Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je bolji?

'Luka i Ivane, morate još puno pure pojesti da biste dosegnuli Zvonu i Žutog!'

Ivan Rakitić i Luka Modrić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.09.2014.
u 15:42

Prvi hrvatski dvojac: Modrić i Rakitić sučelit će se u Clasicu Real – Barca 25. listopada

Je li nakon Modrićeve spektakularne sezone u Realu i opojnih, zavodljivih "plesova" kojima je Rakitić ekspresno osvojio publiku na Nou Campu legitimno postaviti pitanje – jesu li današnji lideri španjolskih giganata na tragu najboljih vezista koje smo ikada imali, Prosinečkog i Bobana?

Ili ih je, dopustite nam malo krivovjerja, razigrani, raspjevani španjolski dvojac Luka i Raketa možda već nadmašio? Po raskoši svoga repertoara, važnosti za momčad, pa, ako hoćete, i po suhim brojkama.

Boban je bio lider

Zanemarimo načas sentimente i nostalgiju prema starim majstorima i pogledajmo primjer Luke Modrića, koji je za šest sezona u dvjema najjačim europskim ligama odigrao više utakmica nego Zvone Boban u devet milanskih godina. Pobrojite i usporedite nastupe u ligama petice Rakitića i Prosinečkog i uvjerit ćete se da je Raketina prednost više nego opipljiva.

Kako mu je krenulo u Barci, vrlo će se brzo na Nou Campu izboriti za kultni status, što Žutome tamo nije uspjelo.

No je li sve u brojkama, ima li nešto u karizmi, karakternoj crti, utjecaju na momčad? I oblikuju li stav o nečijoj genijalnosti dosezi u klupskom ili reprezentativnom dresu? Jer, ako je po ovome drugome, onda Zvone i Robi mogu sasvim mirno i spokojno spavati.

Iako je nezahvalno uspoređivati dvije nogometne epohe, pitali smo Ćiru Blaževića bi li dva briljantna dvojca stavio na vagu. Nije puno dvojio.

– Luka i Raketa kvalitetom nisu ništa slabiji u odnosu na Zvonu i Robija, ali poručujem im: morat ćete još puno pure pojesti da biste dosegnuli njihov nivo! – kaže Ćiro, možda i iz sentimentalnih razloga, iako sa Žutim nikada nije bio u pretjeranoj ljubavi.

Blažević ističe jednu Bobanovu crtu koja kod Luke i Rakete još nije detektirana.

– Boban je uvijek bio dimenzija više, pravi, istinski lider reprezentacije. Kako je samo protiv Srba 1999. na Marakani odmah suparniku beskompromisno uklizao demonstrirajući neustrašivost i odlučnost, kako je Nijemce u završnici utakmice u Lyonu nizao kao vlak u punoj brzini bandere i isporučio Šukeru loptu za treći pogodak! – ushićeno kaže Ćiro i poentira:

– Zagledao sam se sinoć u svoju i Zvoninu zajedničku fotografiju, na kojoj on plače. I rasplakao sam se kao dijete, suza suzu goni. I zato, Luka i Ivane, budite treći na svijetu pa se onda uspoređujte s mojim vitezovima!

Čeka ih Clasico

Slavni trener ipak žali što se današnji majstori nisu barem približili njegovim herojima iz 1998. koji su u Francuskoj bili brončani na SP-u.

– Ma nisu oni krivi za to, nego su bili pogrešno vođeni! A mogli su biti u finalu SP-a u Brazilu! Šuker je uzeo odgovornost i tu atomsku bombu od reprezentacije povjerio stručnjaku koji nikoga prije nije vodio. Zato, predsjedniče Davore, bude li Niko Kovač uskoro morao otići, ako si imalo moralan, otići ćeš i ti s njim – zaključio je Ćiro.

Luki i Raketi za utjehu: medalju sa SP-a vjerojatno su zauvijek prokockali, ali preostaje im još jedna šansa za veliki rezultat s vatrenima – EP u Francuskoj. Usto, oni će ući u povijest kao prvi hrvatski dvojac koji će se sučeliti u Clasicu Real – Barca (25. listopada), dok je Bobanu i Prosinečkom najveći međusobni derbi bio Dinamo – Zvezda.

>>Xavi izgubio mjesto, ali je nahvalio Rakitića! Evo što je rekao!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije