Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR 'DARKO DRAŽENOVIĆ'

Skoblar: I Niko Kovač odveo bi nas na Euro 2016.

'24.03.2010, Stadion Maksimir, Zagreb - Prva polufinalna utakmica Hrvatskog kupa izmedju NK Dinama i Nk Hajduka.    Josko Skoblar Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/5
06.10.2015.
u 12:00

Iz Saveza su me pozvali da budem njihov gost na utakmicama protiv Bugarske i na Malti, kaže Josip Skoblar

Legendarni Josip Skoblar (74) javio se telefonom iz Pariza gdje je preksinoć na Parku prinčeva svjedočio još jednom porazu svoga Marseillea (1:2).

– Svi nas tapšaju po leđima i govore: "Bravo, igrate dobro", a mi samo gubimo. Slaba je to utjeha, treba početi pobjeđivati jer ovo ne miriše na dobro – kaže Skoblar o svojemu OM-u, danas tek 16-plasiranom klubu francuskog prvenstva, čija momčad već pet utakmica zaredom ne zna za pobjedu.

Iza Ivana svi ravnopravni

Slavni strijelac, jedna od najznačajnijih figura europskog nogometa 70-ih, za nogometaša godine nije odabrao centarfora.

– Molim vas, važno mi je sljedeće: za mene je igrač godine Ivan Perišić, a ostali u poretku potpuno su mi ravnopravni. Onaj deseti mogao je biti i drugi. Perišić je često nepravedno bio u sjeni zvučnijih imena, a dečko je naš najstandardniji igrač, uvijek pouzdan oslonac, zna asistirati, zna zabiti. Stabilan, korektan, uzorna ponašanja. Još dok je bio u Sochauxu, uočio sam njegov talent i skrenuo svojima pozornost na njega. Nismo reagirali i sad mi je žao zbog toga – kaže Skoblar.

Okrenuli smo se najaktualnijim temama, turbulencijama o HNS-u, čije je čelnike Skoblar nerijetko znao okrznuti. Njegov stav nije se promijenio, ali zato je Savez pružio ruku pomirenja.

– Šuker mi je još u svibnju u Berlinu, na finalu Lige prvaka, najavio da će me Savez zvati kao gosta na neke utakmice. Tako su me pozvali na utakmicu s Bugarskom i na Maltu. Ne znam što im je došlo – smije se Skoblar, koji kritički govori o odabiru ključnih ljudi u Savezu.

– Neka mi kažu postoji li kakav pravilnik po kojemu biraju izbornika ili predsjednika Saveza. Baš me zanima kako oni to odlučuju – nastavlja Skoblar.

Oni? Mislite – on?

– A-ha, mislite na Zdravka? Ja sam uvijek za jednu partiju i jednog gazdu. Nema ništa bez jakog autoriteta i sile, mislim sile u sportskom smislu. To je Zdravko, naš simpatični Zdravko – nastavlja Skoblar s neskrivenom dozom ironije.

Vaš stav o promjeni izbornika preko noći?

– Iako nisam bio za Štimca, trebalo ga je pustiti da do kraja odradi ciklus. Bio mu je ostao samo Island, preko kojeg bi nas i on odveo u Brazil. Na isti način, koji ne odobravam, smijenjen je i Niko Kovač.

Došao je vaš poznanik Ante Čačić. Svojedobno ste mu bili direktor u NK Dubrava.

– Znamo se još dok je bio trener Zadra. Došao sam u Dubravu na njegov nagovor; trebao mu je netko da ga pogura, a znao je da će mu biti lakše raditi ako mu ja čuvam leđa. No, brzo sam bio shvatio da to u Dubravi nije za mene...

Možemo u europski vrh

Je li Čačić kapacitet za klupu reprezentacije?

– Ante ima kvalitetu da se uvijek uspinjao, probijao, nametao, znao izboriti za sebe. Nemam ništa protiv njega, ali moj je stav da izbornik treba biti netko tko je bio veliko igračko ime. Ante je dobro funkcionirao u klubovima, Zadru, Slavenu, Dinamu... a vrijeme će pokazati kakav je izbornik.

Ćiro tvrdi da Ante ne može biti autoritet našim zvijezdama.

– Ha, nekoga može pregaziti i vrijeme. Čujte, svatko ima svoj stil i nije uputno nekoga unaprijed okvalificirati. Pustimo Čačića da radi svoj posao pa ga onda ocjenjujmo. Inače, ove kvalifikacije, u kojima i kao treći možemo proći na EP, uspješno bi izgurao i Ćiro. Ma, bilo koji trener, pa i Kovač. Zato nisam bio za to da ga se makne prije kraja ciklusa.

Imamo li reprezentaciju za vrh Europe?

– Po imenima imamo jer mnogi igraju na najvišoj razini, u jakim domaćim ligama, Ligi prvaka. Naša je šansa što su druge, velike europske nacije, poput Talijana, Španjolaca, Nijemaca, zasićene, dok je naša prednost jer nismo ništa osvojili s reprezentacijom i imamo golemi motiv. Usto, naši su nositelji igre u najboljim godinama – zaključio je Skoblar, uz još jedan dodatak o reprezentativcima:

– Igrači imaju pravo glasa samo na terenu. Uz maksimalan respekt prema onima koji ih vode.

Nogometaš godine:

Ivan Perišić (Wolfsburg, Inter) 10

Danijel Subašić (Monaco) 9

Ivan Rakitić (Barcelona) 8

Mario Mandžukić (Atletico, Juventus) 7

Marko Pjaca (Dinamo) 6

Darijo Srna (Šahtar) 5

Mario Pašalić (Elche, Monaco) 4

Ivica Olić (HSV) 3

Mateo Kovačić (Inter, Real) 2

Luka Modrić (Real) 1

Nada godine:

NIkola Vlašić (Hajduk) 5

Filip Krovinović (Zagreb, Rio Ave) 4

Dominik Livaković (Zagreb) 3

Andrija Balić (Hajduk) 2

Ante Ćorić (Dinamo) 1

* Sutra bira Milan Rapaić

>> Ladić: Ne bih prihvatio Šukerov poziv, a impresivan je bezobrazluk kojim se mažu oči!

>> Dok vladaju ovi ljudi, nogomet me ne zanima!

>> Pletikosa: Večernjakova mi je nagrada veliki pečat karijere

Foto: Kyodo"n Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije