Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Otkrivamo prave razloge zašto u nogometu uvijek pobjeđuju Nijemci!

Njemačka nogometna reprezentacija
Foto: Bernd Wei/DPA/PIXSELL
21.05.2015.
u 13:30

On je trijumf jedne vizije, točka na ''i'' projekta koji je započeo prije 15 godina, a koji je svoju kulminaciju doživio u Brazilu.

Hrvatska U-17 reprezentacija postigla je veliki uspjeh plasiravši se preko Eura na Svjetsko prvenstvo, koje će se igrati ove godine u Čileu. No, ako se pogleda da u finalu igraju Njemačka i Francuska, dolazimo do jedne podudarnosti, koja ne može biti slučajna. Nijemci su, naime, na svim razinama postali gospodari europskog nogometa.

Gledajući ovu sezonu, Njemačka je ne samo postala svjetski prvak te u polufinalu osramotila domaćine s rezultatom 7:1 u seniorskoj muškoj kategoriji, već su u 2015. postali i prvaci u uzrastu do 19 godina. Sada njihova U-17 reprezentacija igra finale, a i žene su im aktualne europske prvakinje (doduše, iz 2103.). Reprezentacija U-21 suvereno se plasirala na Europsko prvenstvo, koje će se održati za mjesec dana, pa je danas doista aktualna slavna Linekerova krilatica kako je nogomet ''igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci''. Pravo je pitanje – kako su to postigli? Odgovor se, kao što je to često slučaj, krije u sustavu...

Njemački uspjeh je sve samo ne slučajan. On je trijumf jedne vizije, točka na ''i'' projekta koji je započeo prije 15 godina, a koji je svoju kulminaciju doživio u Brazilu. U rujnu 2000., odmah nakon vrlo neugodnog kraha na Europskom prvenstvu (završili posljednji u skupini s Portugalom, Rumunjskom i Engleskom s osvojenim samo jednim bodom, op.a.), okupila se sedmeročlana radna skupina Njemačkog nogometnog saveza (DFB) predvođena Karl-Heinz Rummeniggeom kako bi pronašla odgovor na pitanje koje je mučilo zemlju: kako spasiti njemački nogomet?

Svima je bilo jasno da je njemački nogomet zaglavio u prošlosti i da igrom, kako klubova tako i reprezentacije, dominiraju zastarjeli taktički koncepti, no kako cijeli sustav modernizirati bilo je glavno pitanje. Kuća se gradi od temelja, a Nijemci su problem odlučili riješiti ulaganjem u edukaciju trenera, na svim razinama, kao i otvaranjem omladinskih škola širom zemlje. U zadnjih 15 godina izgradili su 52 centara izvrsnosti kako bi osigurali najbolje moguće uvjete za razvoj najvećih talenata, a osim toga podigli su i 366 regionalnih trenerskih baza gdje 1300 profesionalnih trenera uči nadolazeće generacije fundamentima moderne igre. U 2002., kad je ovaj masivni pothvat pokrenut, DFB i klubovi su godišnje izdvajali 48 milijuna eura za spomenuti program, brojka koja je u međuvremenu narasla na današnjih 120 milijuna!

Rezultat svega su igrači poput Mullera, Kroosa, Reusa, Goetzea i mnogih drugih koji su već tu ili će tek doći. No ništa od toga ne bi bilo moguće bez vrhunskih trenera na svim razinama. U posljednjih nekoliko godina u Njemačkoj stasa jedna posve nova generacija mladih i progresivnih njemačkih trenera predvođenih sada već etabliranim Jurgenom Kloppom. Jedan od njih, možda i najprogresivniji od svih, jest Roger Schmidt. Prije osam godina običan inženjer strojarstva, danas manager top prvoligaškog kluba. Rezultat je to sirovog trenerskog talenta, no i već opisanog njemačkog sustava koji je takav talent prepoznao i dodatno ga izbrusio.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Pričali smo o centrima izvrsnosti, o trenerskim školama i omladinskim pogonima, nocreme de la creme, njemačka trenerski Ivy liga je Hennes-Weisweiler-Akademie. Samo za primjer, sedam trenera iz klase 2011. treniraju ili su trenirali klubove u Bundesligi: Frank Schmidt, Tayfun Korkut, Roger Schmidt, Sascha Lewandowski, Markus Gisdol, Thomas Schneider, Markus Weinzierl i Michael Wiesinger.

No koji je tajni sastojak uspjeha te akademije?

Koliko god čudno zvučalo zamišljeno je da škola daje priliku gotovo svima, pa tako niželigaški treneri, kao i treneri u omladinskim pogonima, redovito pronalaze svoje mjesto među klupama. Nemojte krivo shvatiti, minimalni kriteriji postoje, pa tako prijavljeni treneri moraju posjedovati Uefinu A licencu i godine trenerskog iskustva, no to vam svejedno ne garantira upis.

Svake godine osamdesetak prijavljenih trenera prolazi rigoroznu trodnevnu provjeru dok ih ne ostane samo 24 koji se i zaista upišu. Inicijalna provjera sastoji se od tri dijela; u prvom treneri imaju pisanu provjeru o nogometnoj logici. Daje im se određena situacija na ploči ili kratki isječak s utakmice te ih se pita kako bi taktički „napali“ određeni problem. Zatim slijedi praktični dio, simulirani trening, na kojem se od prijavljenih trenere traži da pripreme momčad za određenog protivnika na temelju definiranog skauting izvještaja. Nakon toga slijedi još jedna pisana provjera, a tijekom cijelog procesa prijavljeni treneri su pod budnim okom psihologa koji također daju preporuke na temelju svojih opažanja.

Jednom, kada upadnete na Akademiju, postajete dio povijesti. Akademija koja je tu od 1947., šesnaest je godina starija od same Bundeslige, no treneri nisu tu zbog same reputacije. Fusball-Lehrer titula koju dobijete na Akademiji ekvivalentna je UEFA PRO licenci, najvišem stupnju trenerskog naukovanja koje nudi UEFA. U Njemačkoj, da biste vodili bundesligaški klub, potrebna vam je PRO licenca, no ona vam je potrebna i za vođenje drugoligaških pa čak i trećeligaških klubova. Osim toga, sve one omladinske škole koje smo spominjali u uvodu na platnom spisku moraju imati bar dvojicu trenera s PRO licencama, dok mnoge od njih imaju i više njih.

Ukratko, trenerski posao u Njemačkoj standardiziran je na najvišem nivou, što nije slučaj u ostalim zemljama. Tako, primjerice, u Engleskoj savez propisuje UEFA-A licence (stupanj niže od PRO) za drugoligaške i trećeligaške klubove. U Hrvatskoj je situacija još bolja, za biti prvoligaški trener formalno vam je dovoljna tek UEFA-B licenca (dvije razine ispod PRO!), no praktično čak ni to, pa se često koristi rupa u propisima gdje je u zapisniku dovoljno biti „predstavnik kluba“, pa smo do sada u tom svojstvu mogli gledati Dražena Medića i Zorana Mamića.

No PRO licenca nije ono što Hennes-Weisweiler-Akademie čini posebnom, postoji još 45 akademija i školi u Europi akreditiranih u istu svrhu. Ono što Akademiju izdvaja od sličnih ustanova jest razina do koje su doveli svoj program; dok UEFA zahtjeva minimalno 240 sati edukacije za dobivanje PRO licence, a program engleskog nogometnog saveza traje 256 sati, na Akademiji za dobivanje diplome potrebno je odraditi više od 800 sati programa!

Na kraju svega trener mora odraditi i osam tjedana stažiranja koji se ne ubrajaju u ovih 800 sati trajanja programa. Svaki od trenera odlazi u jedan od bundesligaških klubova gdje izbliza u praksi promatra i primjenjuje ono što je do tada naučio na Akademiji. Na taj način mladi, većinom neetablirani treneri dobivaju osjećaj kako je raditi na top nivou, a klubovi priliku da se upoznaju s nadolazećim trenerskim nadama.

Kao što možemo vidjeti, njemački sustav edukacije trenera savršeno je uštimani mehanizam i vjerojatno glavni razlog dominacije njemačkog nogometa na globalnom nivou. Njemačka polako oduzima primat Španjolskoj i postaje svjetsko središte nogometne inovacije, gdje osim Pepa i Jurgena postoji niz briljantnih mladih stručnjaka. Kroz takav sustav, reprezentacije su na svim razinama počele dominirati Europom.

>> Ova mlada reprezentacija možda stvarno jest najbolja u povijesti

Komentara 14

PO
pozornik66
14:14 21.05.2015.

Nema podijela u njemačkom savezu i na nacionalnoj razini , oni kad imaju problem sijednu i riješe ga a kod nas jug/sjever problem te svi su pametni i upiru prstom u druge a ne mogu riješit ni najmanju situaciju

DI
Diosiario
13:52 21.05.2015.

U jednoj rečenici, zato jer rade sve suprotno od Hrvata koji su sto puta talentiraniji igrači.

Avatar nula
nula
14:39 21.05.2015.

Ako je sve ovo tocno , a izgleda da jest , objasnite mi zasto im najbolji klub vodi Spanjolac Pep . Istina , ne vodi ga bas dobro jer je doveo previse "latinskih" igraca i Bayernu je oduzeo onu njemacku trku , snagu , volju , disciplinu. Smijesno je uporedjivati ih s nama. Pa oni imaju 70000 sudaca, a mi imamo negdje oko 300 profesionalnih igraca .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije