Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMKE U DŽUNGLI

Kockasti će se morati cijepiti i u Amazoni piti tablete protiv malarije

Niko Kovač
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Autor
Ante Buškulić
03.01.2014.
u 09:00

Cijepljenje protiv žute groznice stoji 280 kuna, a kad se zbroje i hepatitis, difterija, tetanus... iznos se penje na više od tisuću kuna.

Engleski se izbornik Roy Hodgson baš nekako teško miri sa ždrijebom za Svjetsko prvenstvo. Ne zato što ga je spojio u možda i najjaču skupinu s Italijom i Urugvajem, nego zato što ga je gurnuo u Manaus.

Fifa daje upute

– Ondje je 30 Celzijevih stupnjeva i 80 posto vlage. Svi izbornici s kojima sam razgovarao složili su se da Manaus baš i nije idealno mjesto za igranje nogometa. Nisam siguran ni da bi Urugvaj i Kolumbija skakali od sreće da moraju igrati u Amazoni. Pa ne znam je li i Brazil ikada igrao ondje! – rekao je Hodgson.

A što točno čeka Engleze, ali i Hrvate u lipnju u Manausu? Dakako, nije to stadion usred džungle, pa Manaus je grad od 11.400 km2 (Zagreb ima 641 km2) i gotovo dva milijuna stanovnika (Zagreb ima 800.000). Jest, najudaljeniji je grad domaćin SP-a, najizoliraniji, u području u koje ni Brazilci iz drugih krajeva baš ne odlaze često, a bogme ni reprezentacija. Posljednji su put žuti ondje igrali 2003. kada su Ronaldinhovim pogotkom pobijedili Ekvador sa 1:0.

Svi se putnici u Brazil, a pogotovo u amazonsko područje, moraju cijepiti. Fifina liječnička komisija izdaje svim savezima upute koja sve cjepiva moraju dobiti igrači. Britanske vlasti savjetuju putnicima u Amazonu, osobito u lipnju i srpnju, cijepljenje protiv bjesnoće, žute groznice, tifusa, difterije i hepatitisa A i B, a engleski mediji navode da će njihova ekspedicija biti cijepljena protiv bjesnoće i žute groznice te opremljena lijekovima protiv malarije. Modrić, Mandžukić i ostali također će se morati dva do tri tjedna prije puta u Brazil cijepiti protiv žute groznice, a preporučuje im se i uzimanje tableta protiv malarije, kao i cijepljenje protiv hepatitisa A i B te tetanusa ako to cjepivo nisu primili u posljednjih desetak godina.

Vrijedi deset godina

Dakako, istu će proceduru proći i navijači koji se odluče na taj odvažan put. Cijepljenje protiv žute groznice stoji 280 kuna, a kad se zbroje i hepatitis, difterija, tetanus... iznos se penje na više od tisuću kuna. Ali, odlučite li se na još koji odlazak u Brazil u idućih deset godina, ta procedura nije potrebna jer lijek vrijedi.

Komentara 1

BE
Berlioz
15:57 03.01.2014.

Novinar bi se trebao malo bolje raspitati. Nikakva cjepiva nisu potrebna osim za Žutu groznicu i to ako se ide u Manaus. A siguran sam da igrači neće piti lijekove protiv malarije jer imaju jake nuspojave i od njih sese osjećaš loše. Dovoljno je koristiti repelant u vrijeme kada su komarci aktivni. Bio sam u Brazilu, pio sam u početku te tablete i odustao jer sam cijelo vrijeme osjećao mučninu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije