego da recimo u posljednju utakmicu ulazi s prilikom, ali da zaostaje tri boda. Jer, u tom bi slučaju trebao i pobijediti s tri pogotka razlike zbog Cicine ostavštine iz rujanskog potopa na Rujevici.

Komentara 5

KU
kupatilo
09:25 12.04.2017.

Svajako povjest.Jedna eventualna titula i je povjest.Dinamovi jedanest zaredom toje svima dosadilo i toje kao normalno.Čorava koka i ona nabode jedno zrno.Kakoste sretni unaprijed.Ja predlazem dase ako neko drugi bude prvak osim Dinama to odma racuna sa puta 20 i odma uvede i kao jubilej dvadesete titule.Razni treneri,razni igraci i biti jedanaest godina zaredom prvak a ja vjerujem i petnaest dace bit a mozda i vise jer objektivno Dinamu titulu moze uzet samo politika jer svisu navalili nanjega kao lesinari i to nije impozantno al biti jednom prvak uz toliku logistiku to je.Daim nisu sudci pomogli u nekoliko utakmica nebi bili ni ispred Hajduka.Ovakosu se okurazili i stekli samopouzdanje znajuci dace imat pripomoc.Naucilise galamit ako je nemaju daje odma kriv Mamic.Ovo je linč jednog kluba sa predznakom Hrvatski jos iz doba yuge.

DU
Deleted user
16:14 13.04.2017.

kako Dinamo postaje prvak? zakuca na vrata svojih filijala i kasira bodove za koje se drugi muce da dodju do njih. lako je biti prvak u ligi koja je konstruirana da plavi budu prvak. treba ukinuti profesionalni nogomet,ovo je smijurina

IN
Inoha
07:48 12.04.2017.

Lokomotiva ce iznenadit dinamo.haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije