Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MENADŽER SVIH MENADŽERA

Ovaj čovjek kontrolira nogometno tržište, divi mu se i Zdravko Mamić

Jorge Mendes
Foto: Mendes (lijevo) i Falcao, Reuters/Pixsell
23.09.2014.
u 16:06

Transferima priskrbio Portu, Benfici i Sportingu 362,2 milijuna eura u posljednjih deset godina!

Menadžeri u svijetu sporta, glazbe i filma uobičajena su stvar, a njihove provizije često probijaju plafon i obični smrtnik zna se zapitati čemu služe kad su u pitanju nogometaši kao Ronaldo, Falcao ili James Rodriguez.

Odgovor je da su tu baš kako bi probili taj zacrtani plafon i postavili pod normalno transfere od skoro pa stotinu milijuna eura. Kao da bi James Rodriguez bio prodan za 80 milijuna eura da njegov agent nije napravio odlične poteze. Isto tako, voli se govoriti da je Zdravko Mamić sjajan trgovac, ali teško je reći da su bilo koji od transfera u kojima se radilo o odlasku Dinamovih nogometaša moglo govoriti kao probijanju plafona.

Južna Amerika kao meka za menadžere

No naše su prilike drugačije, trebalo je mnogo godina da se uvedu konkretni zakoni, pravila i da se cijela priča s transferima postavi prema regulativama Uefe ili Fife. Naravno, još se kod nas kaska jer rijetkost je da se objave svi detalji transfera, kao što je još uvijek moguće i da u klubovima koji nisu privatni sjedi jedan član obitelji, a igrači tog kluba su dio agencije drugog člana obitelji. U klubovima jedne od pet najjačih europskih liga to je nemoguće.

Zato nije nemoguće u Južnoj Americi, koja je postala meka za agente i noćna mora za klubove jer čak i kad "okrenu" 60 milijuna eura za Neymara, dobiju "samo" 17 milijuna. A najjači od tih svih ugovarača velikih transfera jest Portugalac Jorge Mendes (punim imenom Jorge Paulo Agostinho Mendes), 48-godišnjak koji je na provizijama samo ovog ljeta zaradio 32 milijuna eura. Zašto? Prodao je Jamesa Rodrigueza, Diega Costu, Di Mariju, Mangalu, Marcosa Roja i Falcaa za ukupno 250 milijuna eura.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Ako znate i da je pod njime jedan Cristiano Ronaldo, pa i Jose Mourinho, da njegovi "klijenti" vrijede ukupno 673 milijuna eura, sve dobiva jasnije obrise. Čak bi se moglo reći da svojim potezima i igračima koje kontrolira stvara svojevrsni monopol na tržištu i dodatno podiže cijene, a prate ga i neki drugi bogati kolege. Za ljude kao Florentino Perez to je odlična vijest, za navijača koji iz ljubavi prati svoj klub, to je grozna vijest. Ako ne vjerujete, pogledajte rezultate Reala, Manchestera i Liverpoola, kao i milanskog Intera toliki niz godina. No popis klubova koji su griješili (i griješe) kad je trebalo pojačati momčad i donijeti rezultate poveći je.

A sve ima i drugu stranu priče, onu da Mendez drži pod kontrolom Mourinha, za kojeg se zna da ima potpunu slobodu pri izboru igrača. I baš nekim čudom uvijek bira Mendesove pa tako Chelsea plaća 53 milijuna eura za Mangalu, svakako kvalitetnog igrača, ali baš toliko kvalitetnog? Ili kad je doveo Fabija Coentraa za 30 milijuna eura, Paula Ferreiru za 20 milijuna eura, Bosingwu za 25 milijuna eura, Quaresmu 25 milijuna eura...

'Perez je Mourinhova i Mendesova lutka'

Samo, što će se promijeniti kad samo tog običnog, prosječnog navijača zanima rezultat, a ne koliko će klub biti u plusu. Kao da se navijač Arsenala ne bi mijenjao s Manchester Unitedom iz ere Alexa Fergusona kad bi mogao? Baš njih briga što su topnici financijski bili u plusu do prošle sezone kad titule izostaju.

Foto: 'JAVIER SORIANO'

Akterima je dobro, više nego dobro. A UEFA ne brine, nekim čudom nije im sumnjivo što je Jorge Mendes transferima priskrbio Portu, Benfici i Sportingu 362,2 milijuna eura u posljednjih deset godina! Nikome nije čudno da Mourinho po dolasku u svaki klub koji vodi dovede najmanje jednog Mendesova igrača i plati ga mnogo više no što bi itko rekao da vrijedi. Tek se pojavio financijski fair play, ali to nema veze s menadžerima, još im je i pomoglo jer će proširiti poslovanje na više klubova.

U "igri" je i Perez, na kojeg mnogi sumnjaju kako ima proviziju od suludih kupovina.

– Perez je Mourinhova i Mendesova lutka – nije birao riječi bivši Realov predsjednik Ramon Calderon.

Oni su to demantirali, ali nisu pokrenuli tužbu, što može govoriti poprilično o cijeloj tematici. Ali, navodi su jedno, stvarnost drugo i u toj stvarnosti apsolutno sve je čisto.

I na kraju krajeva, ne vraćaju li Ronaldo, Diego Costa, Di Maria i Falcao uloženo? Svakako vraćaju i, dok je tako, na njima će se "šlepati" razni Quaresme ili Bosingwe, a vidjet ćemo još hoće li James Rodriguez biti isključivo poznat po tome da je Adidasu i Realu priskrbio novac od prodaje dresova ili će igrama i oduševiti one zbog kojih se nogomet (navodno) igra.

>> Klubovi od transfera dobivaju mrvice, ali menadžeri su druga priča

Komentara 12

Avatar cera
cera
18:01 23.09.2014.

Ljudi moji pa oni našli način kako da zarade pa zar vi nebi. Nerazumijem evo ako netko može da bude manager i da još dobro zaradi pa to je uspjeh. Šta treba da radi za džabe ma dajte molim vas

DI
dinamojavolim1
17:44 23.09.2014.

inter unistio ga je kapitalizam...koja je razlika izmedju njega i recimo bankarskih menadjera(mislim da su ovi drugi puno gori) nazalost je to tako i to se vise nece promijeniti sta mislite da se Perez posvadjao sa Mendezom zbog real madrida??zbog ljubavi prema klubu?

JA
JackRussell
21:04 23.09.2014.

"Transferima priskrbio Portu, Benfici i Sportingu 362,2 milijuna eura u posljednjih deset godina!" A superagent Marin Brbić svojim menadžerskim sposobnostima hajduku priskrbio 300 tisuća kuna i par opanaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije