Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVIČNO

Kako je student političkih znanosti Eduardu da Silvi uništio karijeru...

Eduardo
Foto: Press Association/Pixsell
1/9
23.02.2017.
u 12:49

Taylor se hvalio da je čitao Rat i mir, proučavao međunarodne odnose

Premda nam je Eduardo da Silva (33) daleko od očiju, u brazilskoj Curitibi, još smo uvijek sentimentalni prema tom minucioznom nogometnom genijalcu, čiju je karijeru obilježio jedan klizeći start od kojeg nam se i danas diže kosa na glavi.

Točno prije devet godina, dva dana uoči Eduardova rođendana, na utakmici Birmingham – Arsenal, gorostasni stoper domaćih Martin Taylor iskazao je ‘killer-instinkt’ demoliravši Duduov gležanj u jezovitom uklizavanju, osudivši našega igrača na jednogodišnje izbivanje s nogometnih travnjaka.

Taylorova brutalnost prema Arsenalovu centarforu u jednom poslijepodnevu obišla je cijeli svijet izazivajući zgražanje i najoštriju osudu pa je tako menadžer Arsenala Wenger čak apelirao na doživotnu zabranu igranja za krvnika iz Ashingtona...

I dok se 33-godišnji Eduardo da Silva, još uvijek ubojit i moćan centarfor, nedavno skrasio u Atleticu Paranaenseu, uz godišnju gažu od 750.000 dolara, drugi akter spomenutoga nemiloga događaja Martin Taylor nestao je s nogometne karte još u jesen 2013. godine. Tada je kao posuđeni igrač Sheffield Wednesdaya odigrao pet utakmica za trećeligaš Brentford i tamo objesio kopačke o klin. Možda i zbog teške ozljede, ne doduše nalik Eduardovoj, ali očito ga je morala sustići karma iz 2008. godine. Naime, na Twitter profilu njegove supruge Vikki dostupna je fotografija zagipsanoga Taylora, sa štakama i “čizmom” na lijevoj nozi.

Dirljivi su bili pokušaji engleskih novinara za Taylorovu rehabilitaciju nakon zločina nad Eduardom. Tako je Daily Mail intervjuirao Taylora za vrijeme Duduove povratničke utakmice protiv Cardiff Cityja, u veljači 2009. godine...

Sve je bila slučajnost

– Umjesto da ide na predavanje na Otvorenom učilištu, gdje je studirao političke znanosti, Martin je na svome laptopu, iz minute u minutu, uživo pratio Eduardove prve nogometne korake nakon teške ozljede – pisao je izvjestitelj Maila notirajući Taylorovu izjavu:

– Olakšanje za mene je vidjeti Eduarda ponovno na terenu. Govorim vam iz dubine srca: ta ozljeda bila je plod slučajnosti, užasne slučajnosti! I zato sam toliko želio da se vrati nogometu. Držao sam palčeve za Eduarda kada se prvi put pojavio u dresu rezervne momčadi – kazao je Taylor koji je dva puta posjetio Eduarda u bolnici.

Prvi put nije mogao doći do njega jer je Dudu bio na intenzivnoj njezi, a drugi put, nakon operacije, još uvijek nije bio pri svijesti. Taylora je toliko pogodila Eduardova tragedija da se raspitivao kod stručnjaka za te vrste ozljeda, kirurga Keitha Portera, hoće li Dudu biti u stanju ponovno zaigrati.

Taylor je otkrio kako je primao čak i prijetnje smrću te da su mu se trojica hrvatskih novinara bacila pred automobil kad je izlazio iz Birminghamova trening-kampa, tražeći izjavu...

Intelektualna nota

Kako Taylora ne bi pamtili samo kao nogometnu “britvu”, engleski mediji njegovome su opusu pridodali i intelektualnu notu. “Martin Taylor, revni student političkih znanosti”, raspalio je naslov Birmingham Mail mjesec nakon horora s Eduardom, predstavljajući Martina kao netipičnoga nogometaša, koji za vrijeme priprema u sobi ne igra Play Station i ne gleda filmove, nego čita Tolstoja i proučava međunarodne odnose...

– Umjesto izležavanja i dokoličarenja u slobodno vrijeme, radije se posvetim učenju. Da, zanimaju me međunarodni odnosi, volio bih diplomirati na tu temu... – kazao je Martin Taylor.

Nismo pronašli pisani trag je li se Tayloru ispunila želja za akademskom titulom. Prema zapisima s društvenih mreža, Martin je uzoran suprug i posvećeni otac trojice sinova...

Sky Sports nije želio reprizirati taj potresni prizor

Taylor je Dudua pokosio već u trećoj minuti utakmice i dobio izravni crveni karton te kasnije i samo tri utakmice suspenzije.

Eduardo da Silva imao je otvoreni prijelom fibule i pomaknuće gležnja. Prizor je bio toliko potresan za gledatelje da ga TV postaja Sky Sports nije željela reprizirati.

U Taylorovu obranu odmah su stali njegovi suigrači i trener McLeish tvrdeći kako Martin nije grubijan, dok je bivši trener Birminghama Steve Bruce išao toliko daleko da je doveo u pitanje je li Martin Taylor uopće trebao dobiti žuti karton...

Foto: Press Association/Pixsell

>> Eduardo: Konačni dogovor s Mamićem je blizu, ali ne vraćam se u Dinamo

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije