Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVENOV PRVI TRENER

Petar Nadoveza: Bilić je još kao klinac točno znao što želi

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.02.2016.
u 21:15

– Bilić je uvijek, još od mladih dana, bio igrač koji je puno razmišljao. A glava je u sportu najvažnija. Važno je da igrač, odnosno trener, povezuje stvari. Uostalom, završio je fakultet, intelektualac je – kaže Nadoveza.

Gušta ponosno legenda Hajduka Pero Nadoveza (73) gledajući kako Slaven Bilić (47) blista na Otoku i s West Hamom mrsi račune nogometnim velikanima. Smješka se, veseli, jer upravo je on tog Splićanina gurnuo u vatru! Bio mu je prvi (1988.), ali i posljednji trener u Hajduku (2000.).

 – Nećemo ga puno hvaliti, da se ne umisli – šali se Nadoveza.

Umjesto Jerkana i Tipurića

– Šalu na stranu, ali Slaven je nevjerojatan! Bio je takav i kao junior, jedva 18-godišnjak, ništa mu nije bilo teško – govori trener čiji je nadimak bio Pere, Splitski Pele. Nadimak ne iznenađuje kad se zna da je u karijeri za Hajduk postigao 296 golova, a kasnije u nekoliko navrata sjedio na klupi.

– Bilić je uvijek, još od mladih dana, bio igrač koji je puno razmišljao. A glava je u sportu najvažnija. Važno je da igrač, odnosno trener, povezuje stvari. Uostalom, završio je fakultet, intelektualac je.

Čega se sjećate iz njegovih najranijih igračkih dana?

– Posljednje godine juniorskog staža igrao je na posudbi za Primorac iz Stobreča, što mu nije bio problem. A mi smo ga zatim poslali u Šibenik, jer tamo je bio odličan trener Milan Ribar. Bilić je spremno i to prihvatio, bez riječi. U Hajduku je tada bila dobra stoperska linija, Nikola Jerkan i Jerko Tipurić, a kad bi netko od njih bio suspendiran zbog žutog kartona, ja bih ga nazvao u Šibenik i on bi spremno došao igrati za prvu momčad. Ako se sjećate, bila je tada dopuštena dvojna registracija, igrač je mogao u sezoni igrati za dva kluba. Odmah bi uskočio. Važnije, već u mladim danima je znao točno što želi – prisjeća se.

U tim susretima, kada je kao junior uskakao u prvu momčad Hajduka u Skoplju, Nišu i u Mostaru bio je i – najbolji igrač.

Bili ste mu u Hajduku prvi trener, koristi li on danas što iz vašeg trenerskog arsenala? Prepoznajete li kakav svoj detalj u taktici?

– Teško je to uspoređivati, dosta se stvari promijenilo. Ona vremena bila su drukčija. Uostalom, danas stoperi i bočni ulaze u igru, imaju zadatke kakve prije nisu imali. Jedino je ostalo isto da je nogomet – nogomet, a recimo, rukomet – rukomet. Pa pogledajte samo koliko danas trče, tko bi prije razmišljao tko će koliko trčati za vrijeme utakmice...

Na koju ‘bazu’ Bilić pobjeđuje Liverpool, Arsenal, Chelsea...?

– Forte je što ne igra zatvoreno! To je velika stvar, ima igrače koji se brzo transformiraju iz zadnje ili srednje linije u prvu.

Gdje mu je kraj? Za njega će se kao trenera, valja očekivati, početi trgati nogometni velikani?

I sreća je bitna, zar ne?

– Teško je to prognozirati, pogotovo u Engleskoj. Uz to što čovjek ima znanje i talent, u nogometu treba imati i sreće. To je važno! Pogledajte Josea Mourinha, jednog od najboljih svjetskih trenera. Njemu se znanje i talent ne mogu osporiti, ali čak ni on uvijek ne uspijeva.

Javlja li se Bilić prvom treneru?

Naravno! Srećemo se i na zajedničkim druženjima u Hajduku...

A Bilić, koji je trenutačno šesti u Engleskoj, a s Blackburnom igra za četvrtfinale FA kupa, kaže:

– Tip sam koji s obje noge stoji čvrsto na zemlji, ali nakon ove pobjede nad Liverpoolom prevladale su emocije. Ova će se pobjeda upisati u povijest kao jedna od najvećih West Hama. Protiv Liverpoola, u zadnjoj sezoni na stadionu Upton Park, s golom za 2:1 u zadnjoj minuti produžetka... Može li bolje? – pita se Bilić.

Vidjet ćemo, Slavene, ali čini se da može. Tek je krenulo...

>> Slaven Bilić u posljednjim sekundama produžetka izbacio Liverpool iz FA kupa!

Komentara 2

Avatar poglavito
poglavito
00:23 13.02.2016.

Bilić je kreativni genialac .

Avatar Abcda
Abcda
22:50 12.02.2016.

Nadoveza Pere strijelac nase ere, Vinko Cuzzi poznat po brzini , Ante Zaja po svojoj ostrini ... naprid bili. Kad je to bilo ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije