Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićeni čelnici

Drama u Fifi: Blatter nije pod istragom, ali ne pleše od sreće u uredu

Fifa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
27.05.2015.
u 12:01

– Ovo je tužan dan za nogomet. No, treba vidjeti što se sve dogodilo, saznati sve detalje, i stoga bih se zasad suzdržao od komentara, kaže princ Ali.

Nakon što je švicarska policija jutros u Zürichu uhitila nekoliko visokih dužnosnika Fife, u sjedištu Međunarodne nogometne federacije održana je hitna sjednica, a izvanredna konferencija za medije najavljena za 11 sati kasnila je 20-ak minuta.

– Mi smo inicirali istragu oko dobivanja domaćinstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine, u Kataru i Rusiji. I nije upitno da oni ostaju domaćini tih natjecanja. No, ne mogu potvrditi imena uhićenih, koliko ih je uhićeno i koliko ih je pod istragom. Surađujemo sa švicarskim vlastima i pozdravljamo akciju iako tajming i nije najbolji – rekao je na početku Fifin direktor za komunikacije Walter de Gregorio te dodao:

– Nije bilo pretresa naših ureda, ali švicarske vlasti bile su kod nas i mi smo odgovarali na sva pitanja. Konferencija i izbor za predsjednika normalno će se održati u petak. To nikad nije bilo upitno, idemo dalje prema planu.

Iako su mediji javljali kako je u istragu uključen i predsjednik Fife Sepp Blatter, De Gregorio je to demantirao.

– Blatter i glavni tajnik Jerome Valcke nisu uključeni u istragu. Ako je netko oštećen, onda smo to mi. I mi smo najveće žrtve. No, ovo je dobra stvar za Fifu, nastavak reformi koje će očistiti korupciju.

Ipak, novinari su inzistirali na tome da bi Blatter trebao snositi dio odgovornosti. Zanimalo ih je i kako to da policija i FBI ''čiste'' Fifu umjesto njenih čelnika.

– Nisam se čuo s njim, ali Blatter ne pleše po uredu. No, miran je, shvaća što se događa i surađuje sa švicarskom policijom. Svjestan je da su to posljedice onoga što smo pokrenuli. Mi možemo do jedne mjere čistiti FIFA-u, a sve je ostalo na službenim vlastima. Mi nismo policija, nismo državni tužitelji.

De Gregorio je upitan i hoće li uhićeni čelnici biti suspendirani.

– Morate nas razumjeti jer sve se dogodilo jutros, prije pet sati. Imamo odbore koji se bave sankcijama, no još prikupljamo informacije i ne možemo nekog suspendirati ako nije osuđen. A budući da neće biti prisutni na izboru predsjednika, u petak neće moći ni glasati. 

Uhićeni čelnici su pod sumnjom da su primili oko 90 milijuna eura mita u posljednjih 20-ak godina, a na teret im se još stavlja i korupcija te pranje novca.

New York Times piše kako su među uhićenima potpredsjednik Fife Jeffrey Webb, potpredsjednik brazilskog saveza Jose Maria Marin, Eduardo Li, predsjednik kostarikanskog saveza, Eugenio Figueiredo iz Urugvaja koji je član IO Fife te Jack Warner, bivši član izvršnog odbora.

Zanimljivo kako se sve događa uoči izbora za predsjednika Fife koji bi se trebao održati u petak u Zürichu.

Nemila događanja komentirao je i Blatterov protukandidat za mjesto predsjednika, jordanski princ Princ Ali Bin Al Hussein.

– Ovo je tužan dan za nogomet. No, treba vidjeti što se sve dogodilo, saznati sve detalje, i stoga bih se zasad suzdržao od komentara.

>>U munjevitoj akciji uhićeni čelnici Fife! Inspektori u šoku: Institucionalizirali su korupciju

Komentara 26

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:42 27.05.2015.

jeste znali da FIFA ima svoje agente koji prave nemire i ispade na Nogometnim terenima samo dabi FIFA poslje mogla naplacivati KAZNE..heehehheh

Avatar Slito
Slito
11:44 27.05.2015.

Nevjerovatno kako ovoga starog p.donju dosada nitko nije imao hrabrosti potegnuti za rukav i pozvat na dgovornost.Javna tajna da je da je kasirao 30 mil.€ od Katara za dodjelu SP-a. O vrucim i hladnim kuglicama kod izvlacenja parova za ligu prvaka da i ne govorimo.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:41 27.05.2015.

FIFA = UN ..ahhahahhaha sama Mafija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije