Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve češće ozlijeđen

Modrićevo tijelo više 
ne može podnijeti 50 utakmica u sezoni

Luka Modrić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
13.10.2015.
u 15:27

Stani na loptu!
 Luka je zbog ozljeda šest mjeseci bio bez nogometa u prošloj sezoni.

Iako španjolska Marca izvještava o dramatičnom stanju u Realovoj svlačionici nižući ozlijeđene igrače (Carvajala, Danila, Ramosa, Pepea, Benzemu, Jamesa i Modrića), Lukino stanje ovaj put nije zabrinjavajuće.

Naime, Realova zvijezda nije se hitno morala vratiti iz Zagreba u Madrid, nego će oporavak od ozljede započeti na Malti, pod nadzorom liječnika reprezentacije. Jedini rizik eventualnog pogoršanja jest proklizavanje na koljena u trenutku kada ozareni Luka čuje da su Talijani nokautirali Norvežane i otvorili nam vrata EP-a.

Iako Luka Modrić ovoga puta nije ozbiljnije ozlijeđen, ni izbliza kao prošle jeseni u Milanu ili proljetos protiv Malage, nešto ipak zvoni na uzbunu: zašto je naš najbolji igrač posljednjih mjeseci tako često ozlijeđen? Moramo li u takvim okolnostima strahovati i od Lukina sudjelovanja na EP-u sljedeće godine?

Još je oporavljenik

Odgovore smo potražili kod dr. Jurice Rakića, liječnika reprezentacije u mandatu Slavena Bilića. Rakić je i danas Slavenov suradnik u West Hamu.

– Luka Modrić izložen je jednako koliko i Ronaldo ili Bale i ne bih zbog toga u ovom trenutku palio alarm. Za nas je blagodat da nam igrač igra u tako velikom klubu, premda moram reći i da je 60 utakmica u sezoni ništa drugo nego užas – kaže dr. Rakić.

Kad je riječ o učestalosti Modrićevih ozljeda, Rakić vrti isti refren kao i njegov ugledni kolega dr. Nemec, liječnik reprezentacije.

– Vrhunski sport zahtijeva goleme napore. On je postao biznis; što je veći klub, veći je broj utakmica, veći su napori kojima se izlažu igrači. A ljudski organizam ima svoje limite. Na najnoviju Modrićevu ozljedu vjerojatno je i utjecala činjenica kako je on još uvijek oporavljenik i još nije u top fizičkom stanju – napominje dr. Rakić.

Jesu li u pitanju i Modrićeve godine, već je prešao tridesetu?

– Taj faktor nije toliko značajan ako igrač živi sportski, pravilno trenira i daje svome organizmu dovoljno vremena za regeneraciju. No ima tu drugih rizičnih faktora, na primjer promjena trenera i načina rada – dodaje Rakić.

Još je u žrvnju

Luka Modrić prvi je put teško stradao u kolovozu 2009. godine kao igrač Tottenhama, kada mu je zglob razorio engleski buldožer Lee Bowyer. Sve do studenoga prošle godine i puknuća mišića na San Siru bio je pošteđen težih ozljeda. U travnju ove godine, na utakmici protiv Malage, stradao mu je ligament koljena i Modrić je tada zaključio sezonu.

Ruptura mišića, oštećenje ligamenta koljena, pa istegnuće aduktora, sve u manje od godinu dana. I ukupno šest mjeseci bez nogometa. To je, na žalost, Modrićev rezime od studenoga 2014. i svojevrsno upozorenje: stani na loptu, majstore!

Zamislite, Luka je od odlaska iz Dinama, dakle od ljeta 2008. godine, odigrao čak 289 klupskih utakmica za Tottenham i Real Madrid!

Za usporedbu, u istom razdoblju više od njega odigrali su Yaya Toure (301) i Xavi Hernandez (347), dok je Steven Gerrard u Liverpoolu nanizao 271. Toure i Modrić još su žrvnju najjačih liga svijeta, dok su Xavi i Stevie G predumirovljeničke dane odlučili provesti na ladanju u Kataru i SAD-u.

Luka nema tu sreću, naprotiv, kod goniča robova Rafe Beniteza čeka ga najzahtjevnija sezona otkada je došao u Real. I, eto, već joj plaća danak.

Tražimo li u silnim Modrićevim pehovima neku pozitivu, pronaći ćemo je u – Mateu Kovačiću. Novi Realov prodigy, kupljen za 35 milijuna eura, trebao bi biti Lukina reinkarnacija i kod Beniteza i kod Čačića.

Pitanje je, međutim, je li Mateo u ovom trenutku dovoljno zreo za tako važnu rolu i može li se tako mlad igrač nositi s tolikim pritiskom.

>>I navijači Reala zabrinuti zbog Modrića: 'Ne mogu vjerovati da nam se to događa'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije