Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Estonija - Hrvatska (18 sati)

Govorilo se da ga je doveo Mamić, a Ante Čačić najbolji je hrvatski izbornik!

30.08.2016., Zagreb - Na terenu Hitrec Kacijan hrvatska nogometna reprezentacija odradila je drugi trening uoci kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Turske. Ante Cacic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/9
28.03.2017.
u 08:22

Nakon polovice odigranih utakmica u kvalifikacijama za SP, kockasti su prvi s četiri pobjede i remijem, uz impresivnu gol-razliku 11:1. No ono što je još važnije, naši reprezentativci na travnjaku djeluju sretno, ozračje u reprezentaciji je fenomenalno

Kada je Ante Čačić 21. rujna 2015. godine izabran za nasljednika Nike Kovača, većina javnosti konstatirala je: ”Da mu nije prijatelja Zdravka Mamića, nikada ne bi postao hrvatski izbornik jer svojom trenerskom biografijom ne zaslužuje voditi ponajbolju europsku momčad.”

No rezultatima u posljednje dvije i pol godine Čačić je skepticima pokazao da su bili u krivu. Prvo je od Kovača preuzeo uzdrmanu momčad i s lakoćom je odveo na Euro, a potom je u Francuskoj izgubio samo od budućeg europskog prvaka Portugala.

Najbolji u tri kategorije

A odlično je Čačićeva Hrvatska krenula i u kvalifikacije za SP u Rusiji 2018. godine. Nakon polovice odigranih utakmica kockasti su prvi s četiri pobjede i remijem, uz impresivnu gol-razliku 11:1. No ono što je još važnije, naši reprezentativci na travnjaku djeluju sretno, ozračje u reprezentaciji je fenomenalno.

A brojke pak pokazuju da je Ante najuspješniji hrvatski izbornik u povijesti, i to u tri kategorije. Naime, u 19 vođenih utakmica ostvario je 13 pobjeda te po tri remija i poraza (od toga su dva bila beznačajna nakon 11-eraca na turneji po Kini)... Čačić je ukupno osvojio 71,9 posto mogućih bodova, najviše od svih izbornika u povijesti (Bilić je drugi sa 67,8 posto, Kovač treći sa 61,4...).

No Čačićeva je Hrvatska i najefikasnija u povijesti, prosječno po utakmici postiže 2,2 pogotka. Najbliži su mu u toj kategoriji Kovač (1,89) i Bilić (1,86).

Ali ni tu nije kraj Antinim dosezima. Naime, u njegovih 19 utakmica na izborničkoj klupi, Hrvatska je primala samo 0,47 pogotka po utakmici, što je također najmanje od svih izbornika.

– Mogu reći da sam jedan od onih rijetkih koji nije sumnjao u Čačićev uspjeh. On je vrlo dobar trener, radi taj posao već dugo, iskusan je i znao sam da će dobro posložiti reprezentaciju – kaže bivši izbornik Otto Barić te dodaje:

– Istina je da Ante ima možda i najširi i najkvalitetniji izbor igrača otkad je Hrvatske, no to ne umanjuje njegov uspjeh.

Je li mu minus to što ga je na klupu postavio Zdravko Mamić?

– Ma to su gluposti, pa nije Čačić bio neki lijevi trener, on je iza sebe imao rezultate u svim klubovima u kojima je radio. I zato je sasvim legitimno izabran za izbornika – naglašava Barić.

Neki mu zamjeraju da je prekasno reagirao u utakmici osmine finala Europskog prvenstva protiv Portugala.

Zašto Ćorić, a ne Pašalić?

– Ne slažem se s time. Jer, da je netko od naših zabio u prvih 90 minuta, onda se o tim izmjenama u produžetku ne bi ni pisalo. Mislim da smo mi megalomani jer zbog čega je to Hrvatska morala pobijediti Portugal, reprezentaciju koja je kasnije postala prvak pobijedivši u finalu favoriziranu Francusku – pita se Barić te dodaje:

– Mislim da je vrijeme da se prestane sumnjati u Čačića, a na koncu, taj poraz od Portugala samo će mu pomoći i dati iskustvo za SP u Rusiji.

Kao najveći Čačićev adut spominje se to što je ozračje u reprezentaciji odlično.

– Ante je pametan čovjek, ne pravi se važan kao neki bivši izbornici, svjestan je da u momčadi ima nekoliko megazvijezda, i jako uspješno balansira s njima. E, to ne zna svatko – zaključio je Otto Barić.

No, bit će i dalje onih koji će osporavati neke izbornikove odluke. I jučer su se pojavile kritike da zašto je na put za Rusiju priključio dinamovca Ćorića, a ne, primjerice, Andrijaševića ili Pašalića koji su dobili pretpozive..

No tako je to, svaki hrvatski izbornik mora biti spreman na kritiku, pa i kada je poput Čačića, rekorder u tri kategorije...

>>Hrvatska nikad nije izgubila od Estonije s kojom je igrala prvu službenu utakmicu od neovisnosti

>>Kramarićev suigrač dobio poziv za krivu reprezentaciju, svi se smiju objašnjenju!

Prosjek zabijenih golova:

Ante Čačić 2,2 gola po utakmici

Niko Kovač 1,89

Slaven Bilić 1,86

Ćiro Blažević 1,73

Zlatko Kranjčar 1,68

Prosjek primljenih golova:

Ante Čačić 0,47

Mirko Jozić 0,61

Niko Kovač 0,84

Otto Barić 0,9

Zlatko Kranjčar 1

Prosjek osvojenih bodova:

Ante Čačić 71,9 % bodova

Slaven Bilić 67,8 %

Niko Kovač 61,4 %

Mirko Jozić 61,1 %

Ćiro Blažević 56,9 %

Komentara 58

HO
Hotspot
10:03 28.03.2017.

čačić vrlo dobro vodi reprezentaciju i ono što je najbtitnije-igrači sad igraju od gušta, sa srcem i željom, a ne kao ranije kad se vidjelo da igraju bez žara...imamo odlične igrače, samo ih treba staviti na prirodne pozicije gdje igraju u klubovima bez previše pametovanja i to je to...čačić je to napravio, on ne glumi trenerskog gurua, ne razmeće se i rezultati su mu odlični što čini sretnima sve prave navijače HR repke!

AB
abendblatt
08:53 28.03.2017.

Di su sad oni pametnjakovici, sveznajuci treneri i kriticari "TV servisera"???

CU
cupus
09:30 28.03.2017.

Istu ekiou su imali Stimac i Kovac pa sta su napravili??? Bio sam pesimist u pocetku ali Cacic dobro ( ne odlicno) radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije