Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi ruše rekorde

Messi i Ronaldo, sakrijte se! Zarađivat ću dvostruko više

Football Soccer- Boca Juniors v Nacional - Copa Libertadores- Alberto J. Armando stadium, Buenos Aires, Argentina, 19/5/16. Boca Juniors' Carlos Tevez celebrates at the end of the match. REUTERS/Enrique Marcarian  Picture Supplied by Action Images
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
07.12.2016.
u 14:17

Svjetskim nogometom jučer je odjeknula bomba, Argentinac Carlos Tevez prelazi iz Boca Juniorsa u kineskog prvoligaša Shanghai Shenhuu, a godišnje će zarađivati nevjerojatnih 40 milijuna eura!

Za pročitati ovaj tekst trebaju otprilike tri minute, a dok vi to učinite, argentinski nogometaš Carlos Tevez zaradit će 249 eura, odnosno nešto manje od 2000 kuna.

Svjetskim nogometom jučer je odjeknula bomba, Argentinac Carlos Tevez prelazi iz Boca Juniorsa u kineskog prvoligaša Shanghai Shenhuu, a godišnje će zarađivati nevjerojatnih 40 milijuna eura!

Time će debelo prestići dva najplaćenija nogometaša svijeta, Cristiana Ronalda koji u Realu godišnje zarađuje 22 milijuna eura, te Lionela Messija koji u Barceloni ima ugovor od 21 milijun eura.

Tevez, inače bivši igrač Manchester Uniteda, Cityja i Juventusa, zbog basnoslovne ponude iz Kine odlučio je raskinuti ugovor s matičnim klubom Bocom.

– Sve je dogovoreno, ostaje još samo službeno potpisivanje ugovora – rekao je jučer Wu Jiaji, prvi čovjek Shanghaija.

Drogba i Anelka otvorili vrata

Preračunato, Tevez će potpisom ugovora početi zarađivati 40 milijuna eura godišnje, odnosno 3,3 milijuna € mjesečno, 833 tisuća tjedno, 119 tisuća dnevno. Ili, ako baš želite, 4960 € po satu, 83 € po minuti, 1,37 eura po sekundi... Ili ako hoćete, prosječnu hrvatsku mjesečnu plaću od 5600 kuna Tevez će zaraditi za samo devet minuta!

Zanimljivo, Shanghai Shenhua klub je u kojem su treneri bila i dva Hrvata – Ćiro Blažević (2009.-11.), te Dražen Besek (2011.). Sada ih pak vodi Urugvajac Gustavo Poyet, nekadašnji sjajni veznjak Chelseaja i Tottenhama.

Tevezov dolazak u Kinu potvrda je da Kinezi misle ozbiljno i da neće stati samo na tom velikom transferu. Uostalom, u zadnje dvije godine u Kinu su već stigli brojni nogometaši vrhunske klase, i to u najboljim nogometnim godinama, poput Hulka, Lavezzija, Pellea, Gervinha, Jacksona Martineza... A prije njih u Kini su igrali i Didier Drogba, Nicholas Anelka... Njih su dvojica i otvorila vrata velikim transferima.

Kineski nogometni bum jako je dobro objasnio hrvatski trener Marijo Tot, koji je bio na klupi dva hrvatska prvoligaša – 2014. je vodio Harbin, a 2015. Changchun.

– Kina je svjetska ekonomska velesila, ima jako puno novca i sada su ga odlučili investirati u sport, najviše u nogomet. U zadnje dvije godine ulaganja su prešla sve granice. Imaju puno multimilijardera koji žele imati svoje igračke pa su pokupovali nogometne klubove – kaže Tot i dodaje:

– Kineski predsjednik Xi Jinping veliki je zaljubljenik u nogomet pa se milijarderi i njemu žele dokazati.

Hrvata malo u Kini

Kinezi žele da njihova liga ubrzo uđe među top 5 liga svijeta. Iz tog uglednog društva žele izgurati Francusku.

Na dobrom su putu, pokazuju to i megatransferi, ali i zanimanje za utakmice. Prošle godine imali su prosjek od čak 23.000 navijača po utakmici! A koliko je to puno, najbolje će vam opisati podatak da su već prestigli francusku Ligue 1 (prosjek 21.000) te talijansku Serie A (22.600). Sljedeći im je cilj španjolska Primera (28.000).

Kineski je cilj napraviti superjaku ligu, no istodobno povećati i kvalitetu kineskih nogometaša.

– Konačni im je cilj enormnih ulaganja uspjeh reprezentacije. Zato su puno počeli ulagati i u omladinske škole, u koje također dovode odlične strane trenere.

U Kinu ne dolaze samo vrhunski nogometaši već i vrhunski treneri. Tamo su protekle dvije godine bili, ili još jesu Felipe Scolari, Marcelo Lippi, Sven Goran Eriksson, Piksi Stojković, Cosmin Contra, Fabio Cannavaro. Ove ćemo sezone imati svog trenera u 2. kineskoj ligi, Šibenčanin Goran Tomić radit će kao pomoćnik Svenu-Göranu Erikssonu u Shenzenu.

Od hrvatskih igrača legenda 1. Kine je Darko Matić.

– Zasad nema puno Hrvata u kineskoj ligi iako bi kvalitetom mnogi mogli igrati tamo. Treba još jače otvoriti veze s Kinom, tu bi mogla pomoći i diplomacija. Znam i da je Romeo Jozak iz HNS-a radio na nogometnom povezivanju s Kinom – zaključio je Tot.

Godišnje plaće:
1. Carlos Tevez (Shanghai Shenhua) 40 mil. eura
2. Cristiano Ronaldo (Real) 22
3. Lionel Messi (Barcelona) 21
4. Hulk (Shanghai SIPG) 20
5. Neymar (Barcelona) 19
6. Zlatan Ibrahimović (Man. United) 16,2
7. Graziano Pelle (Shandong Luneng) 16
8. Thomas Müller (Bayern) 13.5
9. Ezequiel Lavezzi (Hebei C. Fortune) 13
10. Jackson Martínez (Guangzhou) 12.5
Luka Modrić na ovoj se ljestvici nalazi na 25. mjestu, sa sedam milijuna eura godišnje plaće u Real Madridu

Komentara 1

DU
Deleted user
15:52 07.12.2016.

Sto je tu cudno? Svako malo dite zna da je Tevez duplo bolji od Messija i Ronalda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije