Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi MAX!

Anarhija u Barçeloni B: Neobuzdani Halilović žrtva je kaosa u momčadi

13.11.2014., Zagreb - Hrvatska nogometna reprezentacija odrzala je trening  na stadionu Maksimir u sklopu priprema za nadolazecu kvalifikacijsku utakmicu s Italijom u Milanu za odlazak na Europsko prvenstvo. Alen Halilovic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
31.03.2015.
u 09:44

Ispadne li Barca B, hrvatski talent ide na posudbu ili – prodaju. Priču donosi sportski tjednik Max!

Alen Halilović (18) nedavno se "proslavio" širom svijeta predstavom prilikom zamjene u 27. minuti utakmice kod Alcorcóna pri vodstvu domaćina od 1:0.

Nije zamijenjen zbog loše igre, nego zato što je vratar Ortolá isključen pa je trener Jordi Vinyals morao izvaditi igrača u polju da bi uveo pričuvnog vratara Suáreza. Upečatljiva scena Alenova bunta dok je izlazio iz igre na putu prema tunelu obišla je planet. Slično je, ali blaže, negodovao ranije ove sezone kad ga je prošli trener Eusebio Sacristán zamijenio protiv Zaragoze.

Tim nas je postupcima podsjetio na epizodu iz prosinca 2013., kad ga je Zoran Mamić povukao iz igre u drugom poluvremenu derbija protiv Rijeke. Tada je 17-godišnji Halilović pred trenerom skinuo rukavice, bacio ih na travnjak i odbio obući jaknu i sjesti na klupu. Nakon nagovora, vidno uzrujan, ipak je sjeo s ostatkom momčadi.

Mukotrpna prilagodba

Vinyals ga nije javno pokudio za manjak poštovanja.

– Normalno da je tako reagirao, nema nikakvih problema s Halilovićem – kazao je pomirljivo novi šef svlačionice.

Tko zna je li mu u četiri oka rekao nešto drugo? Naime, u klubu se ljute na Alena zato što je nedavno na Instagramu objavio svoju sliku s tretmana kod fizioterapeuta nakon što se ozlijedio. Sljedeći ga je dan Vinyals, koji je netom prije zamijenio Eusebija, upozorio da će takvi postupci biti kažnjeni i da mu se ne sviđa takav ekshibicionizam na društvenim mrežama.

Unatoč manjim ispadima, Halilović nije na crnoj listi. U Barçi B ima mnogo gorih primjera nediscipline mladih igrača. Nedavno su se na treningu potukli Dongou i Maxi Rolón, za što ih je stručni stožer kaznio utakmicom suspenzije.

– U klubu govore o Alenu kao o momku s vrlo mirnim privatnim životom, okrenutim nogometu. Kažu da je vrlo profesionalan u pogledu treniranja, prehrane, spavanja i životnih navika – javlja nam Joan Tejedor s radijske postaje Cadena SER.

Za Halilovićeve tanke živce lako je naći objašnjenja. Treneri su mu namijenili drukčiju ulogu od one na koju je navikao i na kojoj može najviše pružiti.

– Ima teškoća u prilagodbi. Igra na različitoj poziciji od one u Dinamu, na desnoj spojci – kaže Tejedor.

– To podrazumijeva mnoge obveze koje prije nije imao: vraćati se na poziciju, osvajati lopte, markirati protivničke igrače, pokrivati svoje napadače i bekove kad krenu naprijed, poštivati taktičku disciplinu i solidarno surađivati.

U Barçi B nema štitonoše koji bi radili za njega kad izgubi loptu. Dapače, on je taj koji mora prvi reagirati da je ponovno osvoji. Povrh toga, mora pomagati u obrani kad netko drugi izgubi loptu. Dodatan je problem primanje lopte daleko od gola, bliže središnjoj liniji nego kaznenom prostoru.

– Ispred sebe nema četvoricu protivnika, nego osmoricu. Većina akcija ne zahtijeva njegove najveće specijalnosti – vođenje lopte, dribling i promjenu ritma – nego kratka dodavanja s jednim ili najviše dva dodira. Tako sudjeluje u mnogim "nebitnim" akcijama, umjesto u malobrojnim, ali odlučujućim – napominje Tejedor.

Novi igrački zahtjevi s kojima je Alen suočen podudaraju se sa sezonom u kojoj neuravnoteženoj i loše vođenoj Barçi B prijeti ispadanje u treći rang natjecanja.

– Od najnadarenijih kao što su Alen, Adama Traoré, Munir El Haddadi, Sandro Ramírez i Sergi Samper zahtijeva se da rješavaju utakmice sami. No, nedostaju im iskusniji suigrači koji bi im mogli pomoći odrađivanjem prljavih poslova – ističe naš sugovornik.

Prijetnja treće lige

Još je stroži Luis Rojo, Marcin šef dopisništva u Barceloni.

– Problem je s Barçom B u tome što je puna igrača koji ratuju za svoj račun i ne igraju kao momčad. Po onom što čujem, Halilović je jedan od njih – tvrdi.

– Momčadi nedostaje motivacije i, ako se ne dogodi čudo, ispast će u Segundu B. U tom slučaju treba vidjeti što će biti s Halilovićem. Teško je da će ga ostaviti da igra tamo (u trećoj ligi, op. a.), a ne znam hoće li ga promaknuti u prvu momčad ili ga poslati na posudbu.

Najbrutalniju je kritiku drugoj momčadi Barce uputio Marc Planas s portala 6cero.com, koji piše da su "Munir, Sandro, Sergi, Adama i Alen Halilović, mladi igrači koji se nadaju sljedeće sezone zaraditi mjesto u FC Barceloni, upali u potpunu zapuštenost." Po Planasu, to je krivnja Sandra Rosella i njegova nasljednika Josepa Bartomeua, koji su 2010. preuzeli klub od Joana Laporte, budući da se ovaj po statutu nije mogao natjecati za treći uzastopni predsjednički mandat.

– Nema planiranja, upravljanja ni usmjerenja. Sadašnja je uprava iz kluba uklonila sve tragove filozofije Pepa Guardiole i gurnula mlade kategorije u bezvlašće – zaključuje katalonski novinar.

Po kvaliteti pojedinaca Barça B bi se mogla izvući. Od luke spasa dijele je tri boda, a do kraja je 12 kola. "Još imamo vremena za preokret", dao je na znanje Vinyals, no njegov optimizam zvuči šuplje: otkad je preuzeo kormilo, njegova je momčad u pet kola osvojila samo dva boda i pala za šest mjesta, sa 15. na predzadnje, 21. Blizu je trećoj ligi i slanju Halilovića na posudbu – tko zna kamo.

>>Alen Halilović morao Niki Kovaču objasniti zašto je bio bezobrazan prema treneru

Komentara 12

DU
Deleted user
11:09 31.03.2015.

Za neprimjereno ponašanje ovog mladića odgovornost imaju jedino roditelji koji su ga odgojili na taj način. Od njega, posebice otac, napravili su umišljenu "zvijezdu". Nitko mu ne osporava nogomentni talent no do pravog, uspješnog igrača dug je put. Još jee Einstein, za mnogo ozbiljniji posao rekao da je uspjeh 5 % inspiracije (talenta), a 95% perspiracije (preznojavanja).

DU
Deleted user
10:24 31.03.2015.

Halilović je žrtva svojih roditelja koji plaćaju ovakve i slične člančiće da od bahatog klinca stvaraju zvijezdu koja on nije a teško s ovkvim ponašanje da će ikada biti. Biće više nego sretan ako naće mjesto u ruskoj ili turskoj ligi.

CA
+canajisraM
16:42 31.03.2015.

Halilovic je umisljena velicina; dobro je da ga se Dinamo rijesio. Kao i onom Tonciju Kukocu i Livaji ,ni njemu nema mjesta u repki. Takvi nam nisu potrebni i pored njihove neosporne kvalitete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije