Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'u fleku'

Redovi navijača bijelih pred pivnicom u kojoj je osnovan Hajduk

Torcida
Foto: Privatni album
1/3
21.08.2015.
u 11:30

'Došao sam ovdje da se slikam pred pločom u spomen na osnutak Hajduka.'

U praškoj noći polako se bližila ponoć, negdje u centru čulo se "Ja te volim, ja te volim, ja te volim Hajduče". U kolijevci Hajduka, kultnoj pivnici "U Fleku" u kojoj su splitski studenti 1911. godine donijeli odluku o osnivanju Hajduka, bilo je kao na promenadi. Deseci Hajdukovih pristaša dolazili su u nju kao na svetište.

– Ne zanima me pivo, mogu ga popiti bilo gdje, želim se samo slikati ispred naše ploče – kazao je Ivan Balić, otac Hajdukove mlade zvijezde Andrije Balića, kojeg smo zatekli u redu ispred legendarne pivnice.

Runde 'okretali' iz Splita

Stvorila se potkraj radnog vremena takva gužva da je voditelj posla, prosijedi Čeh, koji je sve gledao u čudu, morao stati na vrata i zaustavljati Hajdukove navijače u mimohodu.

– Kraj je, ne radimo više! – neuspješno je pokušao uvjeriti Hajdukove navijače, koji se nisu micali od ulaza u pivnicu.

– Daj, stari, samo da prođemo tuda da se slikamo ispred ploče – uvjeravali su ga Luka Rogulj i društvo koji su iz Splita doputovali automobilom i kombijem.

Kako rekoše, sve za Hajduk. Kada su na trenutak uspjeli ući, jer se namršteni čuvar pomaknuo, bili su najsretniji na svijetu.

– Slikaj, brže! – govorili su jedan drugome dok su ponosno pozirali pred pločom na kojoj piše "Ovdje je godine 1911. osnovan hrvatski nogometni klub Hajduk, Split".

No, nije samo pivnica "U Fleku" bila velika praška priča. Zanimljiv susret imali smo u restoranu "Corto", u najužem centru predivne češke prijestolnice. Tamo je takva atmosfera da, recimo, Lovre Trumbić, prijatelj koji je ostao u Splitu, mobitelom može počastiti turom pića. Gazda je Renato Böhm iz Mostara, splitskih korijena, veliki navijač Hajduka. Stalno je na relaciji Hrvatska – Češka, 14-godišnji sin David talentirani je košarkaš kojeg bi u reprezentaciji rado vidjeli i Hrvatska, i BiH, i Češka.

– Bio je sad na pripremama s Hrvatskom kod izbornika Domagoja Kujundžića – ponosno će Böhm.

A dva dana prije dvoboja Slovana i Hajduka bio je na putu, otišao stotinjak kilometara od Praga. U Liberec.

– Zvali su prijatelji da im kupimo ulaznice. Imam prebivalište ovdje pa sam dobio pet ulaznica. Ali, Ivan Krstulović, koji radi kod mene, nije uspio – kaže Renato.

To nije uspio dok se zvao Ivan Krstulović, no usred Libereca pronašli su neke domaće momke koji su im kupili personalizirane ulaznice. Tako će Hajduk bodriti Ivo Malina, Petr Gaubič, Andronjin Brož...

Pomogli i navijači Slavije

– Stavljali smo češka imena tako da naši ne budu imali problema – objašnjava Renato.

Ivan, između dva posluživanja, objašnjava.

– Sve zajedno kupili smo četrdesetak ulaznica, za neke prijatelje iz Makarske, moje iz Kaštela... Ma, bilo je stotinu poziva, ali nije se moglo više – kazao je Krstulović.

U Liberecu su sreli neke obrijane tipove.

– Čim su počeli govoriti, shvatio sam da imaju praški naglasak, koji je poseban. To su bili navijači Slavije, pogledam njihov popis, a na njemu na desetke čeških prezimena. Sve su to bile ulaznice za naše. Ha, dobro su se momci snašli – dodao je Böhm.

>> Hajduk nije spasio ni sjajni Kalinić, Slovan će na Poljudu imati prednost!

Komentara 6

DI
dinamojavolim1
13:46 21.08.2015.

jesu pivnicu zapalili i opljackali nakon slikanja??

ST
Stipetic1
12:35 21.08.2015.

Najstariji ,najveći ,najpopularniji ,najlegendarniji Klub Institucija na jugoistoku Europe! HŽV

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
12:37 21.08.2015.

Hajduk je velika balkanska institucija i da imaju dušu, srce i gazdu slično hrvatskoj svetinji i pravom Hrvatu gospodinu Zdravku Mamiću mogli bi se upustiti u borbu za drugo mjesto u HNL-u sa HNK Rijekom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije