Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena stara tema

Niki Kovaču ipak treba klasični zadnji vezni igrač

09.10.2013., Zagreb - Josip Radosevic, clan Hrvatske nogometne reprezentacije U21 i nogometas S.S.C. Napoli. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
31.03.2015.
u 15:42


Izbornik se žalio na manjak agresije, što ne čudi kad nema zadnjeg veznog.

Još traju, i trajat će, rasprave je li hrvatski izbornik Niko Kovač pretjerao s kritikama nakon visoke 5:1 (1:0) pobjede protiv Norveške, ili je svojim realnim komentarima iskazao težnju savršenstvu, koliko god se takav pristup ne sviđao igračima i dijelu stručnjaka i navijača. Najveću je zamjerku Kovač imao na pomanjkanje agresivnosti igrača u defenzivnom dijelu igre, pogotovo u prvom poluvremenu, kad su Norvežani odlično blokirali naše igrače i dobivali gotovo svaki izravni duel.

Suprotno trendovima

Treba li, dakle, Kovač možda razmisliti o vraćanju u momčad klasičnog zadnjeg veznog igrača? Od prve utakmice na SP-u u Brazilu naš izbornik, koji je, zanimljivo, cijelu karijeru bio zadnji vezni, u svojoj taktičkoj ideji jednostavno ne vidi takvoga igrača zaduženog za "prljave" poslove.

Igrača koji daje agresivnost cijeloj momčadi, igrača koji je predblok obrambenom redu, igrača kojeg (barem jednog, nerijetko i dvojicu!) u svom sastavu ima svaka svjetska reprezentacija. Najjače svjetske momčadi, uostalom, ne mogu se ni zamisliti bez takvoga nogometaša.

Više volimo kreativce, ali...

I nije nam jasno zašto Kovač ne preferira takve igrače, kad je jasno da Modrić, Rakitić, Brozović, Kovačić pa i Badelj nisu tipovi nogometaša kojima je destrukcija suparničke igre u prvom planu.

Naravno da svi više volimo kreativce i tehnički jake igrače, ali današnji je nogomet utemeljen na snazi, brzini i agresiji, zato su i znalci toliko dobro plaćeni. Uostalom, nije slučajan podatak da na internim utakmicama, na treninzima, kad se sučele obrana i napad, u 90 posto slučajeva pobjeđuje – obrana! I to lako, disciplina, obvezna igra i agresija su im u krvi, a napadači i profinjeni veznjaci načelno igraju alibi-defenzivu.

Međutim, ima li Hrvatska uopće klasičnog zadnjeg veznog igrača reprezentativnoga kalibra? Nakon oproštaja Ognjena Vukojevića i odluke Ademija da igra za Makedoniju, ostala je praznina, polako se na scenu vraća tek Josip Radošević i tu bi priča zasad stala. Nepresušan smo izvor kreativaca, ali nogometnih "ratnika", eto, baš i nema...

>>Zar se Srna trebao oprostiti od reprezentacije i izdati domovinu kako bi se dodvorio Splitu?!

>>Zašto je Ćorluka napravio najmanje, a predviđalo se da će biti bolji od Modrića i Dudua?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije