Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Mister Bjelica – Volpijev čovjek od povjerenja

Nenad Bjelica
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.07.2014.
u 21:00

Reflektore Lige prvaka zamijenio je Serijom B i Spezijom koju želi uvesti u talijansku elitu, piše tjednik Max!

Prije godinu dana u ovo vrijeme bečku Austriju pripremao je za napad na Ligu prvaka, u što nitko u klubu do njega i nije previše vjerovao. A napravio je čudo. Preko Dinama doveo je u Beč moćni Atletico, Porto i Zenit. I nije se osramotio, u skupini s gigantima osvojio je pet bodova, ponizio Ruse (4:1), samo gol razlika dijelila ga je od proljeća u Europi, piše tjednik Max!

Danas je Nenad Bjelica (42) na novom početku, ali dok se očekivalo kako će put Njemačke ili Španjolske, odakle su pratili rezultate hrvatskog hit-trenera i otvoreno koketirali, on se odlučio za Speziju, drugoligaša iz istoimenog grada na obali Ligurskog mora najpoznatijeg kao glavne baze talijanske ratne mornarice, iza kojeg stoji novac većinskog vlasnika Rijeke Gabrielea Volpija, a čiji je prvi operativac predsjednik Rijeke Damir Mišković.

Naslov prvaka 1944.

U Speziji, klubu čiji je najveći uspjeh titula prvaka Italije još ratne sezone 1943./44., tek se postavljaju temelji za budućeg stabilnog člana Serie A. Bjelicu smo zatekli u Poreču, gdje puni baterije prije početka velikog posla u Italiji.

– Uopće nisam računao da bih mogao završiti u Italiji ovoga ljeta, više sam razmišljao o Njemačkoj ili Španjolskoj, jer ondje sam i imao najviše kontakata, međutim, München 1860, koji je bio i najkonkretniji, odlučio se za drugog trenera, dok su se opcije koje sam imao u Španjolskoj dosta otegle i nije se ništa rješavalo, tako da nisam puno kalkulirao nakon poziva Damira Miškovića. Brzo smo se našli i zadovoljan sam što ću biti dio toga vrlo zanimljivog projekta – veli Mister kako su ga prozvali Talijani već na njegovu predstavljanju.

Bjelica je sa sobom u klub donio i glamur nastupa u Ligi prvaka. Dolazak u drugoligaša Speziju za njega nije korak unatrag, već još jedan dio mozaika u sklapanju trenerskog imena. – Ja, kao i dosad, idem stepenicu po stepenicu. Ovo je za mene bio logičan korak u karijeri. Naravno da želim preuzeti Juventus, Manchester United ili Real Madrid, ali to nije realnost, realnost je da preuzmem manji ambiciozni drugoligaški klub u nekoj od zemalja Liga petice. To mi je bio cilj i došao sam na tu sljedeću stepenicu. Nije mi bio problem u karijeri trenirati ni klub iz treće austrijske lige, tako da mi ovaj korak iz Lige prvaka u Serie B ne predstavlja nikakav problem, pogotovo što je Spezia vrlo zdrav projekt.

Projekt od tri godine

Na sjeveru Italije Bjelica ne mora do rezultata stići preko noći. – Imamo projekt od tri godine, potpisao sam ugovor na dvije plus jednu sezonu. Ako projekt bude išao u onom smjeru u kojem svi očekuju da će ići, onda za mene neće biti nikakav problem biti dio njega, štoviše, u ova dva-tri tjedna koliko sam u Speziji osjećam se jako ugodno i vidim da ljudi žele napraviti dobar posao. Serie A nije nikakav pritisak, nikakvo opterećenje, već velika želja svih.

Veliki planovi podrazumijevaju i širenje igračkog kadra, no Bjelica nije želio potvrditi interes za bivšeg vratara Hajduka, danas sofijskog Levskog, i povremenog hrvatskog reprezentativca Gorana Blaževića. Doduše, priznao je kako je u prometu nekoliko hrvatskih nogometaša. – Ne bih puno o imenima, ima četiri-pet hrvatskih nogometaša koji su nam tema ozbiljnih razgovora i sljedeća dva tjedna znat će se više. Tek smo prije nekoliko dana dobili sportskog direktora koji treba pročešljati tržište. Tko će doći, a tko ne još ne znam, ali u svakom slučaju nekoliko hrvatskih nogometaša apsolutno nam je zanimljivo.

>>Bjelica: Diego Simeone nikad ne gubi finala

>>Bjelica sedam utakmica ne zna za pobjedu, oprostio se od naslova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije