Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U EINTRACHTU

Nesuđeni hrvatski reprezentativac obolio od raka pa tražio da ipak igra

Marco Russ
Foto: Reuters
1/5
20.05.2016.
u 19:00

– Bez obzira na tragičnu dijagnozu, igrač je rekao da je spreman igrati – službena je izjava Eintrachta iz Frankfurta

Gotovo svakodnevno u javnost procuri informacija kako je još netko od sportaša pao na dopinškom testu, tako je neki dan na listu ušao naš bacač kugle Premeru, jučer boksač Felix Sturm i niz unazad nema kraja, a teško da će se zaustaviti i u budućnosti.

Dopinški test ukazao na rak

Oni koji su sami krivi za uzimanje nedozvoljenih sredstava neka i ispaštaju teške kazne. No tužna priča objavljena je u Njemačkoj. Naime, kapetan Eintrachta iz Frankfurta Marco Russ pao je na dopinškom testu.

Testiran je krajem travnja, u borbi Eintrachta za ostanak u ligi, u susretu s Darmstadtom, a sad je u klub stigao nalaz po kojem je Russ dopingiran. No klub je alarmiran zato što je test pokazao iznimno visoku razinu hormona, što se ne bi dogodilo zbog uzimanja dopinga, već zbog ozbiljne bolesti.

Liječnici iz antidopinške organizacije bili su u pravu, klub je Russa odmah poslao na preglede, nalazi krvi i urina te pregled ultrazvukom pokazali su da je riječ o tumoru. Strašna, užasna vijest za 30-godišnjeg kapetana Eintrachta, kluba koji je u petak igrao prvu utakmicu za ostanak u Bundesligi protiv Nürnberga (1:1).

I kad je saznao da boluje od teške bolesti, Russ je od Nike Kovača tražio da igra. Naš bivši reprezentativac i izbornik, a danas trener Eintrachta u srijedu je odlučio da Marco i dalje bude u kadru momčadi.

– Bez obzira na tragičnu dijagnozu, igrač je rekao da je spreman igrati – službena je izjava Eintrachta iz Frankfurta koji nije želio o detaljima bolesti, o kakvom se tumoru radi, to je privatnost koju igrač zaslužuje.

Marco Russ u karijeri je igrao za Eintracht i Wolfsburg, nekoliko je puta iz njih odlazio i vraćao se, sad je od 2013. stalno u Eintrachtu, a od ovog proljeća radi s Nikom i Robertom Kovačem, zajedno se bore da Eintracht ostane u prvoligaškom društvu. U ovoj je sezoni za Eintracht odigrao 30 utakmica i postigao tri pogotka.

Kroz karijeru je imao mnogo kontakata s našim nogometašima, neki od njih su mu i prijatelji. Najbliži je sa Srđanom Lakićem i njegovom suprugom Zagrepčankom, u Wolfsburgu je bio najbliži s vratarom Benglijom kojem je supruga Hrvatica iz Švicarske. Uostalom, Russova supruga Janine je napola Hrvatica.

Prijatelj je i s nekadašnjim igračem Hajduka Krešom Ljubičićem, svlačionicu je dijelio s Marijem Mandžukićem u Wolfsburgu.

Slagao se sa Schildenfeldom

K tome, Russ je i kao klinac s roditeljima često dolazio na odmor u Hrvatsku, tako je nastavio i sa suprugom, planirali su i kupiti kuću u okolici Dubrovnika. I imali su u planu živjeti malo u okolici Frankfurta, malo u okolici Dubrovnika. Iz svega toga rodila se kod njega ideja da zaigra i za Hrvatsku kad već nikad nije dobio priliku zaigrati za svoju Njemačku.

– Ni danas ne znam odgovor na pitanje zašto nikad nisam dobio poziv, a to me više i ne muči. Budući da nisam nikad nastupio za Njemačku, volio bih svim srcem da dobijem priliku i zaigram za hrvatsku reprezentaciju. Za to, sa sportske strane, kažu mi, nema nikakvih prepreka. Uvjeren sam da bih bio od koristi vašoj reprezentaciji! Ali nije na meni da se sam namećem. Ističem samo svoju želju, ono što bih htio te se potajno nadam – izjavio je Marco Russ za naš sportski tjednik Max prije četiri godine.

Nije se to nikada ostvarilo iako bi se takav 190 centimetara visoki igrač koji ima sjajnu tehniku dobro snašao s našim stoperima. Uostalom, zaigrao je u paru s Gordonom Schildenfeldom kada je naš reprezentativac došao u Eintracht, a Russ odlazio za 3,5 milijuna eura u Wolfsburg.

– S Gordonom sam se izvrsno slagao u toj utakmici protiv Greuter Fürtha, jednako kao i na nekoliko treninga kada je tek stigao – prisjetio se Russ.

Od te priče prošle su četiri godine, kapetan Eintrachta nikad nije zaigrao ni za Njemačku ni za Hrvatsku. Iako bolestan, a da to nije ni znao, igrao je cijelu sezonu za svoj klub, igrao je i u zadnjem kolu Bundeslige svih 90 minuta.

A onda je stigla ta šokantna vijest pred najteže utakmice Eintrachta u borbi za ostanak. Karakteran kakav je, Russ je zatražio od Nike Kovača da se ništa u njegovu statusu ne promijeni.

Kako bilo s Eintrachtom u dvije važne utakmice, važnije je da Russ ozdravi, da i dalje sa svojom suprugom može dolaziti na more i uživati u životu. Za nogomet, manje je važno.

>>Kovač: Sve je još uvijek otvoreno, bit će to borba do posljednje minute

Komentara 14

II
iifever2
22:38 20.05.2016.

nedavno su znanstvenici dokazali da krvni serum uzet iz ljudi nakon pola sata trcanja moze dobrano usporiti rast tumora. zasto, jos ne znaju, ali devedeset minuta utakmice ocito moze samo pomoci. glavu gore i samo naprijed!

ST
Starotopoljanin
23:24 20.05.2016.

Russ svaka t cast i sva sreca u ozdravljenju bio si veliki igrac i veliki borac ,a biti ces i protiv ove bolesti ! Znam imas prekrasne djevojcice,pa i ljepu im majku ,morate zdravi i biti zajedno,a eintecht ce da pobijedi nirnberg,budi siguran.zelim ti brzo ozdravljenje.

NE
Nemanadimak
19:22 20.05.2016.

Svaka mu cast i vidi se iz svega da je covek i pol ali ipak je bila greska postaviti ga u momcad a to se i pokazalo nazalost i u utakmici. Mozda je fizicki spreman ali psihicki sigurno nije, nakon takve vesti covek ne moze biti mentalno koncentrisan 100% na utakmicu i na sve sto se desava oko njega. Pa evo iako je cijelu utakmicu odigrao dobro napravio je jednu gresku sto je sasvim dovoljno bilo za suparnicki tim. Mozda sam u krivu i mozda bi drugi igrac napravio i dvije greske ali ipak ako se moze eliminiriti mogucnost greske onda je bolje da ga je ostavio izvan utakmice. Mislim da bi Niko puno bolje ucinio da mu je lijepo objasnio da je bolje da propusti utakmicu zbog momcadi, i da ce se cijela momcad boriti za njega ali da je najvaznije da on izostavi utakmicu i priprema se za lijecenje koje vjerojatno nece biti lako i da bude sa svojom obitelji, suprugom i djecom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije