Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišao je na bolje

Ivan Vucov: Petev je ambiciozan i kulturan, a Ludogorec je igrao atraktivno

Ivajlo Petev
Foto: GNK Dinamo
1/8
30.09.2016.
u 21:59

- Eh, nisam u Hajduku doživio ono što bi navijače najviše razveselio, nisam pobijedio Dinamo. U Splitu smo izgubili 0:2, u Zagrebu je bilo 1:1

Pozovi Bugarina za trenera ako ne želiš pobjedu u derbiju, tako to, na primjer, izgleda iz perspektive Hajduka, jedinog hrvatskog kluba koji je do sada angažirao bugarske stručnjake. Imao ih je čak dvojicu.

Legendarni Ivan Kolev Vucov, danas 76-godišnjak, skrušeno priznaje:

– Eh, nisam u Hajduku doživio ono što bi navijače najviše razveselio, nisam pobijedio Dinamo. U Splitu smo izgubili 0:2, u Zagrebu je bilo 1:1 – kazao je Ivan Vucov u telefonskom razgovoru za Večernji list.

Kad smo već kod Bugara u derbiju, ni Krasimir Balakov nije bio bolje sreće s bijelima. U sezoni 2011./2012. u Splitu je protiv Dinama bilo 1:1, a u Zagrebu 2:1 za plave, bila je to ujedno i “bratkova” oproštajka.

Tko zna, možda se Bugarima u derbijima sreća okrene i Ivajlo Petev protiv Hajduka u nedjelju krene raketno...

Povod za razgovor s Ivanom Vucovom dolazak je Ivajla Peteva u Dinamo. Iz Bugarske dolaze informacije kako je nacija razočarana izbornikovim bijegom u Zagreb u delikatnom trenutku. I vi ste u dva navrata bili šef bugarske reprezentacije (1982.-1986., 1989.-1991.).

– Ja Ivajlu Petevu ništa ne zamjeram, pa zašto bih? Petev nije ništa pogriješio – kaže Ivan Vucov i dodaje:

– On je mlad, ambiciozan čovjek koji želi ići na bolje. Dobro je za njega da je otišao u Dinamo, a dobro je i za Dinamo. Dobio je vrlo dobroga trenera.

Vucov se odmah počeo raspitivati: kakav je Dinamo, koji je na ljestvici hrvatske lige, kakve nogometaše ima...?

– Zar su tek trećeplasirani? Ma to ne bi trebao biti problem, Dinamo je velik klub i prevladat će ovu krizu. S Petevom? Dao Bog, ja mu zaista želim sve najbolje. Poznajem ga, divan, pristojan, kulturan mladi čovjek – nastavlja legendarni bugarski trener.

Ludogorec je bio odličan

Je li Ivajlo Petev za vas najbolji bugarski trener? Uzeo je malo vremena za razmišljanje...

– Ha, ne mogu reći da je najbolji iako ga zaista cijenim. Za mene je najbolji Dimitar Dimitrov. Radi vani, u Kazahstanu... (u Irtišu, nap. a.).

Je li Petev bolji trener od Balakova?

– Tu su, otprilike slični, ne dajem prednost nijednome.

Čime vas je Ivajlo Petev tako osvojio?

– Pratio sam Ludogorec u njegovo vrijeme. Igrali su dopadljiv nogomet, atraktivan. Napadački, uvijek su stiskali protivnika, što mi se svidjelo. Usto, kupovali su dobre strance, a Petev je znao u kratko vrijeme složiti momčad i napraviti igru – objašnjava Vucov.

Je li Ivajlo slušao predsjednika Domuščijeva, je li mu se gazda miješao u posao?

– Kiril Domuščijev je poslovni čovjek i nije specijalist za nogomet. Petev je donosio sve odluke vezane uz momčad, on je tih, skroman i vrijedan trener s kojim je Ludogorec stalno išao naprijed.

Kakav je bio Ivajlo Petev kao izbornik? Neuspješan, kažu vaši Bugari.

– Rezultati nisu bili dobri, to stoji, ali u tome nema ni najmanje krivice Ivajla Peteva. Bugarski igrači jednostavno više nisu dobri kao nekada i onda je teško očekivati velik rezultat – uzvraća Vucov.

Prvi stavio Bokšića

Je li za Peteva opasno što debitira baš protiv Hajduka? Izgubi li derbi, Dinamo će pasti na četvrto mjesto.

– Nije to opasna utakmica, ali je važna. Nije opasna zato što je Petev novi trener i o njoj ne ovisi njegov status, a važna je zato što je to derbi i u njemu se uvijek traži pobjeda. Znam to, prošao sam to prije trideset godina s Hajdukom – zaključio je Ivan Vucov, jedan od trojice trenera bijelih u sezoni 1987./1988.

Sezonu je počeo Marin Kovačić, nastavio Vucov do četiri kola prije kraja prvenstva, a završio Luka Peruzović.

Bijeli su na kraju bili tek 14. u ligi od 18 klubova, a Dinamo četvrtoplasirani. Ako ne po vrhunskom rezultatu, Bugarinov mandat u Hajduku pamtit će se po promociji jednoga od najvećih igrača bijelih u povijesti – Alena 
Bokšića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije