Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda sindikata

Nogometaši neće biti obrtnici niti će ih klubovi “šutati”

Mario Jurić, Dario šimić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
02.11.2013.
u 08:33

– Do travnja 2015. svi moraju dobiti ugovore o radu. To znači da nogometaši više neće biti samostalni djelatnici

I dok su Davor Šuker i Damir Vrbanović u pripremama za Island, Uefa je posjetila Hrvatski nogometni savez. Tema je bila sindikalna: Mattias Grafström uime Uefe te predstavnici udruga profesionalnih klubova (zastupali je i Zoran Mamić i Tomislav Svetina), igrača i europskog sindikata nogometaša posjetili su Zagreb kako bi upozorili HNS-u da u pravilnike mora ugraditi minimalne uvjete standardnog ugovora za profesionalne nogometaše. HNS su zastupali tajnik Vladimir Iveta, pravni savjetnik Matija Puhak, stručna suradnica za međunarodne poslove i licenciranje Tanja Peraković te dopredsjednici Udruge prvoligaša Zdravko Josić i Reno Sinovčić. Naoko stižu velike promjene, a najveća bi trebala biti promjena statusa nogometaša.

– Do travnja 2015. svi moraju dobiti ugovore o radu. To znači da nogometaši više neće biti samostalni djelatnici te će klubovi za njih morati uplaćivati doprinose za mirovinsko, zdravstveno i poreze – navodi tajnik HUNS-a Mario Jurić.

Nadalje, arbitraža će biti nezavisna, a ne više HNS-ova, klubovi više neće moći mijenjati šprancu ugovora koje propisuje Savez... Sindikat je izrazio zabrinutost zbog neprovođenja pravomoćne arbitražne odluke Arbitražnog suda HNS-a, a savez je naglasio da ove godine ima 35 novih arbitražnih postupaka, što je napredak u odnosu na prošlogodišnjih 150 arbitražnih postupaka.     

Komentara 3

Avatar Stjepan .
Stjepan .
10:30 02.11.2013.

Svaka Vam čast i bravo kaj delate za HR nogomet i općenito za nogometaše. Još bi se trebali izboriti da u nogometu (posebice s djecom) rade visokoobrazovani treneri koji su završili trogodišnje ili četverogodišnje školovanje na Kineziološkom fakultetu. Takozvanu akademijuemiju HNS-a trebalo bi ukinuti jer je to smješno. Do nedavno je za njihovu takozvanu licencu "C" uvjet bio osamnaest godina starosti i OSNOVNA ŠKOLA kaj je tragikomično. I kaj je još smiješno završiš školovanje za trenera na fakultetu i nemožeš u RH raditi kao trener u prvoligaškom klubu. NEKA TO ŠUKER I MAMIĆ TE MIHAČIĆ OBJASNE.

JA
JackRussell
10:50 02.11.2013.

Bitno da se Šukera i aktualnu vrhušku HNS-a konstantno pljuje, a ljudi su u godinu i pol mandata napravili velike stvari, a ovo je još jedna. Hrvatska liga nikad nije bila kvalitetnija i zanimljivija, mlade reprezentacije su napokon dobile konstantu nastupa na velikim natjecanjima, a vrlo blizu su i seniori da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo. Još k tome, imamo dva kluba koja nastupaju u Europskoj ligi. Šukeru i Vrbanoviću treba čestitati, a ne da ih se stalno pljuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije