Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbijeno 20 mil. kn jamčevine

Braća Mamić mjesec dana u pritvoru, evo što odvjetnici kažu o ostavkama u Dinamu

Zoran Mamić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/17
05.07.2015.
u 18:04

Sutkinja istrage Erna Dražančić zazuzela je stav da se istražni zatvor ne može zamijeniti jamčevinom ili nekom blažom mjerom.

Zdravku i Zoranu Mamiću određen je jednomjesečni istražni zatvor, a takvu odluku danas je donijela Erna Dražančić, sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Starijem Mamiću istražni zatvor određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, dok je Zoranu Mamiću istražni zatvor određen zbog utjecaja na svjedoke.

Istovremeno, sutkinja istrage odbila je prijedlog branitelja braće Mamić, Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, da im se odredi jamčevina. A kao jamstvo ponudili su 20 milijuna kuna u nekretninama.

– Jamstvo je odbijeno, a nudili smo oko 20 milijuna kuna, odnosno obiteljsku kuću, jer imamo procjenu da kuća toliko vrijedi. Nismo zadovoljni ovakvom odlukom, no ona je bila očekivana s obzirom na to da je istražni zatvor već ranije određen Milanu Pernaru i Damiru Vrbanoviću. Uložit ćemo žalbu čim dobijemo pisano obrazloženje odluke – kazala je Jadranka Sloković.

Na pitanje novinara hoće li Mamići dati ostavke na funkcije koje obnašaju u Dinamu, Sloković je replicirala:

– A zašto bi dali, pogotovo Zoran, koji nije ni pritvoren zbog mogućeg ponavljanja djela.

Prodanović je zatim kazao da je prerano govoriti o mogućoj ostavci Zdravka Mamića na funkcije koje obnaša u Dinamu, te dodao:

– Smatramo da ne treba dati ostavku jer nije kriv. Osim toga, želio bih istaknuti da opet imamo formalne postavke koje sudovi prihvaćaju, a to je da sud na riječ vjeruje USKOK-u. Jer sutkinja istrage imala je ispred sebe samo tumačenje jedne strane, USKOK-ove, dok nije imala uvid u obrane naših klijenata.

Braća Mamić na USKOK-u su ispitana u subotu poslijepodne i, prema riječima njihovih odvjetnika, obojica su iznijela obranu i zanijekala krivnju.

Tijek događanja:

16.50 - Nakon što je Županijski sud izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću i treneru Zoranu Mamiću odredio istražni zatvor od po mjesec dana, obaveze u vođenju prve momčadi preuzeo je prvi pomoćnik i pomoćni trener Damir Krznar.

- Svima nam je žao što se ovo događa i prije svega bih htio reći da cijeli stručni stožer kao i momčad čvrsto stoje iza Zdravka i Zorana Mamića te smo uvjereni kako su nevini za sva djela koja im se stavljaju na teret - kazao je Krznar. Što je još poručio pročitajte OVDJE.

15.50 - Policijski kombi koji je prevozio braću Mamić stigao je u zatvor u Remetincu.

14.20 - Zdravku i Zoranu Mamiću određen je jednomjesečni istražni zatvor! Zdravko ostaje u pritvoru zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a njegov brat Zoranu zbog mogućeg utjecanja na svjedoke. Sutkinja istrage Erna Dražančić zazuzela je stav da se istražni zatvor ne može zamijeniti jamčevinom ili nekom blažom mjerom, a tijekom istrage predloženo je ispitivanje 20-ak svjedoka. Jamčevina koju su nudili za obojicu iznosila je 20 milijuna kuna, koliko vrijedi Zdravkova obiteljska kuća.

13.10 - Odluka o zahtjevu USKOKA-a da se braći Mamić odredi istražni zatvor bit će donesena u 14 sati.

12.15 - Stojan Mamić pojavio se ispred zagrebačkog Županijskog suda. Nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. Tek je kazao kako on nije javna osoba, da ne želi komentirati sumnje te da je došao dati podršku svojoj braći za koju bi, kako je rekao, dao krv, dušu i tijelo.

12.00 - Predjednik Dinama Mirko Barišić izjavio je za 24sata kako ga je zatekla vijest o Uskokovoj istrazi protiv izvršnog predsjednika Zdravka Mamića i trenera i sportskog direktora Zorana Mamića. Naglasio je da će klub funkcionirati kao dosad te da neće biti nikakvih problema.

10.20 - Braća Zoran i Zdravko Mamić dovedeni su na zagrebački Županijski sud gdje se treba odlučiti o zahtjevu USKOK-a da im se odredi istražni zatvor. Za sada nije poznato je li USKOK promijenio jučerašnji zahtjev koji je privremeno povukao, a u kojem je tražio da im se istražni zatvor odredi zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Prema riječima njihovih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića obojica su jučer iznijela obranu i zanijekala krivnju.

Braća Zdravko i Zoran Mamić privedeni su jučer na graničnom prijelazu Goričan. Iako su se u petak oglušili na poziv policije i u priopćenju istaknuli da se vraćaju tek u nedjelju, jučer su ipak krenuli na put za Zagreb.

Nakon privođenja dali su svoje izjave USKOK-u, ispitivanje je obavljeno, a njih dvojica negirala su sve optužbe. Kako prenose njihovi odvjetnici, oni smatraju da se potpuno pogrešno iščitava dokumentacija o nogometnim transferima. Nakon svega vraćeni su u pritvor na Oranice, gdje su prenoćili. Danas bi se trebali pojaviti pred sucem koji će odrediti ostaju li u istražnom pritvoru.

Dodajmo i kako je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, jučer prije podne doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda te mu je određen istražni zatvor i to u trajanju od mjesec dana.

Već ranije istražni zatvor je određen Milanu Pernaru, poreznom inspektoru Porezne uprave, koji je u Remetincu od petka.

Podsjetimo, USKOK je na svojim stranicama objavio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u utaji poreza ili carine.

USKOK Mamiće, Vrbanovića i Pernara sumnjiči za niz koruptivnih djela kojima je nogometni klub Dinamo oštećen za 117 milijuna kuna, državni proračun za oko 12 milijuna, a braća Mamić sumnjiče se da su sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist od oko 90 milijuna kuna (Zoran Mamić 52 milijuna kuna, Zdravko Mamić 38,1 milijuna).

>>Stojan Mamić: Dušom i tijelom sam uz braću, sve je isfabricirano...

>>Kako je Mamić zbog brata Stojka više volio Hajduk od Dinama...

>>Zoran Mamić: Moguće je da nas 'spreme' pa kažu - sorry!

>>Najteži dani prvog čovjeka Dinama i najmoćnijega čovjeka hr-nogometa

>>USKOK za braću Mamić i Vrbanovića traži određivanje istražnog zatvora

>>Igrači gledali Otvoreno i smijali se gazdi Mamiću

Komentara 289

DY
dynasty1414
10:29 05.07.2015.

Ne volim Zdravka kao jednog priprostog, bahatog i nekulturnog čovjeka, za razliku mu od brata Zorana. No sada mu pripisivati ovo kaj njemu i Zokiju pripisuju stvarno moze povjerovati samo netko kome je socijalizam i samoupravljanje u srcu a i mrziteljima svega sa hrvatskim pridjevom. Bez obzira kaj se neki potezi koje je Zdravko radio sa igračima ne mogu možda nazvati moralnim i poštenim, sposobnijeg menadžera i mešetara u nogometu na ovim prostorima nema i naravno da je, su, zaradili za naše prilike milijune eura. Uz njih su dobro zaradili igrači koje su prodali a koji su svjesno potpisivali ugovore koji su im ponuđeni jer su znali da sa niti jednim drugim menadžerom nece postići ni dio onoga kaj su preko Mamica dobili. Uz to za razliku od ostalih osim možda Rijeke, Dinamo funkcionira kao klub i redovito vise manje plaća svoje obaveze. Pustimo sada zakone jesu li pošteni ili nisu, to sto Dinamo funkcionira sve do sada kao udruga i koristi povlastice takvog zakona nije kriv Dinamo i Mamic koji je tu situaciju znao dobro iskoristiti i UVJEREN sam da ce ove optužbe biti kao kula od karata, da ce se dokazati i dokumentirati sve u skladu sa zakonom kakav god da je bio u vrijeme kada su ti poslovi rađeni. Jer ne moze se zakon promijeniti i onda u taj kos staviti stvari od nekoliko godina ranije i to sada proglasiti kriminalom. Upravo to se sada Mamicima radi i pakira im se. A da iza toga stoji politika i mrzitelji svega hrvatskog, u to sam uvjeren.....pa kaj su samo od Hajduka koji mi je u srcu odmah iza Dinama, dok je bio HRVATSKI klub, sto nakon najnovijih događaja i ljudi koji su se u njega uvukli, vise nije, napravili....sramota....za Hajduk, sramota za Split koji je postao veći srpski grad i od Rijeke za koju je to bilo normalno jer je oduvijek bila crvena i na vlasti su "pripadnici nacionalne manjine"....no Split?????katastrofa.....pa tko to predstavaljaju Torcidu i Dalmatince?????? Žalosno!!!! No tješi da se političari ipak mijenjaju, potrošna su roba.....izbori su blizu....Mamici su ovima sada na vlasti trn u oku....samo gledam te spodobe kako žele i Kolindi natočiti radi sponzorstva....no doći ce dan kada ce i oni odgovarati za sve, od kriminala do uništenja svega zdravog kaj je ostalo iza lopovske garniture Sanadera.....no najvise boli kaj su satrli sve hrvatsko i sto toliko mrze ovu zemlju osim za svoje džepove.......nikad nisam mislio da bi bio na strani Mamica.....no sada jesam !!!!!

ER
eragram
10:46 05.07.2015.

Nije mi jasno kako DORH može objaviti i provesti nešto poput ovoga. Evo pročitajte na njihovim službenim stranicama! Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika .....Osnovano se sumnja da je I. okr., porezni inspektor Porezne uprave, Područnog ureda Zagreb,Zagreb, Ispostave Sesvete, od svibnja do prosinca 2012..... ....Nadalje je I. okr., od rujna 2009. do listopada 2011. godine, u namjeri da sebi i članovima svoje obitelji pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist, nalagao isplate s računa NK Dinamo..... Dakle u njihovom službenom obraćanju javnosti oni jedanput kao I. okrivljenog spominju poreznog inspektora, a u nastavku I. okrivljeni je netko iz obitelji mamić!!!!! Čisti politički progon koji je dodatno pojačan uhićenjima pršutara u Dalmaciji.

Avatar mlijeko
mlijeko
11:59 05.07.2015.

U optužnici DORH-a, na njihovim stranicama doista ima puno grešaka gdje se mješaju I i II okrivljeni. Samo zbog toga optužnica ne valja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije