Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Težak posao

Evo zašto su Tudorove šanse u PAOK-u minimalne!

10.08.2014., Stadion Kranjceviceva, Zagreb - MAXtv Prva liga, 4. kolo, NK Lokomotiva - NK Hajduk. Igor Tudor. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
24.06.2015.
u 19:53

PAOK niti ima iste ciljeve kakvi su pred Tudora bili postavljeni u Hajduku, niti je kadrovska situacija imalo usporediva

Igor Tudor odlazi u Solun kako bi napravio sljedeći korak u svojoj trenerskoj karijeri, nakon što je relativno uspješno vodio splitski Hajduk. Na svom prvom poslu Tudor se pokazao kao trener sklon inovativnim taktičkim riješenjma i novotarijama, ali jednako tako i kao stručnjak čije ekipe znaju ući u crne rupe, kako se to Hajduku u ponekim utakmicama bilo događalo. Jednako tako, mora mu se priznati da je imao odličan odnos s igračima, pa se može zaključiti kako zna komunicirati i davati podršku igračima, što je za mladog trenera iznimno korisno.

No, prije nego se pogleda što Igor Tudor može napraviti s PAOK-om, treba ilustrirati kompletnu situaciju u klubu, kako bi postalo očito koliko zapravo njega tamo težak (možda i nemoguć) posao čeka. Nekoliko je iznimno otežavajućih okolnosti za Igora Tudora:

Klupska kultura

Financijskim padom PAO-a, a dolaskom Savvidisa (relativno bogatog vlasnika), PAOK je postao tek jedan od dva koliko-toliko financijski stabilna kluba u Grčkoj, te stoga je realno da puca na mjesto viceprvaka (Olympiakos je daleko naprijed). Međutim, PAOK nikada nije bio dovoljno velik klub da bi mogao redovito osvajati trofeje, a to su postale klupske ambicije. U posljednje su tri sezone (otkad je klub preuzeo Savvidis) treneri dobivali otkaz bilo u ožujku ili ranim danima travnja. Dakle, gotovo u isto vrijeme, kada su u klubu shvatili da neće osvojiti niti jedan trofej. A klub nisu vodili treneri anonimusi, već treneri koji imaju ili veliko iskustvo ili karizmu, ili oboje.

Prvo je na čelu bio Giorgios Donis, u Grčkoj vrlo popularan igrač i legenda, trener s više od 10 godina iskustva, koji je s malom Larrisom osvojio grčki kup, a imao je uspjeha i s Atromitosom. Dakle, trener za kojeg se smatralo da ima ogroman potencijal, a s manjim je klubovima imao i rezultate te bio u uzlaznoj putanji. Dobio je otkaz nakon što je poražen u polufinalu grčkog kupa u proljeće 2013.

Sljedeći je na klupu sjeo Huub Stevens, iznimno iskusan nizozemski trener s riznicom punom trofeja, a između ostalog osvojio je i Kup UEFA vodeći njemački Schalke. Vodio je i druge velike klubove, poput PSV-a ili RB Salzburga. Poznat je kao odličan radnik s igračima i čovjek sposoban izgraditi momčad, a otkaz je dobio početkom ožujka 2014., zbog serije loših rezultata.

Ove, netom završene sezone, klupu je preuzela klupska legenda Angelos Anastasiadis, čovjek koji je osvojio posljednji trofej s klubom – kup 2003. Bio je to ujedno i njegov treći mandat na klupi kluba s kojim je i kao igrač osvojio grčko prvenstvo, samo da bi otkaz dobio u sličnim okolnosti kao i dva prethodno spomenuta trenera. Lako se može stoga nazrijeti da Savvidis ima 'nula strpljenja' i očekuje instant rezultat s ekipom koja to očito nije sposobna isporučiti.

Komunikacijska barijera

Ako se nešto može istaknuti kao jaka karta Igora Tudora onda je to svakako odnos koji je imao s igračima Hajduka, koji se vidio i nakon što je otišao iz kluba. I sam je kapetan Maloča rekao kako je Tudor jedan od onih trenera čija su vrata uvijek otvorena te koji konstantno komunicira s igračima kako bi dobio od njih ono što očekuje te ih napravio boljima. Tog aduta na novom poslu neće biti...

Jer niti je Tudor uzor igračima kakav je mogao biti u Hajduku, gdje je igračka legenda kluba, niti govori grčki jezik, a vjerojatno ga neće niti naučiti. I dok je u Hajduku Tudor bio čovjek koji je prošao Hajduk, hrvatsku reprezentaciju i Juventus, netko u čiju se karijeru igrači mogu ugledati, u PAOK-u će za veliku većinu igrača biti tek jedan u nizu trenera koji se u posljednje vrijeme mijenjaju na klupi. Možda se u kadru i može pronaći koji igrač koji ga se dobro sjeća iz igračkih dana, ali teško je vjerovati da će Tudor tamo imati početni impuls kakvog je mogao očekivati u Hajduku.

Kadrovska križaljka

PAOK niti ima iste ciljeve kakvi su pred Tudora bili postavljeni u Hajduku, niti je kadrovska situacija imalo usporediva. Naime, Hajdjk je imao mahom mladu momčad gdje se u isto vrijeme trebalo graditi igru i igrače u jednom usporednom procesu. U tom procesu, uprava je imala zapravo podosta razumijevanja za neka kadrovska i taktička lutanja, kao i za neke jeftine poraze (iako Tudor za njih nije direktni krivac, treneri uvijek prvi nastradaju).

PAOK ima jezgru igrača koji su već zagazili u 30-te (Noboa, Maduro, Tziolis, Salpingidis, Rat, Ricardo Costa...) ili su u srednjim 20-tima (Miguel Vitor, Skondras, Pereyra, Mak, Golasa...). Sve su to već izgrađeni igrači s nekim svojim navikama i sklonostima, a u cijeloj proširenoj ekipi ima možda svega dva ili tri igrača koji su u ranim dvadesetima te se mogu probiti u momčad. Teško je vjerovati da će Tudor dobiti toliko odriješene ruke da će moći dovesti cijelu novu momčad, prije će tu biti riječ o tek dva ili tri moguća pojačanja. S time, kostur momčadi ostaje isti, što znači da će Tudor morati raditi s igračima koji već imaju svoje navike u svlačionici koja već ima svoju postavljenu hijerarhiju. Koliko će se u takvim okolnostima znati snaći, ostaje da vidimo...

Zaključno

Sve u svemu, Igor Tudor na svoj drugi trenerski posao dolazi u klub gdje je gazda u prethodnih nekoliko sezona pokazao kako nema problema riješiti se najperspektivnijeg grčkog trenera, prokušanog i poznatog nizozemskog majstora ili igračke i trenerske legende kluba. Dolazi kao trener koji je još uvijek puno poznatiji kao bivši igrač nego po svojim trenerskim postignućima na mjesto gdje se odmah traži rezultat te gdje mu njegova igračka karizma, karijera ili komunikacijske vještine ne mogu puno pomoći.

Vrijedno je također spomenuti da dolazi u ligu koja je protkana skandalima – od prekidanja cijelog prvenstva zbog navijačkog nasilja, preko namještanja utakmica, propadajućih klubova koji ne isplaćuju plaće pa sve do kataklizmičke situacija s reprezentacijom. Kao da sve to nije dosta, pobjednik prvenstva poznat je i prije početka (Olympiakos je osvojio 10 od posljednjih 11 prvenstava), a zbog toga i svega ostalog publike je sve manje. Ako ništa drugo, barem su to Tudoru poznate okolnosti, samo što se čini da su njegove šanse za uspjeh u takvim okolnostima, te u klubu poput PAOK-a, doista minimalne. No, dopustimo Tudoru da protiv svih omjera uspije. To bi doista pokazalo da je spreman napraviti veliki korak naprijed u karijeri...

>>Pranjić: Tudor će u PAOK donijeti disciplinu, znam to po igračima Hajduka

Ključne riječi

Komentara 4

DH
dalibor.hren
21:37 24.06.2015.

Nitko ne može tvrditi niti da će uspjeti, niti da neće. Nema "minulog rada" na temelju kojeg bi se moglo procijeniti Sve ostalo su pusta naklapanja!

PA
pagora23
06:43 25.06.2015.

Čovjek još nije ni sjeo na klupu a dušebrižnici ga već pokapaju ,naša posla.

MA
mahin1986
21:37 24.06.2015.

Čitajući ovaj tekst dodje mi bas zao Tudora nikakve šanse on tamo nema!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije