Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudar Reala i Barcelone

Lukina meč-lopta za prvi naslov prvaka u španjolskoj ligi

Luka Modrić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
23.04.2017.
u 12:00

Pobijedi li Real Madrid svoga najvećega suparnika, steći će golemu prednost i praktički prigrliti pobjednički pehar, prvi nakon 2012. godine, kada mu je titulu donio Jose Mourinho. Šokira li pak Barcelona Bernabeu, situacija će se opet zakomplicirati i utrka će ući u dramatičnu fazu

Stanje u Primeri uoči 266. El Clasica (174 u prvenstvu Španjolske) stanje je ovakvo: Real Madrid na vrhu ljestvice ima 75 bodova, uz utakmicu manje (protiv Celte u Vigu), drugoplasirana Barcelona 72.

Pobijedi li Real Madrid svoga najvećega suparnika, steći će golemu prednost i praktički prigrliti pobjednički pehar, prvi nakon 2012. godine, kada mu je titulu donio Jose Mourinho. Šokira li pak Barcelona Bernabeu, situacija će se opet zakomplicirati i utrka će ući u dramatičnu fazu.

Za nas ovaj bi Realov naslov prvaka imao posebnu težinu: bila bi to prva Modrićeva titula s Realom u Primeri, što bi karijeri maestralnog Zadranina dalo novu dimenziju. Naravno i vjetar u leđa uoči polufinala Lige prvaka. Tako bi Modrić s Real Madridom bio u situaciji ponoviti dostignuća Marija Mandžukića i Ivana Rakitića, koji su s Bayernom (2013.), odnosno s Barcelonom (2015.), ujedinili domaći i europski naslov.

Iz Madrida nam se uoči Clasica javio Alen Peternac (45), nekada ubojiti goleador, čovjek koji je u dresu Valladolida rušio Barcelonu (2:1) na Nou Campu, u studenome 1997. godine. Idete li na Clasico?, pitamo Alena.

Peternac: Simpatiziram Real

– Naravno, bio sam i na utakmici Real – Bayern, a sada ću i na Clasico, pa natrag u Zagreb. Preko svoga prijatelja, menadžera Vekića, imam godišnju ulaznicu za Bernabeu. Imamo pozicije u sredini drugoga prstena stadiona, travnjak nam je kao na dlanu – kaže Peternac.

Kako ste doživjeli izvedbu Reala protiv Bavaraca?

– Bio sam na ručku s Figom, pa vam iz prve ruke prenosim razmišljanja madridista. Po općem mišljenju navijača, Real nije u sjajnoj formi, nije uvjerljiv, ali i takav – pobjeđuje. Pobjeđuje na autoritet, što je odlika velike momčadi, sve im ide od ruke. Eto, i protiv Bayerna možda ne bi prošli da nije bilo one velike sudačke pogreške, ali su prošli i to im je donijelo veliku dozu pozitive, što je uoči odlučujućih utakmica neobično važno – nastavlja Alen.

Čak ni Barcelona?

– Čak ni Barcelona, osobito u ovakvom stanju, u ovoj negativi u kojoj se našla nakon ispadanja iz Lige prvaka. U ovom trenutku Real je veliki favorit – uzvraća Peternac.

Ovo je Lukina meč-lopta za naslov prvaka. Jeste li u Clasicu na Realovoj strani?

– Da, ja sam totalni madridist. Igrao sam u Valladolidu, u gradu 200 km udaljenom od Madrida, trener mi je bio Rafa Benitez, koji je došao iz B momčadi Reala. Naravno da sam i Lukin veliki fan i jako bi me veselilo kada bi osvojio svoj prvi naslov u Španjolskoj, kao i Mateo Kovačić. Sjajna je stvar što dvojica Hrvata pišu Realovu povijest. Možda mi u Hrvatskoj i nemamo pravu predodžbu koliko Modrića poštuju, cijene i vole u Madridu – zaključio je Alen Peternac.

Enrique jako pogriješio

O najvećem španjolskom derbiju razgovarali smo i s našim čovjekom koji je svojedobno utišao Bernabeu. Janko Janković (54) u rujnu 1993. godine u dresu Ovieda nokautirao je u 77. minuti (1:0) Real Madrid s Hierrom, Michelom, Butraguenom... i Luisom Enriqueom.

– Trener Luis Enrique i Barcelona pogriješili su što su dva mjeseca prije kraja sezone objavili da se rastaju. To nije bilo pametno, sigurno se negativno odrazilo na momčad, u motivacijskom smislu, premda se zna kako u Barceloni trener i nije presudni, odlučujući faktor – ističe Janković.

Tvrdi kako je Real Madrid u psihološkoj prednosti uoči Clasica.

– Real Madrid je u euforiji, na valu pobjede nad Bayernom, dok je Barcelona u sasvim suprotnom raspoloženju. Usto, ne igra još Neymar, za mene igrač u najboljoj formi. No, ovo je Clasico, sve je moguće, pa i Barcin uzlet i povratak u igru za naslov prvaka – nastavlja Janković.

Na čijoj su strani vaše simpatije?

– Otkad sam s Robertom Prosinečkim u reprezentaciji Azerbajdžana u posljednje tri godine, moram slušati šefa, a on je pristaša Barcelonina stila igre. I mi pokušavamo igrati slično kao Barca; u formaciji 4-3-3, igra kreće od golmana, traži se što dulji posjed... Ako sam prije i bio u dvojbi tko mi je simpatičniji od te dvojice velikana, danas sam na strani Barce – zaključio je Janko Janković.

Na kraju, naš drugi adut u Real Madridu, Mateo Kovačić, čeka svoj drugi nastup u Clasicu. Protekle jeseni na Nou Campu, kada je bilo 1:1, Mateo je ušao u igru u 86. minuti.

>>Neymar propušta El Clasico, Barcelona odustala od žalbe

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije