Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Football Leaks

Modrić na udaru poreznika: Dio zarade sjedao mu na račun u Luksemburgu

Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
07.12.2016.
u 11:00

Modrić je potpisao za Real u kolovozu 2012. godine, a 20. prosinca 2012. godine, zajedno sa suprugom Vanjom, osnovao je tvrtku u Luksemburgu preko koje je primao novac za marketinške i sponzorske aktivnosti. Modrići su tvrtku nazvali Ivano SARL, po svome sinu. Zašto baš Luksemburg? Zato što u toj zemlji porez na dobit iznosi jedan posto, a u Španjolskoj čak oko 30 posto

U godini svojih najvećih sportskih uspjeha, ponajbolji nogometaš Reala i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić (31) suočen je s optužbama za – utaju poreza!

Kako navodi drugi najtiražniji španjolski list El Mundo, Modrić je pod istragom tamošnjih poreznih vlasti zbog sumnje da je u Španjolskoj, kao igrač madridskog Reala, izbjegao plaćanje poreza na sponzorske prihode.

Modrić je potpisao za Real u kolovozu 2012. godine, a 20. prosinca 2012. godine, zajedno sa suprugom Vanjom, osnovao je tvrtku u Luksemburgu preko koje je primao novac za marketinške i sponzorske aktivnosti. Modrići su tvrtku nazvali Ivano SARL, po svome sinu. Zašto baš Luksemburg? Zato što u toj zemlji porez na dobit iznosi jedan posto, a u Španjolskoj čak oko 30 posto.

Nije prijavio sve prihode

Porezna uprava u Madridu pokrenula je istragu 18. siječnja ove godine jer su joj bile sumnjive Modrićeve porezne prijave za 2012., 2013. i 2014. godinu. U njima nisu bili navedeni prihodi od sponzora, Nikea i Nivee.

Ugovor o osnivanju tvrtke Ivano SARL otkriva kako je Luka Modrić njezin jedini dioničar, a kompanija je počela raditi s kapitalom od 3,6 milijuna eura. Na kraju 2013. godine imala je 4,5 milijuna eura, a krajem 2014. došla je već do 6 milijuna eura.

Modrić je samo jedan u nizu nogometaša i nogometnih dužnosnika umiješanih u “zamračivanje” milijuna na tajnim računima. Jedan od njih, Cristiano Ronaldo, navodno je utajio čak 150 milijuna eura sponzorskih transakcija i sakrio ih na tajne račune na Karibima i u Švicarskoj.

– Istraga je navodno počela još 2014. godine kada su španjolske vlasti Ronaldu kazale da sponzorske uplate ne smiju ići putevima koje je on odredio. Novac je prvo išao u Irsku, a zatim je preko Britanskih Djevičanskih Otoka stigao u Švicarsku – piše El Mundo.

U novinskom članku koji je potresao nogometnu Europu nagađa se kako je Ronaldu, ali i još jednom poznatom poreznom prijestupniku Joseu Mourinhu, savjetnik bio njihov menadžer, sunarodnjak Jorge Mendes. Međutim, Mendesova menadžerska agencija Gestifute izdala je priopćenje u kojemu tvrdi da Ronaldo i Mourinho potpuno poštuju obveze prema španjolskim i britanskim vlastima.

– Ni Cristiano Ronaldo ni Jose Mourinho nikad nisu bili uključeni u pravne postupke u vezi s izvršenjem poreznih prekršaja. Svaka insinuacija ili optužba Ronalda ili Mourinha u vezi s tim bit će prijavljena pravosudnim tijelima i procesuirana – prijeti Gestifute u svom pamfletu.

Mourinhove sumnjive transakcije iz doba kada je još bio trener Reala završavaju u Novom Zelandu, a navodno je slavni nogometni trener tajne račune otvarao na imena supruge i djece.

El Mundo čak navodi kako je izvjesna Jully Seen, partnerica tvrtke Senn Ferrero koja je davala usluge Mourinhu, uskliknula “Vijesti su odlične!” nakon što je uspješno obavljena operacija utaje poreza tadašnjeg trenera madridskog Reala u iznosu od 12 milijuna eura.

Ronaldo, Mourinho, Modrić... novi su nastavci sada već uzbudljive sapunice o nogometnim celebrityjima iz španjolske Primere s onu stranu zakona. Prvi među njima kojemu su otkrivene i dokazane prijevare u plaćanju poreza bio je Lionel Messi, uortačen sa svojim ocem Jorgeom.

Messi senior bio je osnivač mreže lažnih tvrtki u Urugvaju, Belizeu, Švicarskoj i Velikoj Britaniji kako bi od španjolskih poreznika prikrio sponzorske prihode svoga sina.

U ožujku ove godine slučaj je napokon zaključen, kada je sud u Barceloni osudio oca i sina Messija na 21 mjesec zatvora zbog porezne prijevare. U optužnici je stajalo da je Lionel, zajedno s ocem, oštetio španjolski proračun za više od 4 milijuna eura u razdoblju od 2007. do 2009. godine.

Mascheranova prijevara

Prema španjolskom zakonu, kazne kraće od dvije godine mogu se služiti uvjetno. Messi u sljedeće dvije godine ne smije počiniti isto djelo, a usto su otac i on morali ukupno platiti kaznu od 3,7 milijuna eura.

Messijev prijatelj i suigrač iz Barcelone Javier Mascherano također je osuđen pred sudom u Barceloni na godinu dana zatvora i 815.000 eura novčane kazne zbog porezne prijevare. Argentinac je oštetio španjolsku državu za 1,5 milijuna eura tijekom 2011. i 2012. godine prikrivajući zaradu od prava na korištenje svoga lika uz pomoć tvrtki registriranih u SAD-u i Portugalu.

Aferu Football Leaks otvorio je European Investigative Collaboratons (EIC), novinarska istraživačka mreža koja obuhvaća devet medija: njemački Der Spiegel, austrijski Der Falter, španjolski El Mundo, talijanski L’Espresso, belgijski Le Soir, francuski Mediapart, srpski Newsweek, danski Politiken i rumunjski Black Sea.

Utaje poreza tek su početak lavine skandala iz nogometoga svijeta čijim ćemo se objavama zabavljati u sljedećih nekoliko mjeseci.

Komentara 11

ZA
zambezi
11:36 07.12.2016.

Nije isto 1 posto od 6 miljuna eura i 30! A nama koji radimo za par tisuća kuna se ne isplati tak nekaj,pa cemo placat porez tu di živimo. A i nismo tak snalažljivi i pametni ko sportaši.

DU
Deleted user
12:18 07.12.2016.

Kak je tajni račun ak glasi na njegovu firmu, koju je on osnovao?

UN
unbekant
12:37 07.12.2016.

Tipicno balkanski lopovluk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije