Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igrač Osijeka

Niko, baci pogled u Gradski vrt, ondje je rješenje za lijevi bok, to zna i Mamić

SPECIJAL MAX 23.03.2015., Osijek - Borna Barisic, mladi igrac prve ekipe NK Osijek.   Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
30.03.2015.
u 17:00

Praktično 90 posto njegovih centaršuteva opasnost su za gol – kažu skauti koji zadnjih mjeseci baš zbog Borne prate Osijekove igre

Pravi lijevi bočni braniči u nogometu su najčešće jedna od najtraženijih roba na tržištu. Kada se pojave oni pravi, o njima pričamo godinama, poput Roberta Carlosa ili Paola Maldinija. Igrači koji imaju moć ponavljanja, brzinu, izdržljivost da probijaju bok i u obrani zatvaraju. Kada je hrvatska nogometna reprezentacija u pitanju, svima će uvijek prva asocijacija biti Robert Jarni. Nekadašnji vatreni as probijao je lijevi bok "kao na motoru". Prirodni ljevaci prava su rijetkost i, kada se pojave, naravno da skrenu pažnju na sebe. Kada govorimo o okvirima hrvatske lige, jedno ime svakako zaslužuje pozornost. Riječ je o Borni Barišiću (22), lijevom braniču Osijeka koji ove sezone, posebno otkako je Ivo Šušak preuzeo momčad iz Gradskog vrta, zablistao sjajnim igrama. Borna je odavno u bilježnicama brojnih europskih skauta upravo zbog gore navedenih karakteristika. Sjajna lijeva noga i prirodna fizička moć glavne su njegove igračke karakteristike.

– Praktično 90 posto njegovih centaršuteva opasnost su za gol – kažu skauti koji zadnjih mjeseci baš zbog Borne prate Osijekove igre.

Šušak - velik trener i čovjek

Borni je to druga sezona u HNL-u, a o tome zašto se Osijek u nekoliko mjeseci digao u igri mladi Osijekov talent kaže:

– Momčad je, čini mi se, bitno zrelija. Neiskustvo nam je bilo najveća prepreka. Dolaskom Ive Šuška promijenili smo pristup. Novi trener podigao nam je samopouzdanje. Prvi dan kada je došao u svlačionicu odmah je zagrmio kako se moramo ponašati kao vojnici. Promijenio je i sustav igre u 4-4-2. Sada u završnici dolazimo sa 4-5 igrača i zato i zabijamo više golova i opasniji smo za protivnika. Prije nekoliko mjeseci bilo je iluzorno očekivati da Osijek može igrati ravnopravno s Rijekom.

Remi (0:0) u Gradskom vrtu pokazao je da se u Osijeku nešto promijenilo.

– Trener od prvog dana inzistira da moramo brinuti jedan o drugome u igri. To je utjecalo na činjenicu da se i bolje branimo – kaže Barišić.

Kakav je dojam ostavio trener Šušak?

– Svi su o njemu pričali samo dobre stvari. Ima takav imidž među nogometašima. Ja sada mogu reći da je veliki trener i veliki čovjek.

Osijek je u borbi za ostanak...

– Najvažnije je da ne gubimo utakmice protiv izravnih protivnika za ostanak. No, ne smijemo misliti na to. Moramo se samo koncentrirati na izvedbu. Uvjeren sam da ćemo se spasiti.

Nema sumnje da bi na Bornu Barišića oko trebao baciti i Niko Kovač. Jer, da je dečko izniman potencijal, davno je prepoznao i Zdravko Mamić koji ga u Maksimir nije doveo samo zato što su Osijekovi navijači digli glas da taj mladi dragulj još ne smije iz Gradskog vrta.

– Naravno da razmišljam o Dinamu. To bi bio prirodan iskorak u mojoj karijeri. No, takvo zanimanje još me više motivira da radim i treniram. Reprezentacija? Uh, to je moj dječački san. Otkad sam prvi put pipnuo loptu, sanjam o tome, vjerojatno kao i svi klinci koji zaigraju nogomet. Čuo sam samo da se priča o tom pozivu. Bila bi to čast za koju živim – kaže Barišić koji bi u Dinamu mogao završiti i to već ovog ljeta.

Dakle, moglo bi se dogoditi da Borna u samo nekoliko mjeseci debitira za reprezentaciju u srazu s Gibraltarom i potpiše za Dinamo.

– Ma nije važno koja je utakmica. Gibraltar ili Brazil...

Zasluge za dobre igre Borna skromno pripisuje momčadi.

– Cijela momčad ovaj drugi dio sezone igra na puno višoj razini i to je glavni razlog mojih dobrih izvedbi.

Mladi Barišić sanja Premiership, divi se Cristianu Ronaldu, no zaljubljen je u Barcelonu još iz doba čudesnog Ronaldinha. Posebno će izdvojiti i Paola Maldinija, legendarnog talijanskog asa. No, Barišić je, osim po lijevoj nozi, drukčiji i po još jednom detalju. Mladi Osječanin student je treće godine Ekonomskog fakulteta.

Trenirao sam kick-boks

Kako usklađuje obveze na faksu s nogometom?

– Uspijevam nekako. Naravno da ne mogu stići na sva predavanja. No, fakultet sam prilagodio nogometu. Kada nisam umoran za predavanja, odem na ona u sedam sati navečer. Još imam osam ispita da završim treću godinu. Nogomet i obrazovanje idu jedno s drugim, dapače, fakultet mi pomaže razviti neke druge osobine, da se učim odgovornosti...

Koje područje ga posebno zanima?

– To je menadžment. Možda se time i budem bavio kada završim karijeru.

Kako vas na fakultetu doživljavaju kolege i profesori?

– Ma sjajan je odnos. Najčešće mi kažu da me vide u medijima. Ponekad traže ulaznice ili dresove.

Najviše savjeta "kupi" od oca Stipe.

– S njim najviše razgovaram o nogometu. On često dijeli savjete. Igrao je nižu ligu, no razumije nogomet. Ali najviše mi pomaže u psihološkoj pripremi za različite izazove ili utakmice. Naravno, savjetujem se i s prijateljima i suigračima. Svatko u svojoj domeni ima ulogu – uza smijeh kaže Borna.

Je li točno da nogomet nije jedini sport u kojem ste se okušali?

– (Smijeh). Tko vam je to rekao? Ma jedno vrijeme od oko tri mjeseca trenirao sam kick-boks. U to vrijeme oporavljao sam se od ozljede i dobro mi je došlo kao dodatan trening u kojem sam prikupljao snagu. Ali ništa nije ozbiljno. Samo mi je bilo jako zanimljivo. Sada više nemam vremena za to – zaključio je Barišić.

Komentara 3

Avatar unfeeling
unfeeling
21:32 30.03.2015.

Konačno jedan konstruktivan članak o hrvatskom nogometu

LU
lukabulic
18:56 31.03.2015.

nije li to onaj strinić što se obrukao u reprezentaciji -

DE
derin
22:09 30.03.2015.

Da je strinić mamićev igrač pisali bi ode o njemu, a čovjek prvi bek napolija i beniteza, ovako stalno gurate neke levate i mulce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije