Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK LEGENDE

Češki Caballero koji je driblao Maksimirom za Pelea je bio najveći

Josef Masopust
Foto: VL
01.07.2015.
u 23:35

'Masopust se proslavio kada je prošao četvoricu i zabio Brazilu u finalu Svjetskog prvenstva koje se igralo 1962. godine u Čileu.'

Caballero, odnosno Džentlmen, bio je nadimak legendarnom češkom veznjaku Josefu Masopustu (84), osvajaču Zlatne lopte iz 1962., koji je prekjučer preminuo u Pragu. Knez nogometa, kako su ga još zvali, najbolji je češki igrač svih vremena.

Šekularac konkurent

– Gledao sam ga uživo u Maksimiru 1963. kada je u prijateljskoj utakmici Jugoslavija pobijedila njegovu Čehoslovačku 2:0 – prisjeća se Miro Rede, naš legendarni novinar i bivši igrač Dinama i Partizana te dodaje:

– Godinu dana prije proslavio se u finalu SP-a u Čileu kao kapetan Čehoslovačke. Prošao je četvoricu igrača i zabio Brazilu gol za 1:0 (izgubili su 1:3, nap. a). Bio je žustar i čvrst, s tendencijom igrati prema naprijed. Iste je godine dobio Zlatnu loptu. Međutim, tu je nagradu trebao dobiti Dragoslav Šekularac. Ali, on je u Nišu, na utakmici Radničkog i Crvene zvezde, iznerviran sudačkom odlukom, nokautirao djelitelja pravde! Dobio je dugu suspenziju te su se glasači okrenuli Josefu Masopustu – prisjeća se naš nogometni stručnjak.

U 63 utakmice Josef Masopust postigao je deset golova za Čehoslovačku. A u klubovima je odigrao 386 utakmica uz 79 golova. Igrao je i protiv Pelea, koji je za njega rekao:

– Riječ je o jednoj od najvećih ikona koja je ikad postojala. Bez ikakve dvojbe, uz Franza Beckenbauera, on je bio najveći nogometaš iz Europe!

Bio je pravi prijatelj

Masopust je 2000. godine proglašen najboljih češkim nogometašem 20. stoljeća, a ovogodišnje finale Copa America igra se na istom stadionu u Santiagu na kojem se on proslavio - Nacionalnom stadionu.

Bivši suigrač Václav Mašek ga je opisao:

– Masopust je znao savršeno dodati, ali i pucati. Bio je inteligentan, a sjećam se kako smo zajedno kartali, odlazili na pivo, razgovarali. Bio je pravi prijatelj.

>> Moj Branko bio je trener čvrste ruke. Nije se libio kazniti ni zvijezde poput Beckenbauera i Keegana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije