Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hvalio ga svjetski velikan

Niko Kovač postao je svjetski hit, čudo iz Frankfurta: 'Njemu je samo nebo granica'

Niko Kovač
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
09.02.2017.
u 18:02

– Niki je samo nebo granica, uostalom već to što je bio izbornik naše reprezentacije veliki je domet, ništa slabiji od toga da bude trener klubova kao što je spomenuti Bayern – kazao je Vatroslav Mihačić.

Niko Kovač izrastao je u veliku trenersku zvijezdu, mnogo veću nego kad je bio izbornik naše reprezentacije koja ima veliki ugled u nogometnom svijetu. Kovač je postao zvijezda jer je od momčadi koja je bila na rubu ispadanja složio momčad koja se sad ravnopravno bori za Ligu prvaka, Eintracht je nekoć bio veliki klub, no već dugo nije pod svjetlima najjačih reflektora.

Upravo Niko Kovač radi prave korake s tim klubom na putu da opet budu veliki. Stoga ne čudi što je naš bivši izbornik dobio prostor u brojnim medijima, ne samo u našim ili njemačkim, sad mu je i France Football posvetio veliki prostor, s naslovom “Čudo iz Frankfurta”.

Niku vodi njegov karakter

Opisuju njegov put od te prošlogodišnje borbe za ostanak do povratka Eintrachta u vrh Bundeslige.

– Napravio je rekonstrukciju momčadi, doveo je igrače koji prije nisu igrali u Bundesligi i svi su mu predviđali novu borbu za opstanak u ligi, a on je, inspirirajući se idejama svojih bivših trenera Ottmara Hitzfelda, Giovannija Trapattonija i Christophea Dauma, napravio odličan posao – stoji među ostalim u tom francuskom uglednom listu.

– Niko Kovač danas je kao trener ostao isti, baš kakav je bio i igrač – kazao je Vatroslav Mihačić, šef trenerske akademije HNS-a koju je pohađao Niko Kovač.

Kakav je Niko bio student?

– Isti onakav kakav je bio igrač, isti kao što je i trener. Dakle, uvijek na čelu, uvijek prvi, maksimalno posvećen onome što radi, sistematičan, ozbiljan. Svi oni koji ga znaju kao igrača znaju kakav je i danas, vodi ga njegov karakter – opisao ga je Mihačić.

Niko se nije dugo zadržao na izborničkoj klupi naše reprezentacije, možda taj njemački karakter nije idealan za naše igrače, ali s njemačkom disciplinom uspio je u Njemačkoj.

Koliko je sam posvećen poslu, toliku ozbiljnost traži i od svojih igrača.

– Niko Kovač je vođa koji od svoje momčadi zna izvući maksimum – kazao je njegov bivši trener u Bayernu Otmar Hitzfeld za France Football.

Dio svog načina rada otkrio je i sam Kovač u spomenutom francuskom listu:

– Igračima stalno dajem domaće zadaće. Na primjer, da prate druge europske utakmice kako bi vidjeli postavljanje igrača koji igraju na njihovim pozicijama. Najvažnije je da moji igrači stalno budu željni učenja i da ne izigravaju zvijezde. Ako se budu držali te ideje, onda možemo daleko dogurati – kazao je Niko Kovač.

Eintracht je njegov maestralni trenerski uradak, zbog toga je klub njegovu stožeru, u kojem je i brat Robert, produljio ugovor. U ovom trenutku Eintracht je na trećem mjestu, iza Bayerna i RB Leipziga, nakon 19 utakmica ima deset pobjeda, pet remija i četiri poraza, a u sljedećem kolu, u subotu, čeka ih važna utakmica kod Bayer Leverkusena.

Išao gledati treninge Bayerna

Niko Kovač svakako je hit, nastavi li ovako, mogao bi kao trener doseći i svoje igračke uspjehe. Možda i Bayern u kojem je igrao, čije je treninge išao gledati, učiti i upijati. Možda je tamo i pokupio te “domaće zadaće”, sličan pristup imao je Guardiola kojeg je gledao, iako je po stilu možda sličniji Diegu Simeoneu.

– Niki je samo nebo granica, uostalom već to što je bio izbornik naše reprezentacije veliki je domet, ništa slabiji od toga da bude trener klubova kao što je spomenuti Bayern – kazao je Vatroslav Mihačić.

>>Bivši hrvatski izbornik Niko Kovač napravio nevjerojatan podvig zbog kojeg je top tema u Njemačkoj!

>>Kovač s Eintrachtom upisao novu pobjedu, zabio Ante Rebić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije