Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabio tri gola

Mandžukić nije golgeter svjetske klase, bio je to samo u Bayernu!

Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
02.10.2014.
u 11:26

Gledamo li cijelu Mandžinu karijeru statistički, doći ćemo do zaključka da je riječ o vrlo kvalitetnom napadaču, ali ne i o pravom golgeteru. U 275 odigranih utakmica postigao je 126 pogodaka

Mario Mandžukić u sinoćnjoj pobjedi protiv Juventusa odigrao je solidnu utakmicu. U 25. minuti opasno je zaprijetio Buffonu, ali više od toga nije mogao. Barem u smislu opasnosti za gol protivnika. Mario je ponovno bio rastrčan i borben, trudio se i dobro nosio s protivničkom obranom, ali sinoćnja utakmica dobar je pokazatelj koliko će mu u Atleticu biti teže nego u Bayernu.

– Mandžukić nije Diego Costa, oni uopće nisu isti igrači. Ne očekujte da naša igra s Marijem bude ista kao i prošle sezone, upozoravao je navijače Atletica Diego Simeone, ali uzalud. Po forumima se i dalje nižu usporedbe, a dio navijača nezadovoljan je Mandžinim učinkom na početku sezone.

A to što je Simeone govorio, pokazalo se točnim već na samom početku. Mario nije pravi golgeter, on nije igrač koji će zabiti u svakoj utakmici. Usporedbe radi, Mandžo je u prvih osam utakmica za Atletico postigao tri gola, dok je Costa lani u prvih osam utakmica zabio deset komada.

Gledamo li cijelu Mandžinu karijeru statistički, doći ćemo do zaključka da je riječ o vrlo kvalitetnom napadaču, ali ne i o pravom golgeteru. U 275 odigranih utakmica postigao je 126 pogodaka, a kad se u matematičku jednadžbu ugradi i minutaža, ispada da je u prosjeku pogotke zabijao svakih 170 minuta! Ako ga usporedimo s najboljim golgeterima među klasičnim napadačima, onda se vidi da zaostaje. Primjerice, Falcao je u karijeri zabijao svake 122 minute, Suarez svake 132 minute, a Ibrahimović 140. I našem bivšem reprezentativcu Eduardu za pogodak je trebalo puno manje, zabijao je svakih 130 minuta.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Mario je, zapravo, jedino u Bayernu imao statistiku na razini najboljih golgetera, tada je zabijao svakih 128 minuta. Čak mu je i u Dinamu trebalo više od dvije utakmice za jedan gol (110 utakmica, 52 gola), a u Atleticu i Wolfsburgu u prosjeku zabija svaku treću utakmicu.

Međutim, njega se mora iskoristiti za druge stvari. Primjerice, gotovo da ne postoji takav igrač u svijetu koji će toliko pomoći momčadi u obrambenom dijelu igre kao Mandžukić, kojeg nerijetko viđamo kako iz vlastita šesnaesterca otklanja opasnost. I po pretrčanim kilometrima pripada svjetskom vrhu te je njegov doprinos igri iznimno važan. Iako se nogomet igra zbog pogodaka, nije u njima sve. Zato Marija cijene treneri (osim Guardiole), a navijači ga obožavaju jer ostavlja srce na terenu. I jučer je dobio ovacije na izlasku jer su prepoznali njegov trud. Samo još trebaju prihvatiti da on nije Costa i da neće toliko zabijati, ali će od njega dobiti mnogo drugih stvari. Mandžo je igrač po Simeoneovu guštu, pravi ratnik, a Argentinac će sigurno naći formulu kako iz njega izvući ono najbolje.

>>Mandžukiću ovacije na Vicente Calderonu, Turan presudio Juventusu u žestokom okršaju

Komentara 76

TV
tvrdapixa
11:53 02.10.2014.

Ljudi, ajmo malo srat po našim igračima. Te Mandžo ovo, te Luka ono...Da su gazde Atletica prije transfera pitali Delača za mišljenje, ziher nebi kupili Mandžu.

Avatar white socks
white socks
11:57 02.10.2014.

Po novinarčićevoj logici, Lewandovski nije nikakav napadač, zabijao je samo u Borusiji u Bajernu ništa.

BA
Banirat
11:53 02.10.2014.

Interesantne su mi nogometne fraze koje poticu iz engleskog jezika a uopce se ne koriste u Britaniji - golgeter (goal getter),autogol (auto goal) itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije