Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZI U PREMIERSHIP

Mali Bournemouth postao prvoligaš, a prije sedam godina mu prijetio bankrot

Bournemouth
Foto: Reuters
03.05.2015.
u 11:40

Karijeru je trenera u ovome klubu započeo i Harry Redknapp koji je čak devet godina vodio Bournemouth.

Uzbudljivo je bilo posljednje kolo engleske druge lige, Bournemouth je u gostima rutinski pobijedio Charlton s 3:0 i tako potvrdio plasman u Premiership po prvi puta u 125 godina postojanja. U Charlton je stiglo čak 4.000 navijača "Trešnji" proslaviti promociju kluba u prvu ligu. Slavlje je bilo još veće nakon što su doznali kako je Watford u sučevoj nadoknadi primio gol od Sheffielda. Tim je remijem upravo Bournemouth postao i prvakom Championshipa. A prije tek sedam godina bili su pred bankrotom.

Bournemouth stiže iz istoimena gradića na samom jugu Engleske koji je dosad bio poznat samo po pješčanim plažama na obali kanala La Manche. Klub ima stadion kapaciteta 11.070 čime će biti i najmanji u povijesti Premiershipa. Slavlje su na ovome stadionu navijači priredili još u ponedjeljak nakon pobjede nad Boltonom 3:0. Nakon posljednja se sučeva zvižduka čitavi stadion našao na travnjaku i slavio s igračima tada gotovo sigurnu promociju.

I tada, kao i protiv Charltona, zabijali su igrači koji su s ovim klubom prolazili, ali naravno da ima i pridošlica. Tu je primjerice Ian Harte, sjetit ćete se 37-godišnjeg Irca koji je na prelasku stoljeća tako čudesno zabijao slobodne udarce u dresu Leedsa. Iz Southamptona je stigao i golman Artur Boruc iz Southamptona, ali najviše se istaknuo Callum Wilson koji je u sezoni zabio čak 23 pogotka.

Karijeru je trenera u ovome klubu započeo i Harry Redknapp koji je čak devet godina vodio Bournemouth.

Danas je trener Eddie Howe koji u šest sezona na klupi Bournemoutha čak triput uspio ući u viši rang natjecanja. Ti uspjesi nisu prošli nezamijećeno pa je 37-godišnji Howe u travnju proglašen i trenerom desetljeća među engleskim niželigašima.

- Prije sedam smo godina bili na rubu ponora i da nije bilo navijača koji su posegli u vlastite džepove možda bi se zauvijek ugasio klub koji sam pratio kao klinac i klub koji mi je pružio priliku da postanem igračem i trenerom - rekao je Howe koji je ovdje proveo i 11 godina kao igrač.

Ulazak u prvu ligu mu nije bio ni na kraj pameti kad je preuzeo klupu 2008. godine. Te je sezone klub igrao četvrtu ligu s čak 17 bodova minusa, oduzetih radi nakupljenih dugova. Tu sezonu navijači pamte po "velikom bijegu" s dna tablice, a po Steveu Fletcheru igraču koji je zabio gol u ključnoj utakmici za ostanak u ligi nazvana je i jedna tribina.

Promociju je s igračima možda najburnije proslavio predsjednik kluba Jeff Mostyn koji je te 2008. sa 100.000 funti klub spasio od bankrota. Nije bio jedini, klub su godinama donacijama spašavali i navijači.

Spirala je dugovanja konačno prekinuta kad je klub preuzeo ruski milijunaš Maxim Denim koji je za to zadovoljstvo izdvojio 850.000 funti 2011. godine. To se pokazalo sjajnom investicijom.

Dosad je najveći uspjeh kluba bio hat-trick Jamesa Haytera 2009. godine protiv Wrexhama. Za tri gola mu je trebalo 140 sekundi što je i najbrži hat-trick u povijesti engleskog nogometa. Inače, ove je sezone Bournemouth pobijedio Birmingham 8:0 što je službena najveća pobjeda kluba jer je ona od 10:0 nad Northamptonom ostala neslužbena budući da je sljedećeg dana započeo Drugi svjetski rat.

Nevjerojatno je kako se gotovo istovjetna priča dogodila i u Italiji gdje je maleni Carpi također po prvi puta u svojoj povijesti osigurao promociju u Serie A. Ovaj je klub osnovan još 1909. godine, ali je proglasio bankrot prije 15 godina. Prije pet godina su još uvijek igrali četvrtu ligu, a sada nakon što su samo dvije sezone proveli u drugoj ligi čvrsto drže prvo mjesto. Njihov stadion prima tek 4.144 ljudi i čak je 19 puta manji od Juventusova.

>> Pogledajte ludo slavlje predsjednika Bournemoutha nakon što je klub izborio Premierligu

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
17:45 03.05.2015.

radi se o posljednjem kolu 1. lige, a Bournemouth je usao u premijer ligu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije