Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak na rusiju

Nogometni hladni rat: Fifa Putinu mora oduzeti Mundijal!

Russia's President Vladimir Putin (R) and FIFA President Sepp Blatter take part in the official hand over ceremony for the 2018 World Cup scheduled to take place in Russia, in Rio de Janeiro July 13, 2014.    REUTERS/Alexey Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.07.2014.
u 11:19

CDU: Ako Putin ne promijeni smjer i bude li i dalje podgrijavao krizu, oduzimanje SP-a Rusiji više neće biti tabu tema

Pritisak prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putin zbog toga što su najvjerojatnije proruski separatisti srušili putnički zrakoplov na istoku Ukrajine ušao je u novu, sportsku fazu. Prema pisanju njemačkih medija, zastupnici vladajućeg CDU-a pokrenut će inicijativu da se Rusiji, ako se Moskva aktivnije ne uključi u rasvjetljavanje cijelog događaja, oduzme domaćinstvo svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

– Ako predsjednik Putin ne promijeni smjer i bude li i dalje podgrijavao krizu, oduzimanje Svjetskog prvenstva Rusiji više neće biti tabu tema – kazao je za Bild glasnogovornik Kluba zastupnika (CDU/CSU) u Bundestagu Stephan Mayer.

Efikasnije od sankcija

Zastupnici CDU/CSU-a u Bundestaga idu i korak dalje pa naglašavaju da organizaciju prvenstva mogu preuzeti Njemačka, Francuska i Italija.

– Imamo dovoljno stadiona i infrastrukturu potrebnu za Svjetsko prvenstvo – kazao je zamjenik predsjednika kluba zastupnika u Bundestagu Michael Fuchs, koji je pozvao i krovnu nogometnu organizaciju Fifu da razmisli o tome je li Rusija u stanju organizirati Svjetsko prvenstvo kada ne može jamčiti ni sigurne zračne putove. Fuchs smatra da je oduzimanje prvenstva Rusiji učinkovitija kazna od uvođenja gospodarskih sankcija. Njegovim stavovima priključili su se i Zeleni čiji je zastupnik Volker Beck kazao kako se nogometno prvenstvo ne bi smjelo organizirati u zemlji koja je protivno ljudskim pravima sebi pripojila dio druge zemlje. S druge pak strane šef SPD-a Sigmar Gabriel smatra da je rasprava nepotrebna i kaže da četiri godine ranije voditi raspravu o sljedećem Svjetskom nogometnom prvenstvu ne smatra previše pametnim.

Blatter još šuti

Gabriel je dodao da razumije šok i bijes Nizozemaca čijih je 190 državljana bilo u srušenom zrakoplovu. Upravo je bivši nizozemski reprezentativac John van 't Schip na svom Twitter profilu pozvao na bojkot prvenstva u Rusiji. Fifa pak s druge strane o svemu šuti, no teško je očekivati da će Rusiji oduzeti domaćinstvo s obzirom na bogate međusobne ugovore, pogotovo, primjerice, s Gazpromom.

>>Njemački političari: Uzmite Putinu SP, boljet će ga više od sankcija!

Komentara 17

RP
rade.pranjic
12:05 25.07.2014.

Tesko da ce osuzeti Rusiji , jer bi onda mafijasi iz FIFA izgubili zlatni kolac. ne bi sebi mogli jos vise napuniti dzepove.

PE
pessimus
11:32 25.07.2014.

gadljivo da ne možebiti gadljivije.

RM
rmd3
13:35 25.07.2014.

Po tome Amerima i Izraelcima treba zabranit svaka sportska medjunarodna natjecanja zbog napada i okupiranja drugih drzava te poticaje na genocid koji traje 50g itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije