Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedini trener stranac

Bjelica s deset Hrvata lovi Serie A: Bili su skeptični, a sad nas hvale

21.08.2013., Stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica 4. pretkola Lige prvaka, GNK Dinamo - Austrija Bec. Trener Austrije Nenad Bjelica slavi nakon pobjede 0-2.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.05.2015.
u 15:10

Brigu o talijanskoj Speziji preuzeo je Damir Mišković, doveo Nenada Bjelicu te niz Hrvata i sada se taj drugoligaš bori za A-ligu.

U Speziji, talijanskom gradu na strmim stijenama s kojih pogled puca prema Korzici, trener Nenad Bjelica (43) nastavlja uspon u trenerskoj karijeri. Sjećamo se kako je Osječanin s bečkom Austrijom prije dvije godine stao na put Dinamu koji je već jednom nogom bio u skupini Lige prvaka. Karijeru je prošlog ljeta nastavio u 2. talijanskoj ligi, a sa Spezijom se trenutačno bori za ulazak u Serie A. Jedini Hrvat koji je vodio klub u prvoj talijanskoj ligi bio je legendarni Tomislav Ivić na klupi Avellina sredinom 80-ih.

– Dolazak u Italiju bio je pun pogodak! Znao sam da je to ozbiljna liga, ali i da sam Talijanima kao trener nepoznanica, uostalom oni preferiraju talijanske trenere. Bili su skeptični kad sam došao, a od trojice stranaca trenera, danas sam ostao jedini. Imaju visoko mišljenje o meni, a moje metode rada hvale – javio je iz Italije osječki trener Bjelica.

Najvećeg rivala, Livorno, pobijedio je u dva navrata (1:0, 3:0) i time zadobio podršku navijača.

– To su klubu najvažnije utakmice u sezoni, i pobijedili smo! Livorno je udaljen oko 70 kilometara od Spezije, a ti derbiji ovdje imaju poseban naboj. Naši navijači su temperamentni i euforični, u prosjeku ih je na utakmicama između sedam i osam tisuća, a kad igramo kod Bologne, Barija i Catanije, na susrete dođe i do 20 tisuća gledatelja.

Spezia i Rijeka su klubovi koje povezuje Gabriele Volpi, ali i Damir Mišković?

– Otkako je Mišković ovdje, smanjio je proračun, ali i deficit budući da je klub imao novčanih teškoća. S Rijekom smo povezani, veselimo se njezinim uspjesima, a oni našima. Ide nam...

U Speziji ste trener, Igor Budan je jedan od direktora, a u momčadi je niz Hrvata, većinom mladih reprezentativaca; od Datkovića, Brezovca, Čanađije do novog reprezentativca Šituma itd. Koliko je realno da ćemo gledati "hrvatski" klub u Serie A?

– Protiv Avellina (nekad Ivićev klub, nap. a.) počinjemo doigravanje, igramo već u utorak (20 sati), a dovoljan nam je i remi za ulazak u polufinale doigravanja. U formi smo, u posljednjih šest susreta imamo pet pobjeda i jedan neodlučen rezultat i vjerujem da ćemo biti korak bliže prvoj ligi.

Priča li se u Italiji o utakmici reprezentacija u Splitu?

– Glavna je tema Barca. Nadam se da bi umor reprezentativaca Juvea nakon finala Lige prvaka mogao olakšati posao kockastima.

>>Mario Šitum: Šokiran sam pozivom u reprezentaciju!

Komentara 2

Avatar alberto_tomba
alberto_tomba
20:57 26.05.2015.

Bjelicu za izbornika! A zahvalit se ubuduće ovima koji bez ijedne sezone ozbiljnog klupskog trenerskog rada (Bilić, Kovač) se guraju na kormilo reprezentacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije