Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDBA SPORTOVA

Nogomet vs. rukomet: Gdje lopta ide brže, tko troši više kalorija...?

21.01.2015., Duhail Handball Sports Hall, Doha, Katar - 24. svjetsko rukometno prvenstvo, 4. kolo, grupa A, Slovenija - Brazil. SKUBE Sebastian Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL
28.01.2015.
u 15:35

Rekord najjačeg izmjerenog udarca u rukometu drži Poljak Karol Bielecki kojem je na Olimpijskim igrama u Pekingu izmjerena brzina bačene lopte od čak 140 km/h. Hrvatski rukometaš Blaženko Lacković imao je zabilježen šut od 135 km/h.

Hrvatski rukometaši danas igraju četvrtfinalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u Dohi, a ni Goal nije zaobišla rukometna ludnica. Zato vam donosimo nekoliko opisnih i statističkih usporedbi dva sporta.

U rukometu najčešće stradaju rame, skočni zglob i zglobovi među člancima prstiju. Također, česte su i ozljede meniska i Ahilove tetive, dok su od prijeloma najčešći prijelomi zgloba i čunjaste kosti šake. Kod nogometa su problematične ozljede mišića, posebno natkoljenice.

Kod igranja rukometa, a prema čovjekovoj masi, (prosječna!) potrošnja kalorija je 472 u jednom satu za osobu od 65 kg. Kod čovjeka od 75 kg, potrošnja iznosi 563 kalorije po satu, dok je kod čovjeka od 95 kg ona 690 kalorija po satu. U nogometu je potrošnja kalorija nešto veća. Iznosi su 590 po satu (65 kg), 704 (75 kg) te 863 (95 kg).

Rekord najjačeg izmjerenog udarca u rukometu drži Poljak Karol Bielecki kojem je na Olimpijskim igrama u Pekingu izmjerena brzina bačene lopte od čak 140 km/h. Hrvatski rukometaš Blaženko Lacković imao je zabilježen šut od 135 km/h.

U nogometu lopta ide još i brže. Svjetski rekord drži izvjesni Brazilac Ronny Heberson koji je u dresu Sportinga iz Lisabona jedan slobodan udarac opalio brzinom od čak 212 km/h.

>> Čitavi tekst pročitajte na portalu Goal.com

>> Poljaci, čuvajte se, znamo vam slabosti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije