Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI NAPADAČ

Nikola Kalinić - stroj za golove kojem se klanja nogometni svijet, a Ante Čačić mu daje mrvice kao početniku

Nikola Kalinić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
25.10.2016.
u 14:44

– Super mi je u Firenci – objašnjavao je Kalinić ljetos ostavljajući klubu odluku o tome što će s ponudama za njega.

Nakon tri pogotka Cagliariju Nikola Kalinić bio je u središtu pozornosti, talijanski mediji vrištali su “Kalinićev šou”, a on se nakon utakmice smiješio. Čvrsto je držao loptu s utakmice u ruci.

– Uzeo sam loptu za poklon. Ovo je pobjeda cijele momčadi, nismo dobro otvorili utakmicu, a onda je krenulo, sve po trenerovim uputama – objašnjavao je Kalinić talijanskim kolegama kako je to Fiorentina “utrpala” peticu na gostovanju.

Najbolje tek slijedi

Najproduktivniji napadač Hrvatske golovima Cagliariju ove sezone već je stigao do osam postignutih golova što ga čini našim najefikasnijim igračem, ispred Marija Mandžukića i Andreja Kramarića. Kalinić je pravi “stroj za golove”. Takav je bio oduvijek, još u danima kada je kao klinac oduševljavao Europu.

– On je nešto najbolje što Hajduk ima – govorio je o Kaliniću izbornik mlađih kategorija Ivan Gudelj.

Veliki Ćiro Blažević još kao klinca gurnuo ga je u prvu momčad.

– Kako taj dribla, svi se odbijaju od njega – nije se mogao načuditi Ćiro u vrijeme kada je bio Hajdukov trener.

Prognozirana mu je velika karijera, još je uvijek najskuplji Hajdukov igrač svih vremena, transfer u Blackburn bio je vrijedan više od sedam milijuna eura. Ali, sve je to iza Kalinića, on je pravi preobražaj doživio u posljednjih nekoliko sezona. Brak, očinstvo, drugačiji pristup, promjena načina treninga i prehrane, niz je uvjeta ostvario Kalinić kako bi postao igrač koji zabija kao na tekućoj traci. Ove sezone osam golova, prošle šesnaest, pretprošle devetnaest... Osim što je najefikasniji, Kalinić je trenutačno i najtraženiji hrvatski napadač. Nije tajna da je Napoli ludovao za njim, želio ga Fiorentini ovog ljeta platiti 20 milijuna eura. A tek ponude s Otoka? Leicester i Everton bili su spremni platiti 25 milijuna eura za njegove noge, ali Kaliniću se nije nikamo žurilo.

– Super mi je u Firenci – objašnjavao je Kalinić ljetos ostavljajući klubu odluku o tome što će s ponudama za njega.

Nije Kalinić nikada bio tip koji je jurio, voli se priviknuti na sredinu u kojoj igra. Jedino na terenu juri, tamo je nezadrživ, centarfor kojeg se stoper plaše. – Ne samo što ti zabije gol nego te još i istuče, takav je Kalinić – rekao je jednom Hrvoje Vejić, nekadašnji Hajdukov stoper, govoreći o Kaliniću i njegovu načinu igre.

U nešto više od godinu dana uspio je na tri utakmice zabiti po tri gola, a to rijetkima uspijeva. Kalinić je tri puta zatresao mrežu Intera pa je “tricu” podario i San Marinu, a niz je zaokružio Cagliarijem.

Nogometni svijet mu se klanja, svugdje ga više cijene nego kod nas. Primjerice, Niko Kovač hladno ga je eliminirao iz reprezentacije, a Ante Čačić mu daje mrvice kao da je neki početnik. U posljednje tri kvalifikacijske utakmice Kalinić je odigrao samo 43 minute. A nepravde je prema tom momku koliko hoćete. S trinaest golova u dresu reprezentacije uspio se probiti među deset najboljih strijelaca Hrvatske svih vremena, a to mu je uspjelo u samo 34 odigrane utakmice. A da mu statistika izgleda još moćnije, dovoljno govori podatak da je Kalinić od te 34 utakmice čak 24 puta ušao s klupe, samo je u deset bio u startnoj momčadi.

Mandžo ima ime

U usporedbi s Mandžukićem, koji u Juventusu ove sezone ne može izaći u prvi plan pored Higuaina i Dybale, u kockastom dresu ipak ima kredit. I na Kosovu je pokazao da ima klasu. Andrej Kramarić, koji sjajno igra u dresu Hoffenheima, igra za reprezentaciju jer nije tip napadača Kalinića ili Mandžukića. U tom trolistu Mario ima iza sebe ipak najveće nogometne dosege, Kramarić pak nije tip igrača kao Kalinić, bolji je u igri, ponekad se čini da bi bez problema mogao igrati veznog, a ne drugu špicu. No, kada se sve stavi na vagu, ipak se čini da je Nikola Kalinić zakinut. S druge strane, to je i slatka briga za našeg nogometnog izbornika.

Da neki drugi imaju njegove dosege, “rušila bi se država”, ali Kalinić je mirni dečko iz Solina koji iza sebe nema moćnu mašineriju. Ima samo svoj osjećaj za golove i uživa u nogometu. I to radi odlično... 

Komentara 15

SA
Sampei
14:47 25.10.2016.

autor članka hajdukovac ozren maršić koristi svaku priliku za popljuvati uspješnog izborika čačića

GA
gafe
15:02 25.10.2016.

Ne mogu da shvatim zasto vi novinari uvijek morate paliti vatru. Kalinic je dobar igrac i zasluzio je igrat za reprezentaciju ali Mandzukic je eto sada zabio cetri gola i to znaci da izbornik nije napravio nikakvu gresku. Mislim da mozemo biti sretni da imamo veliki izbor napadaca (Mandzo, Kale i Krama) a vi novinari uvijek morate nesto kritizirati. Dno dna!

BR
balboa.rocky
16:34 25.10.2016.

Nema ugovor sa mamicem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije