Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINAMO - HAJDUK

Jedino što 
visi u zraku: Hoće li derbi 
ovaj put završiti?

Dinamo hajduk
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
22.11.2014.
u 09:00

Posljednji derbi u Zagrebu prekinut je u 85. minuti. Zanima li danas koga uopće nogomet?

Gdje je i kada nestao hrvatski Old Firm, derbi dvojice 103-godišnjaka, čiji prvi sudar datira još iz 28. ožujka 1913. godine, kada je Građanski u Zagrebu slomio Splićane 3:2. Sto i jednu godinu kasnije, Dinamo je u posljednjem derbiju slavio na Poljudu istim rezultatom. Bila je dramatična utakmica, prvoklasan nogomet, ludi preokret, više od 16 tisuća gledatelja...

Dok je bilo Štimca...

Najvjerojatnije sve ono čega danas u Maksimiru neće biti u izobilju, uz neizbježno pitanje s početka – gdje i kada je nestao naš Old Firm? Zašto na utakmici Dinama i Hajduka u Zagrebu više ne može biti više od deset tisuća ljudi? Zašto nema dobroga nogometa i, na žalost ono što danima visi u zraku - hoće li opet biti prekid? Da, opet, jer upravo tako je završio posljednji maksimirski derbi, prekidom u 85. minuti, pa je registrirano 3:0 za plave.

Derbija, naravno, nema otkad se na obzoru pojavio Zdravko Mamić ili, ako hoćete, otkad je Igor Štimac izvisio u Hajduku. Do te 2005. godine Hajduk se još nekako odupirao, a onda je Dinamov gazda ubacio iz treće u četvrtu i ostavio Splićane u oblaku prašine. Devet uzastopnih naslova, uz prednost koja se već opasno približila brojci od 200 bodova (točnije 192).

Danas je Dinamo na plus 11 u odnosu na Hajduk, onaj isti Dinamo koji je od Salzburga primio devet komada u dvije utakmice. Eto, i takav Dinamo za Hajduk je još uvijek space-shuttle. Kakav vražji derbi, kakav naboj, kakva neizvjesnost; nula bodova!

Na žalost, sudar bivših velikih suparnika, usto što je lišen svake rezultatske neizvjesnosti, ne obiluje više ni pretjeranom koncentracijom talenta.

Fado protiv sevdalinke

U prošlom, prekinutom derbiju od Dinama se oprostio nadareni Alen Halilović, dok će ove subote oproštajku vjerojatno odigrati Marcelo Brozović. Hit tinejdžer plavih Ante Ćorić ozlijeđen je, dok Nikola Vlašić kod Tudora "ne može upasti". I što nam onda ostaje? Portugalsko-bosanski derbi, fado protiv sevdalinke...

Derbi koji to više nije, posrnulom Zoranu Mamiću bit će prilika za rehabilitaciju nakon dramatičnih krahova protiv Austrijanaca i blijedih predstava protiv Splita i Zagreba. Rijetko se događa da Dinamo dvjesto minuta ne zabije gol u Hrvatskoj ligi, što najbolje ilustrira u kakvom su duševnom stanju njegovi napadači.

Možda je dolazak Hajduka za Zorana zapravo najbolja vijest, eliksir života budući da u svojih prvih šest derbija nije izgubio od Splićana. Da igra samo protiv bijelih, bio bi doživotno Dinamov trener. Ima pet pobjeda, među njima i rekordnih 5:0, i jedan remi, po čemu je najuspješniji trener u Dinamovoj povijesti. Takav niz protiv Hajduka nije imao ni Ćiro Blažević u svojim najboljim danima, što bi za Mamića i bilo vrijedno ovacija kada nam još ne bi bile žive slike svega što nam je priuštio sa Salzburgom.

Više od bilo koje pobjede nad Hajdukom, Dinamovom treneru "na aparatima" kisik znači europski rezultat. Bivši derbi plavima je samo predigra za Rumunje, za koje je Zoki također penicilin, s tri pobjede zaredom (Petrolul 2, Astra). Ali, o tome ćemo kada završi derbi. Ako završi...

>>Podrška Mamiću: 'Ima nas 30 puta više od huligana'

>>Tudor: Mamić me na ljestvici od jedan do sto zanima nula

>>'Huligani su tragedija za nas na terenu, nadam se dobroj atmosferi na derbiju'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije