Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anomalije u nogometu

Mlada repka je, nažalost, postala prćija, a ne svetinja: 'Najbitnije je prodavati'

17.11.2015., stadion Rujevica, Rijeka - Kvalifikacijska utakmica za U-21 Europsko prvenstvo, skupina 6, 5. kolo, Hrvatska - Spanjolska. Ante Coric.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/pixsell
12.10.2016.
u 11:52

– Šveđani su u 10 utakmica u skupini promijenili dva igrača, a ja sam svaku utakmicu bio prisiljen igrati s novom momčadi.

U nekim normalnijim sredinama reprezentacija bi trebala biti svetinja. I svi bi joj se trebali podrediti. No slučaj nogometne reprezentacije do 21 godine pokazuje da to u Hrvatskoj baš i nije tako.

Mladi kockasti nisu se uspjeli plasirati na Euro 2017. godine, no najmanje je to krivica izbornika Nenada Gračana, koji je s pravom nakon poraza (2:4) u Švedskoj zavapio:

– Šveđani su u 10 utakmica u skupini promijenili dva igrača, a ja sam svaku utakmicu bio prisiljen igrati s novom momčadi.

A morao je stalno mijenjati zato što su se neki igrači poput Halilovića morali “prilagođavati” na nove klubove, nekima se baš i nije dalo igrati za reprezentaciju, a neki su se baš uoči utakmica reprezentacije do 21 godine ozljeđivali.

I hajdukovci su bojkotirali

Tako su, primjerice, dinamovci Ante Ćorić i Ivan Fiolić sjedili na klupi u derbiju protiv Hajduka, ali već sljedeći dan otkazali su nastup za reprezentaciju zbog ozljede. Gle čuda, obojica su već u četvrtak bila na treningu plavih, ali nisu bila spremna za dvoboj Hrvatske i Švedske koji je na rasporedu bio tri dana zatim. Trenirao je u petak i treći dinamovac koji je otkazao Gračanu, Domagoj Pavičić. Iako u Maksimirskoj 128 to ne žele priznati, bio je to klasičan dribling prema Gračanovoj vrsti. Da ne bi ispalo da napadamo samo jedan klub, prije tri godine i Hajduk je često znao “izmisliti” ozljede svojih igrača te otkazivati njihove reprezentativne nastupe.

No zbog takva odnosa na kraju pati samo mlada reprezentacija, a posljedica toga je da uzrast do 21 godine odlazak na Euro nije izborio još od 2004. godine.

Mlada reprezentacija je nažalost postala prćija, a ne svetinja!

– Velika je to anomalija, ali nema smisla trošiti vrijeme, ionako se neće ništa promijeniti. Nažalost, mi već godinama ne odgajamo nogometaše koji se bave kolektivnim sportom, već odgajamo individualce za što bolju prodaju. Tako je nažalost posložen sustav kod nas – kaže ugledni trener Ilija Lončarević i dodaje:

– Psi laju, ali karavane prolaze. Bez brige, ništa se neće promijeniti, sustav će ostati isti. Dok je u europskim zemljama sve više naglasak na kolektivu, kod nas je na pojedincima. A pametni shvaćaju zašto je to tako...

Postavio ga je pa zato šuti...

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker mogao bi lupiti šakom u stol i promijeniti stvari, no on to ne želi. Zbog barem tri razloga. Kad su hajdukovci bojkotirali mladu reprezentaciju, šutio je ne želeći dalje potpirivati loše odnose između nogometnog sjevera i juga, dok mu, primjerice, sada ne pada ni na pamet pošpotati čelne ljude Dinama što nisu pustili Ćorića, Fiolića i Pavičića na ključnu utakmicu protiv Švedske. Pa kako bi Šuker i mogao pozvati na red klub Zdravka Mamića, kad je baš on Šukera postavio na mjesto šefa HNS-a. A treći razlog zašto se Šuker ne želi previše petljati u mladu reprezentaciju jest novac. Plasman na Euro U21 HNS-u ionako ne donosi novčanu nagradu... Bitna je zato A vrsta, koja donosi novac HNS-u. I zato je Lončarević potpuno u pravu, kod nas je najbitnije stvoriti igrača individualca i na njemu što bolje zaraditi, a za mladu reprezentaciju većini je svejedno. 

Komentara 18

SE
senior
14:01 12.10.2016.

Ovakvi tipovi kao Ledinski potpiruju vatru izneđu sjevdera i juga i obratno. Da su u mladoj repki igrala 4-5 igrača Dinama Lediski bi napisao evo opet Mamić gura u izlog Dinamove igrače. To piše već godinama. Zaboravlja nanjerno da Dinamuu takav izlog ne treba. Dimamo ima svoj izlog i za seniore i za juniore od kojega imaju koristi i oni koji stalno pljuju i Dinamo i Mamića a sami su nesposobni da za svoj probitalk nešto naprave. Dok Dinamo i sa seniorima i sa juniorima igra u europi naki drugi zarađuju na prodaji japanki, jogurta i piva. neka ih, nek se obogate.

BU
budagigo
14:24 12.10.2016.

Kako sada ne valja?pa nisu došla 3 dinamovca da ih mamić prodaje preko repke i opet ne valja.trebali bi novinari reči otvoreno koga sada iz hns-a trebaju huligani namlatiti palicama,a ne da huligani moraju čitati između redova.novinari nemojte se skrivati,budite hrabri,otvoreno recite.

Avatar Inati_se_slavonijo
Inati_se_slavonijo
15:54 12.10.2016.

Činjenica je da se danas nogomet igra samo zbog profita, to je tako u cijelom svijetu u klubovima i reprezentacijama pa tako i kod nas.Samo je nejasno što se novinari tome čude kao pura dreku kad im je to uostalomm kao i nama kristalno jasno. Što se mlade repke tiče,nejasno je zašto ponajbolji igrači na početku kvalifikacija igraju,pa onda 2-3 utakmice ne igraju jer ih priključi A vrsti,pa onda kao dođe bitna tekma te ih se povuče u mladu repku,već na idućoj utakmici ne budu na raspolaganju mladoj repki...i tako u krug. Znači HNS bi se već jednom trebao odlučiti jel želi da mlada repka ide na EP/SP i da jedna generacija odradi cijeli ciklus ili ne želi,ako ne želi i ako uspjeh mlade repke nije primaran onda neka mladi igrači koji imaju i status A reprezentativca jednostavno više ne budu pozivani u mladu vrstu iako imaju mogućnost igranja za istu.Na taj način se i došlo do ovoga da izbornik mlade repke izrotira 40 igrača kroz jedan ciklus i nijednu utakmicu ne igra isti sastav.A najveći apsurd je da 10 igrača izostane u posljednjoj i najvažnijoj utakmici koja je odlučivala o plasmanu na EP. To je valjda dokaz da HNS-u uspjeh mlade repke znači isto kao i lanjski snijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije