Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETAŠ GODINE

Pjaca će biti top igrač, a volio bih vidjeti talijanskog trenera na klupi Dinama!

Marko Pjaca
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
10.01.2017.
u 08:36

– Nekada je takve karakteristike imao Pirlo, no Luka je brži, jači, reaktivniji, može igrati na više pozicija – naglašava Budan.

Bivši hrvatski reprezentativac sa šest nastupa, Riječanin Igor Budan (36) imao je privilegij biti suigračem čovjeku pred čijom se nogometnom virtuoznošću poklonio cijeli svijet. Budan će ovako recenzirati genijalnog Luku Modrića:

– Fascinira me Lukin talent, njegova osobnost, čitanje igre, postavljanje na terenu, moć u posjedu i kontroli lopte – niže komplimente Budan i dodaje:

– Oduševljava me kako kvaliteta njegove izvedbe raste iz godine u godinu, korak po korak. Sjećam se da su ga, kad je prelazio u Tottenham, znali sumnjičavo propitivati “kako će se on tamo snaći tako mali”, tvrdeći da će fizički zahtjevi engleske lige za Modrića biti preteški, a on ih je sve razuvjerio pokazavši vrhunsku klasu.

Tko je za vas najsličniji igrač Modriću u modernom nogometu?

Luka je bolji od Pirla

– Možda je to po nogometnom znanju moj prijatelj Miralem Pjanić, premda je on ipak ofenzivniji od Luke. No, uspon njihovih karijera vrlo je sličan. Nekada je takve karakteristike imao Pirlo, no Luka je brži, jači, reaktivniji, može igrati na više pozicija – naglašava Budan.

Budan je trenutačno izvan nogometa, nakon što je jednu sezonu bio timski menadžer Palerma, a potom zamjenik direktora talijanskog B-ligaša Spezije. U fazi je školovanja za sportskog direktora, živi u Bergamu, oko 450 kilometara od rodne Rijeke.

– Uredski posao bio je za mene veliko, dragocjeno iskustvo, ali sada sam odlučio uzeti predah, posvetiti se obitelji, prijateljima, privatnom poslu. Jednostavno, zaželio sam se malo “slobode” od nogometa. Jedini nogometni angažman bilo mi je prošlog ljeta posredništvo u transferima nekolicine nogometaša u Italiji – kaže Budan.

Ovo je sezona velike afirmacije Hrvata u talijanskoj ligi, Kalinića, Badelja, Brozovića, Perišića, Mandžukića, no ne primjerice Roga i Pjace.

– Za Pjacu se ne bojim, u njemu vidim top igrača recimo za dvije godine, dok se potpuno ne privikne na talijanski nogomet. A Rog? I njemu će trebati vremena jer ovo je jedan sasvim drukčiji nogomet od onog na koji se navikao. Ovo je nogomet šablona i sasvim drukčije kvalitete rada. Zato talijanski treneri i jesu toliko na cijeni, pogledajte gdje su danas Conte, Mazzarri, Ranieri, Ancelotti... Zato bih talijanskog trenera volio vidjeti na klupi Dinama.

Isplakao sam se 1999.

Prije 18 godina bili ste dio nesuđene Rijekine šampionske momčadi. Kako danas vidite Rijekine izglede u utrci s Dinamom?

– Ah, to su bila neka druga vremena, sjećam se strašnog Dinama i kako sam se isplakao što u svojoj posljednjoj sezoni u Rijeci nisam uzeo taj naslov. Rijekin naslov prvaka ove godine bio bi kruna svega uloženog proteklih godina i velika nagrada predsjedniku Miškoviću za svu ljubav koju je dao svom klubu. Bude li Dinamo igrao kao prošle jeseni, Rijeka se sa šest bodova viška nema čega bojati. Zaista bih kao Riječanin volio da Rijeka osvoji prvenstvo i da joj se opet ne dogodi da padne u najbitnijim utakmicama – ističe Budan i dodaje:

– Divim se i Dinamu, načinu na koji je ustrojio svoju školu nogometa i napravio golemu razliku u odnosu na sve naše klubove. Pogledajte samo koliko su novca zaradili, po tome je Dinamo danas najveći izvoznik hrvatske robe – zaključio je Igor Budan.

Za Rijeku je od 1997. do 1999. ubilježio 35 nastupa, a između 1999. i 2013. nastupao je za čak osam talijanskih klubova: Veneziju, Empoli, Palermo, Anconu, Atalantu, Ascoli, Parmu i Cesenu. Ukupno je u talijanskoj Seriji A postigao 44 pogotka.

Budanov izbor

Luka Modrić (Real) 10

Ivan Rakitić (Barcelona) 9

Mario Mandžukić (Juventus) 8

Marcelo Brozović (Inter) 7

Nikola Kalinić (Fiorentina) 6

Ivan Perišić (Inter) 5

Darijo Srna (Šahtar) 4

Danijel Subašić (Monaco ) 3

Dejan Lovren (Liverpool) 2

Franko Andrijašević (Rijeka) 1

Nada godine:

Filip Benković (Dinamo) 5

Domagoj Livaković (Dinamo) 4

Josip Posavec (Palermo) 3

Bojan Knežević (Dinamo) 2

Borna Sosa (Dinamo) 1

Komentara 1

HA
harakiri
14:23 10.01.2017.

Pjaca i Rog će propasti ako ostanu u Italiji, talijanski klubovi nemaju razumijevanja za mlade igrače

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije