Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dio Realove mitologije

Kralj Luka: U Ligi prvaka veći od Figa i Zidanea!

Luka Modrić
Foto: Press Association/Pixsell
1/8
06.05.2016.
u 18:01

– Real Madrid igra dobro koliko igra njegov vezni red. Ili, ako baš hoćete, koliko je raspoložen Luka Modrić – kazao je Jovićević

Specijalizirani nogometni portal, često citirani whoscored.com, nije pao u euforiju poput Daily Telegrapha i proglasio Luku Modrića najboljim igračem utakmice protiv Manchester Cityja.

Suha statistika, u koju ulaze posjed lopte, preciznost u dodavanjima, šutevi, driblinzi, uspješnost u duelima i klizećim startovima..., donijela je Modriću ukupnu ocjenu 7,5, što nije ni blizu čovjeka odluke Balea (8,4), a nedovoljno je i da bi nadmašilo učinak gotovo neprimjetnoga Isca (7,7) ili sporadično blještavoga Carvajala (7,8).

Pa opet, ovacije gotovo 80.000 ljudi kada je Luka izlazio s travnjaka rekle su sve o učinku krhkoga Hrvata. Madridska publika uvijek će ocijeniti Modrića čistom desetkom. Nijedan igrač Real Madrida, čak ni famozni Ronaldo, nema taj privilegij. Portugalčevo durenje i glumatanje često zna biti iritantno...

Treba li uopće naglašavati razmjere Modrićeva udjela u Realovu pohodu na finale? Nedavno ga je najbolje oslikao naš stručnjak na doškolovanju u Madridu Igor Jovićević.

– Real Madrid igra dobro koliko igra njegov vezni red. Ili, ako baš hoćete, koliko je raspoložen Luka Modrić – kazao je Jovićević potvrdivši davno uspostavljenu tezu da je Hrvat ključni igrač Realove koncepcije.

Bio je to kod Mourinha, Ancelottija, Rafe i sada Zidanea koji je Modrićevoj igri dao još jednu dimenziju tjerajući ga pred suparnička vrata, čineći ga sve opasnijim i ubojitijim vezistom egzekutorom.

Čovjek s mapom

No vratimo se osnovnoj Lukinoj zadaći. Strateg, čovjek s mapom ili ‘control king’, kako mu tepaju Englezi, jedini je, uz dakako Ronalda, igrač bez kojega je Realova igra u oba smjera nezamisliva.

U formaciji bez Modrića Real Madrid, istina, ne gubi značajno na posjedu, ali njegova izvedba umjesto hitroga, žuborećega potoka postaje ustajala baruština. Lopta igračima ostaje zalijepljena za noge, protok je sve sporiji, umjesto ‘pas, pas, pas, šut’, na djelu je ‘pas, dribling, pauza, pas, stop, dribling’ i Realova okomita igra neizbježno gubi na ubojitosti.

Uklonite im dirigenta Luku i upuštat će se u beskonačne individualne izljeve kreacije, najčešće osuđene na propast. Bez Luke Modrića Realova prezentacija gubi organizaciju, ritam, ideju, i ne presude li Ronaldo ili Benzema svojom klasom, kraljevi zapadaju u stvaralačke krize. Srećom za Real, Modrić je sezonu izgurao bez ijedne zdravstvene tegobe i nanizao 42 nastupa.

Pogledajte ove brojke: od 1620 Modrićevih pasova u Primeri, čak 91 posto pronašlo je svoj cilj, a 90-postotnu preciznost imao je na suparničkoj polovici.

Još impresivnije: 30 posto Lukinih lopti ide prema naprijed, 31 posto ulijevo, 25 posto udesno, a samo 14 posto unatrag.

Dva Zidaneova polufinala

Svakom svojom prezentacijom Luka Modrić učvršćuje svoju poziciju u Realovoj mitologiji. Ne samo da je odavno brojem nastupa nadmašio hrvatsku prethodnicu u Madridu, Prosinečkog, Šukera i Jarnija, nego je njegov učinak u Ligi prvaka zasjenio neke od najvećih galacticosa u povijesti. Tako je Modrić u sve četiri madridske sezone dosegnuo polufinala Lige prvaka i dva puta ostvario proboje u finale. Za usporedbu, njegov trener Zidane u pet je sezona u Realu dva puta bio u polufinalu i jednom otišao do kraja, kao i Luis Figo, koji je usto imao još dva polufinala. David Beckham proveo je u Realu četiri godine i nikada nije otišao dalje od četvrtfinala.

Na kraju, najnoviji Modrićev doseg i sve izraženija uzlazna krivulja njegova utjecaja u Realu mogli bi Luku podignuti na pijedestal najvećega hrvatskog nogometaša. Nikada nijedan naš as nije imao takav značaj u redovima jednoga europskog giganta. Ni Boban u Milanu, ni Šuker u Realu, ni Rakitić u Barceloni. Modrićeva rola u Realu može se usporediti tek s liderstvom, majstorstvom i energijom Roberta Prosinečkog u usponu Crvene zvezde na vrh Europe.

I tu sve usporedbe njih dvojice prestaju. Žuti je u Realu bio, a Luka je – Real!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije