Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOVOM BROJU

Max! otkriva tko je jedini hrvatski trener koji je radio s vikinzima!

27.03.2015.
u 15:43

U novom Maxu! 30 stranica specijala o utakmici Hrvatska - Norveška

Hrvoje Braović (59), dugogodišnji trener u Dinamovoj školi nogometa i pomoćnik Otta Barića, Cice Kranjčara, Marijana Vlaka i Osvalda Ardilesa, s kojima je na klupi Dinama osvojio pet naslova prvaka, tri Kupa Hrvatske, dva puta bio u Ligi prvaka i jednom dogurao do četvrtog kola Kupa Uefe, jedini je hrvatski nogometni stručnjak koji Norvežane poznaje u dušu. Priču donosi novi broj tjednika Max! koji je sutra na kioscima.

Naime, prije 13 godina Braović je vodio norveški Lyn, nogometni klub iz Osla, s njim ostvario najveći uspjeh tog kluba osvojivši treće mjesto u norveškoj ligi. Vjerojatno bi ostao i dulje na klupi tog kluba da je predsjednik Atle Brynestad, s kojim je do današnjeg dana ostao veliki prijatelj, poslušao njegov savjet i nakon osvojenog trećeg mjesta korjenito podmladio momčad. Braović se vratio u Hrvatsku, a Lyn sa starim isluženim igračima nije uspio zadržati prvoligaški status i nakon nekoliko godina postao je amaterski klub.

– Rad u Norveškoj bio je jedan lijep period moga života. Norveška je lijepa zemlja, a sva moja sportska i poslovna iskustva iz nje su izvanredna. Nije istina da su Norvežani hladni ljudi. Dapače, veoma su prisni, ali nogomet ne doživljavaju kao mi. Za njih je to zabava i kod njih nema povijesnih utakmica, a poraze ne doživljavaju tragično – priča nam Hrvoje Braović koji danas radi s nekoliko mladih nogometaša i priprema se za još jedan trenerski angažman u inozemstvu.

I danas Hrvoje prati događanja u norveškom nogometu, a uoči njihova gostovanja na Maksimiru pregledavao je njihove sportske portale koji su utakmicu u Hrvatskoj doživljavali kao jedan lijep izlet na kojemu će njihovi igrači upoznati Modrića, Rakitića i Mandžukića.

– Unatočtome i problemima o kojima govori njihov izbornik, Norvežane ne smijemo podcijeniti, nego ih ozbiljno shvatiti. To je vrlo nezgodna momčad koja igra tvrdo i disciplinirano. Jako dobro igraju obranu, a opasni su u kontranapadima. Ne treba sumnjati u njihov motiv. Nema većeg motiva nego protiv Modrića, Rakitića, Mandžukića i ostalih naših asova osvojiti makar bod. Bilo kakvo podcjenjivanje ili razmišljanje da su oni nekakva druga klasa, bila bi velika naša pogreška – kaže Braović koji je kao najveći problem norveškog nogometa istaknuo tu veliku stanku u njihovoj ligi od listopada do početka travnja.

– Osnovu reprezentacije čine igrači koji igraju u inozemstvu, ali tu je i šest igrača iz Moldea i Rosenbourga. Ti igrači iz domaće lige u ovom trenutku nemaju natjecateljski ritam i to je naša velika prednost. Međutim, okosnicu reprezentacije čine igrači koji igraju u inozemstvu pa su u punoj spremi – kaže Braović koji je jedan od rijetkih inozemnih trenera koji je radio u Norveškoj.

– U ono vrijeme je sam bio prvi koji je došao u Norvešku. Čini mi se da sada imaju dva Amerikanca, po jednog Šveđanina i Islanđanina. Sada imaju puno više stranih trenera nego u moje vrijeme – dodaje Braović.

Kaže da Norvežani dosta ulažu u nogometnu infrastrukturu i da njihovi klubovi, za razliku od naših, nemaju egzistencijalnih problema. Njihovi klubovi previše ne posežu za strancima, nego uglavnom igračima iz susjednih zemalja, a ženski nogomet u Norveškoj ravnopravno se doživljava s muškim.

– Tu ne prave nikakvu razliku. A u ženskom nogometu su u samom svjetskom vrhu – kaže Hrvoje Braović, nekadašnji nogometni učitelj vikinga za tjednik Max!

>> Novi Max!: Specijal Hrvatska- Norveška, Barcelona se rješava Halilovića, ekskluzivni intervju Dušan Ivković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije