Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVAR SPLITA

Luka Kukić: Naša liga je odlična za razvoj mladih vratara

Luka Kukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
22.03.2017.
u 17:35

– Želio bih ostati u HNL-u još par sezona i skupiti iskustvo. Liga je odlična za mlade vratare i nije toliki psihološki pritisak – kaže mladi Luka Kukić za Max.

Radnički nogometni klub Split proteklih je godina imao uspona i padova, no jedna je stvar konstantna. Vratari. Iz Parka mladeži stižu odlični golmani, u što smo se uvjerili i ove sezone. Otkako se Split vratio u prvu ligu, vrata je čuvao Andrija Vuković, brat blizanac rukometaša Drage, koji je danas u Turskoj. Zatim je među vratnice stao sadašnji vratar Dinama Danijel Zagorac, a nakon njega Tomislav Duka. Posljednji izdanak Splitove škole je mladi Luka Kukić (20).

Ovaj vratar iz Vinjana kraj Posušja stao je na gol nakon ozljede Duke i iskoristio priliku. Slučajno ili ne, dobra serija Splita poklopila se s odličnom formom Kukića. U prvoj utakmici nastavka HNL-a sjajno je branio u remiju s Hajdukom u gradskom derbiju. Nakon toga je pružio odličnu partiju u pobjedi nad Slaven Belupom gdje je obranio jedanaesterac, da bi praznu mrežu sačuvao i u pobjedi nad Cibalijom, izravnim konkurentnom u borbi za ostanak. Zatim je uslijedio poraz od Dinama u kojem je bio najbolji pojedinac Splita.

– Utakmica s Hajdukom bila je psihički najteža. Bilo mi je puno lakše nakon što sam dobro otvorio utakmicu. Važno je da je prvi dodir s loptom siguran. Svi vratari u HNL-u su kvalitetni pa je bitno samopouzdanje i tko se može brže vratiti nakon pogreške. Kad si pun samopouzdanja, letiš po terenu – kaže Kukić za tjednik Max.

U čemu je tajna vratarske škole Splita koja radi odličan posao?

– U treneru, školi nogometa i radu. Zna se red i da ćeš kad-tad dobiti priliku. I kad dobiješ priliku, klub stoji iza tebe.

Kukić posebno ističe jedno ime važno za njegov razvoj. To je trener vratara Tiho Bulat kojega je nedavno doveo Hajduk.

– Bulat je odigrao veliku ulogu, od svih nas stvorio je vratare i ljude.

Kukić je nogomet počeo igrati u Posušju te je u kadetskoj konkurenciji prešao u Imotski s kojim je osvojio naslov u drugoj ligi. Nakon toga se preselio u Park mladeži. S crvenima je tada u juniorskoj konkurenciji postao prvak Hrvatske. Zatim je uslijedila posudba u Imotskom gdje je prvi put igrao seniorski nogomet i pomogao klubu da se spasi od ispadanja iz druge lige te povratak u Split. Dok je bio u mlađim kategorijama, za njega su se zanimali Dinamo, Hajduk i Lokomotiva. Izabrao je Split.

– Oni su me prvi kontaktirali i svidjelo mi se to. Imali su odličnu školu vratara, što mi je bilo najvažnije. Nedostajali su mi detalji koje je trebalo nadograditi i to su napravili.

Iako je mlad, Kukić djeluje poput iskusnog vratara koji daje sigurnost momčadi. Svojim je obranama zaslužio i da izbornik U-21 reprezentacije Nenad Gračan razmisli o njemu. Ima državljanstvo BiH pa bi mogao nastupati i za zmajeve.

– Nadam se reprezentaciji. Na meni je da branim i da ovako nastavim. Bilo bi mi drago kad bi netko od trenera to prepoznao – rekao je Kukić i dodao:

– U mlađim selekcijama dobio sam poziv igrati za BiH, ali tada nisam otišao. Uvijek sam bio povezan s Hrvatskom tako da još ne razmišljam o tome.

U Splitu nije dobra financijska situacija, no igrači su svjesni toga. Park mladeži gledaju kao odskočnu dasku.

– Svi znaju kakvo je stanje, nitko ne traži previše. Želimo se nametnuti. Atmosfera u momčadi je odlična, a posljednji rezultati jako dobri. Dajemo sve od sebe da klub ostane u 1. HNL.

Ne žuri mu se u inozemstvo.

– Želio bih ostati u HNL-u još par sezona i skupiti iskustvo. Liga je odlična za mlade vratare i nije toliki psihološki pritisak.

Kukić je vratar postao spletom okolnosti.

– U počeku sam bio branič. Prvi put u životu branio sam na jednom turniru kod nas u Posušju. Vratar nije došao na utakmicu i ja sam stao na gol iako nikad nisam branio. Na kraju smo osvojili treće mjesto. Nakon tjedan-dva naš vratar u Posušju se ozlijedio pa sam stao na gol. Nakon toga sam samo branio jer mi se svidio osjećaj kad “skineš” loptu.

Što uspješan vratar mora imati?

– Najvažniji su izlazak na centaršut i igra nogom. Ostalo se da nadograditi. Sve ekipe stoje visoko pa vratar mora znati igrati. Ljudi misle da vratar stoji i čeka. No, vratar čitavu utakmicu mora prepoznavati igru i znati gdje stajati. Velika je razlika hoćeš li stajati na 16 ili 20 metara. A to je stvar golmanske inteligencije – zaključio je Kukić.

>> Split slavio u derbiju začelja i pobjegao Cibaliji na šest bodova

Komentara 1

MA
manjabegic
18:14 22.03.2017.

Neda Zvoko igrat za zmajeve! Zvone legenda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije