Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Leon Benko: Nisam se odrekao reprezentacije. Pa ne igram ovdje badminton nego nogomet!

Leon Benko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.04.2014.
u 07:50

U Kini se igra ozbiljan nogomet, teže je nego u Hrvatskoj ili Belgiji, kaže Leon Benko, 'devetka' Daliana

Dalian je glavna luka i prijestolnica pokrajine Liaoning. Prema anketi China Dailyja, grad u kojemu odnedavno živi Leon Benko (30) najugodniji je za život u Kini, donosi Max!. Što to znači iz hrvatske perspektive?

– Klima nije baš kao kod nas, ali je slična našoj. Prije nego što sam stigao čitao sam da je grad ugodan, razgovarao sam s Brankom Ivankovićem (trenirao Shandong, nap. a.). Grad je ogroman, ima oko pet milijuna stanovnika. Meni do centra iz zone u kojoj je klupski kamp treba oko 45 minuta vožnje. Ako trebam nekamo ići, znam točnu adresu na koju moram otići tako da ne lutam. Obitelj je stigla prije nekoliko dana, polako se privikavaju. Živimo u apartmanu u zgradi od tridesetak katova, ima puno sadržaja za djecu pa im nije dosadno. Drago mi je da su sa mnom, lakše mi je.

Osim Branka Ivankovića, u Kini je bio i Ćiro Blažević, što znači da kineski klubovi ne oskudijevaju kada je novac u pitanju. Davno je Ćiro rekao da mu je u tuđini uvijek puno lakše kada se sjeti računa u banci.

Stranci nose kinesku ligu

– Ha, ha! Što se tiče novca, to ste vi rekli... Naravno da život nije kao kod kuće, ali zasad mogu govoriti samo u superlativima – naglašava Benko.

Superlativi o Kini zvučali bi sadržajnije da Dalian nakon pet kola nema samo jednu pobjedu i dva neodlučena rezultata:

– Mislim da momčad nije loša kako pokazuju rezultati. Prvenstvo je tek počelo, ništa se ne još zna. Mi stranci došli smo pet-šest dana prije početka prvenstva, a znamo da se momčad ne može složiti preko noći. Kada sam dolazio, svi su mi govorili da se ovdje igra ozbiljan nogomet. Puno je teže igrati nego u Hrvatskoj ili Belgiji, gdje sam također bio. Sa mnom su u momčadi Šveđanin Niklas Backman, Brazilac Bruno Meneghel i Iračanin Nashat Akram, svi znaju. Za Iračanina sam se najmanje nadao da je tako dobar, jako je kvalitetan, nastupio je više od sto puta za reprezentaciju. Što se tiče stranaca, mi se dobro razumijemo na terenu. Kinezi možda malo drugačije shvaćaju neke trenerove zamisli iako je trener Kinez Ma Lin.

Koliko je kvalitetna kineska liga pokazuje podatak da je Benkovu momčad prošle nedjelje sa 4:2 porazio Guangzhou, koji trenira svjetski prvak Marcelo Lippi. Najbolji igrač Guangzhoua je Alessandro Diamanti, koji je igrao za Italiju na EP-u 2012.

– Guangzhou je vrlo kvalitetna momčad. Poveli smo sa 1:0, imali smo šansu za drugi gol, a onda smo se povukli i tada je počela opsada našeg gola. Izašao sam na poluvremenu, dobio sam dva nezgodna udarca u stopala, bolje da sam izašao nego da se nešto teže dogodilo.

O trenerima uvijek sve najbolje, posebno kada su aktualni. Benkov trener Kinez Ma Lin nikada nije radio izvan kineskog nogometa. Kratko je u Lianonigu bio asistent Dimitru Penevu, nekadašnjem bugarskom izborniku. Kakva može biti trenerska filozofija jednog kineskog trenera?

– Puno se sastajemo, dosta se radi na taktici, stalno gledamo utakmice protivnika. Možda se Kinezi malo gube u svemu tome, njima je možda malo teže. Stalno ponavljamo iste pogreške u igri na koje trener upozorava. Za nas strance to nije ništa novo. Nedostaje nam malo više discipline u igri. Mislim da se igra dosta atraktivno.

Najbolje je približiti hrvatski i kineski nogomet kroz usporedbu Daliana s momčadima Dinama ili Rijeke:

– Ne bih se bavio takvim usporedbama, svaka je momčad kvalitetna za sebe.

Ako već nije htio uspoređivati kineske i najbolje hrvatske momčadi, Benkova usporedba dviju najboljih hrvatskih momčadi iz daleke Kine izgleda ovako:

– Moram priznati da naše prvenstvo ne pratim baš redovito zadnje vrijeme, stalno smo po karantenama, a nema svugdje ni interneta. Čitam po portalima koliko stignem. Što se Hajduka tiče, znao sam da će pasti. Dinamo i Rijeka u subotu igraju u prvenstvu? Finale Kupa je kasnije, je l’ tako? Navijam za Rijeku, a tko će u subotu pobijediti, ne znam. Bilo bi dobro da Rijeka pobijedi, prvenstvo bi bilo napeto do kraja.

Igram sve utakmice

Na kraju jednu priču o predrasudama o kineskom nogometu treba ispričati do kraja. Benkov odlazak u Kinu dio sportske javnosti doživio je kao nešto smišljeno, kao da se jedan potencijalni reprezentativac svjesno odrekao mogućnosti da ode u Brazil:

– To su priče za medije! Zašto bih se odrekao reprezentacije? Kao da ovdje igram badminton, a ne nogomet! Igram sve utakmice, zadnju sam izašao zbog lakše ozljede, trener nije htio riskirati. Nadam se da ću igrati i da ću zabijati, a jedino izbornik odlučuje hoću li otići u Brazil. Ovdje prvenstvo traje do 25. svibnja kada počinje dulja stanka zbog Svjetskog prvenstva. 

>> Leon Benko zabio prvijenac za Dalian Aerbin

Ključne riječi

Komentara 4

GI
gismund
13:38 17.04.2014.

s transferom u kinu možeš zaboraviti reprezentaciju

HA
hajduk1966
08:01 17.04.2014.

Dobar si Leone ali za repku treba bolji i mladji

DE
derin
13:30 17.04.2014.

benko i kramarić su za čopa SF, ali nisu omiljeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije