Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preustroj kluba

Plavi mogu biti kao Bayern, osnovati svoju novu tvrtku

dinamo
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
18.09.2014.
u 14:45

ZZD tvrdi da je istekao rok za izbore, u Dinamu kažu da nemaju takve obveze.

GNK Dinamo danas je klub ustrojen kao udruga građana, radi po svom statutu. Kako se stalno mijenja Zakon o sportu, pa i ostali zakoni, statut će se, bude li potrebno, mijenjati i usklađivati s pozitivnim propisima. No, pojavila se priča po kojoj bi Dinamo mogao biti privatiziran, postao bi sportsko dioničko društvo. Uostalom, šest naših prvoligaša prošlo je taj preustroj te će sigurno i ostali, a među njima i Dinamo, jednog dana biti drukčije ustrojeni nego što su danas. No, do toga će još mnogo vode proteći ispod Savskog mosta.

– Sad uopće nije vrijeme za razgovor o tome, pred nama su dvije izuzetno važne utakmice, današnja s Astrom pa u nedjelju idemo u Rijeku. Istina je da sam na skupštini kluba govorio o privatizaciji kao o jednoj od mogućnosti koja će se jednom dogoditi u klubu – kazao nam je Zdravko Mamić.

Mamić: Nismo ni počeli

No, očito se i sad nešto događa kad se tom temom bavio Izvršni odbor kluba.

– Ne znam što je rečeno na Izvršnom odboru. Odavno smo rekli da treba ispitati što bi privatizacija značila za klub, što se u tom slučaju treba napraviti. A dosad se na tom planu nije napravilo baš ništa, nijedan korak – nije želio puno razgovarati o toj temi, koja je očito tek u samom začetku.

U svakom slučaju, počinje istraživanje o mogućoj privatizaciji. Kad bi se na kraju donijela odluka o tome, onda bi dionice prvi imali pravo upisati članovi kluba. Iz Dinama nam kažu da ih je u ovom trenutku oko 8000. No, mnogo je tu maloljetnih, a vjerojatno je da će se postaviti i uvjet – višegodišnje članstvo i još neki drugi.

Primjerice, glavni je dioničar Hajduka grad Split koji je bio najveći vjerovnik i taj je dug pretvoren u dionice kluba. U Dinamu to ne bi bio slučaj jer maksimirska momčad nema nikakvih dugova ni prema gradu ni prema bilo kome drugome. Zbog toga i nije obveza ići u privatizaciju, ali može u nju krenuti svojom voljom. I veliko je pitanje što bi se njome dobilo. Osim ako već ne postoje neki "jaki" ulagači.

To je Dinamov spin

Primjerice, predsjednik Istre 1961 Ščeglov, koliko znamo, daje klubu godišnje pola milijuna eura. A godišnji proračun Dinama je 15 pa i više milijuna eura.

Ljudi bliski inicijativi Zajedno za Dinamo tvrde da je priča o privatizaciji obični spin, da Dinamo ne mora u nikakvu privatizaciju zbog promjene u zakonima, kako nije točno da svi klubovi koji imaju promet više od 200 tisuća kuna moraju postati trgovačka društva. Smatraju da se udruge neće morati preoblikovati, nego otvoriti tvrtku čiji će vlasnik biti udruga. Prema tom modelu posluje Bayern. Naime, udruga Bayern 75-postotni je vlasnik tvrtke Bayern. Vodstvo kluba bira se na izborima po članskom modelu.

Podsjetimo, imao je i Dinamo svoju tvrtku Dinamo d.d., koja je propala i iz koje se nikad nisu naplatili Ladić, Prosinečki, Cvitanović...

ZZD tvrdi da je ovo Dinamov spin kako bi se izbjegla obveza za provođenje izbora, za koju je rok, kažu, istekao.

– To nije točno, nije istekao nikakav rok, a mi i nemamo nikakvu obvezu što se tiče bilo kakvih izbora – tvrdi glavni direktor Dinama Tomislav Svetina.

>>Zdravko Mamić: Moramo razmišljati 
i o privatizaciji kluba

>>ZZD: O Dinamovoj sudbini odlučuju isključivo članovi kluba!

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar cluesblues
cluesblues
17:38 18.09.2014.

kakvi su to clanci na dan vazne europske dinamove tekme? - pa zar se nema o cemu drugom pisati, ili je ovo naruceno da se bas danas (a i prethodna 2 dana) samo o tome pise, makar se ta pretvorba spomenula tek usput i totalno je nebitna tema, pogotovo sta se nista sluzbeno (a ni nesluzbeno) nije ni pokrenulo …stvarno dno dna - i onda ce se isti autor licemjerno pitat u nekom od slijedecih uradaka zasto je slaba posjeta na maksimiru...

ĆA
ćaćaća
20:21 18.09.2014.

dinamo je privatiziran onog trenutka kad je mamić ušao u njega..ni jednu kunu nije dao za privatizaciju a u džep je stavio barem 100 mil eura..

LI
lixeGZ
19:32 18.09.2014.

dinamo nikada pod "vođom" zdravkecom i njegovim garniturama odbora nemože biti i nebude nikada bil kao bayern. trenutno a i nadalje pod ovima nemere ćak ni primirisati nekom prosječnom njemačkom ili španjolskom drugoligašu. kaj se pak privatiziranja dinama tiče, tu svi mi imamo nekakova iskustva još iz ranih 90-tih. mi građani negativna a "ovi" bogom dani pak pozitivna. a svi znamo kako se privatiziralo opće i javno dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije