Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK vs Mamić 1:0

Najteži dani prvog čovjeka Dinama i najmoćnijega čovjeka hr-nogometa

02.07.2015., Moravske Toplice, Slovenija - Izvrsni predsjednik Dinama Zdravko Mamic na pripremama Dinama odrzao konferenciju za novinare o policijskom pretresu njegove kuce u Zagrebu, pretresu kuce njegova brata, trenera Dinama Zorana Mamica, te prostorij
04.07.2015.
u 21:55

Kakvo grozno ljeto za hrvatski nogomet! Najprije poljudska svastika (od čijega epiloga ćemo strepjeti još dva tjedna), pa Šukerova kladioničarska afera, pa akcija USKOK-a protiv braće Mamić i Vrbanovića, piše Max!

USKOK je prvi put zakucao i na vrata Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza pokrenuvši tako, indirektno, udar na vodstvo dviju vodećih hrvatskih nogometnih institucija.

U fokusu je, dakako, prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić (56), istodobno i najmoćniji čovjek domaćeg nogometa, najčvršći oslonac predsjednika Davora Šukera.

Kakvo grozno ljeto za hrvatski nogomet! Najprije poljudska svastika (od čijega epiloga ćemo strepjeti još dva tjedna), pa Šukerova kladioničarska afera, pa akcija USKOK-a protiv braće Mamić i Vrbanovića. Temelji Kuće nogometa ozbiljno su uzdrmani, hoće li "Hilton" i Maksimir izdržati te detonacije?

Napad na Jovanovića

Zdravko Mamić nekoliko puta došao je u sukobe sa zakonom, no sve su to bili sitni prijestupi u usporedbi s ovim za što ga sada tereti USKOK. Primjerice, Dinamov se izvršni predsjednik znao fizički obračunati s policajcem nakon utakmice Dinamo– Malmö, pa je proveo noć u pritvoru, a bio je priveden i nakon rasističkoga istupa protiv tadašnjega ministra Željka Jovanovića. Nizao je afere i skandale, ali je, zahvaljujući svome utjecaju i moći, ostao nedodirljiv. Štoviše, u međuvremenu ga je Šuker imenovao svojim prvim dopredsjednikom u Hrvatskom nogometnom savezu.

I premda Mamić pritisnut uza zid, u najtežim trenucima svoje funkcionarske karijere samouvjereno najavljuje "vratit ću se još jači" (onako kako je to uspjelo neuništivome Milanu Bandiću), same po sebi ovih dana nametnule su se teme – Dinamo i HNS poslije Zdravka Mamića.

Ima li veteran, 79-godišnji predsjednik Mirko Barišić snage, volje i energije povući Dinamo u novu eru ili se nikada neće odreći svoga najvjernijega suradnika? Zatim, je li Šuker dovoljno jak na poziciji predsjednika HNS-a bez moćnoga Mamića u svome zaleđu?

Neizvjesnost i iščekivanje

Naravno, postavlja se i pitanje opstanka Dinamove struke uoči najvažnijih utakmica sezone: ne bude li Zorana Mamića, čija je ostavština osvojeno prvenstvo bez poraza, tko je taj trener koji će povesti plave u sudbinske europske ispite?

Pitanje na pitanje, a odgovori vise u zraku. Dinamo i HNS paralizirani u neizvjesnosti i iščekivanju.

Ako i ode s nogometne scene, Zdravko Mamić ostat će upamćen kao najdominantnija figura nogometa, čovjek koji je, ne birajući sredstva, visoko postavio letvicu. Osvojio je jedanaest naslova prvaka s Dinamom, dva puta doveo plave do Lige prvaka, priskrbio klubu više od sto milijuna eura od prodaje igrača i osigurao mu blagostanje...

Druga, tamnija strana njegove ere su katastrofalni europski rezultati Dinama, egzodus publike iz Maksimira, autokratska vladavina klubom, obračuni s neistomišljenicima, sumrak demokracije u "svetinji"...

Stiže li vrijeme velikih promjena?

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max! kojeg u nedjelju 5. srpnja na kioscima možete uz Večernji list kupiti za 5 kuna

>>Mamićev početak kraja počeo je još 2005. godine

>>Zdravko Mamić: Od prodavača stiropornih sjedalica do faraona hrvatskog nogometa!

>>Kako uopće nastaje transfer nogometaša i tko na njemu najbolje zaradi?

Foto: Tjednik Max

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije