Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjednik Večernjakovog izbora

'Reprezentacija mora biti iznad svih nas. Navijači i HNS se moraju pomiriti'

Ivan Rakitić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
09.10.2015.
u 16:32

Na društvenim mrežema Ivanu Rakitiću su stizale poruke i pohvale.

Messi je dugom loptom iz sredine igrališta pronašao Neymara, ovaj odmah laganim dodirom proslijedio do Inieste koji vidi da sam u prazan prostor ulazi Ivan Rakitić. Trajalo je sekundu da je Ivan plasira iza Buffona. Trenutak u kojem je stao cijeli Ivanov život.

– Da, u sekundi sve proleti. Mukotrpan trening, lijepi i tužni trenuci, predanost roditelja i obitelji, sreća kćeri i ljubav supruge. Postigao sam taj gol za sve moje najmilije, gol koji nas je poveo do ostvarenja svih naših dječačkih maštarija – počeo je laureatski intervju za Večernji list najbolji nogometaš 2015. godine Ivan Rakitić.

Prvak Europe u Berlinu. U vjerojatno najboljoj Barceloni dosad. U društvo svetog trojstva Messi – Suarez – Neymar. Trojca kakvog zajedno nogomet vjerojatno nikad nije vidio.

– To su nogometni čarobnjaci. A, svaki na svoj način, to su posebni nogometni umjetnici. I da nisam dio te obitelji, priznao bih da su najveći.

Jedan je ispred svih. Posebno se to vidjelo u posljednje dvije utakmice.

– Leo je jedan i nikad se više netko takav neće pojaviti. Najbolji, kada nam zagusti u igri, onda se pojavi on i sve probleme riješi. Sada svatko od nas mora biti još bolji da bismo ga nadomjestili, iako je to nemoguće. Ali sezona juri, ne smijemo pustiti da nam drugi pobjegnu. Teško bi tada bilo loviti Real.

S Messijem ste privatno dobri. Kakav je Leo kojeg mi ne poznajemo?

– Povučen, miran, bez velikih riječi. Ali kada sam ušao u svlačionicu Barcelone, prišao mi je i rekao. Ja sam Lionel Messi, što god ti je potrebno, molim te, obrati mi se. Danas nam se supruge druže više nego mi, s djecom.

Ovo je velika nagrada

Jeste li svjesni da vjerojatno igrate dosad u najboljoj svjetskoj momčadi?

– Uživam. Veliki majstori, dobri ljudi. Svjestan sam da ću teško u karijeri, a sada imam nepunih 28 godina, igrati s većim nogometašima.

Vaša nogometna karijera putuje kroz četiri zemlje. Gdje vam je bilo najljepše?

– To su etape i svaka ima svoju priču. Trofej s Baselom, pobjeda sa Schalkeom protiv Borussije Dortmund, kapetan Seville, prvi stranac nakon Maradone i još osvajač Europske lige. U Barci igram s najboljima. Teško da postoji ljepša karijera. Svugdje sam beskrajno uživao.

Gdje su po vama navijači bili najbolji?

– Ne želim se tu nikome zamjeriti, ali svaki na svoj način. Dobro, najbučnije je u Njemačkoj i na Nou Campu kada igramo veliku utakmicu.

Postali ste 44. pobjednik Večernjakovog izbora. Jeste li svjesni nagrade?

– Kako da ne. Pa pogledajte listu pobjednika. Tu su brojni legendarni nogometaši o kojima mi je otac govorio. Europski prvaci, strijelci u najboljim ligama svijeta, osvajači svjetske bronce.

Svugdje je nogomet veselje, nažalost u Hrvatskoj, u kojoj je nogomet sport broj 1, više nema radosti. Jeste li vi uopće svjesni što se ovdje događa?

– Naravno da jesam, ali da me sada pita Messi, ne znam kako bih mu to objasnio. Jer nogometnom svijetu to je ipak strano.

Možete li nam ponuditi svoje viđenje i rješenje problema?

– Mogu samo govoriti o reprezentaciji. Drugo neka komentiraju oni koji su odgovorni. Najprije bih želio zahvaliti Niki Kovaču i njegovu stožeru koji je dao svoj maksimum. No, ponekad u nogometu ne ide sve kako bi poželio.

Puno se govorilo o bojkotu igrača prema Štimcu i Kovaču?

– Na to sam posebno osjetljiv. Pa zar netko može i u snu pomisliti da bismo mi dolazili na pripreme, bili ovdje deset dana odvojeni od svojih obitelji i onda bojkotirali izbornika. Pa mi smo sportaši, igramo u velikim svjetskim klubovima, pa ne poznajem nijednog vrhunskog nogometaša koji ne želi pobijediti. I to još za reprezentaciju. To je apsurd koji netko nameće.

Kovač je bio poznat po njemačkoj disciplini za vrijeme priprema. Kako ste doživjeli novog izbornika Antu Čačića?

– Došao je u Barcelonu, lijepo smo razgovarali. I upravo smo se složili da bi igranje za reprezentaciju trebalo biti i čast, i obveza, i zadovoljstvo i veselje svakome od nas.

Što se dogodilo u Bakuu i posebno u Oslu?

– Nikad neću tražiti opravdanje jer igrali smo protiv suparnika koji su od nas nogometno slabiji. Dogodi se to u nogometu, početak sezone, nismo možda svi još bili u pravom ritmu.

Ostalo je 180 minuta, pa onda možda i dodatne kvalifikacije za Euro?

– Moramo misliti pozitivno. Igramo bez publike, koja nam je sada toliko potrebna. Ali moramo dobiti pa onda vidjeti gdje smo.

Dobar navijača najavio je da će bojkotirati utakmice naše reprezentacije i dalje?

– Mislim da bi nogometna reprezentacija trebala biti iznad bilo kakvog interesa, bilo kojeg pojedinca. Nadam se da će se klima popraviti, a mi moramo pobjeđivati.

Ljubav našao u Sevilli

Kakao vam je bilo vidjeti Joea Šimunića u stožeru?

– Lijepo. On je divan čovjek, siguran sam da će nam svojim znanjem pomoći. U svakom slučaju drukčiji je nego što to nakon svega izgleda izvana.

Tko je za vas najbolji naš nogometaš u ovoj godini? Naravno, kada to niste vi koji ste izabrani i koji ste zaslužili biti na prvom mjestu.

– Imamo sjajnih pojedinaca, igraju u velikim klubovima, osvajaju trofeje i navijači ih u klubovima vole i podržavaju. Ne mogu izdvojiti baš nikoga.

Prvi izbornik i čovjek koji je inzistirao na vašem dolasku bio je Slaven Bilić. Čujete li se i jeste li mislili da će biti tako uspješan trener?

– Puno je učinio za mene kada me doveo u reprezentaciju. Čujemo se i danas, znao sam da će biti veliki trener jer kod njega je Hrvatska igrala najbolji nogomet.

Ljubav svog života pronašli ste u Sevilli. Kako se to dogodilo?

– Ma cijela se ta priča zna. Ne možeš ti odrediti tko će biti ljubav za cijeli život. To se dogodi. Po prirodi sam otvoren čovjek, došao sam tako u Španjolsku družiti se i živjeti s tamošnjim stanovništvom, kao igrač biti dio Seville. Kako se ono kaže, našli smo se žena i ja, dobili smo našu djevojčicu i uživamo u svakom trenutku kada smo zajedno.

Znam sve o crtićima

– Kako provodite vrijeme s kćeri?

– U prvom su planu crtići, znam ih sve napamet. No već sada s njom pokušavam razgovarati kao s velikom curicom.

Što bi ste napravili da vam jednog dana dođe na vrata i kaže da joj je dečko profesionalni nogometaš?

– Pozvao bih ga na raport. Šalim se, vjerojatno bismo razgovarali o nogometu. Meni tih razgovora nikad dosta. A, naravno da bih je podržao u svakoj njenoj odluci. Ako moja kći bude sretna, ja ću biti dvostruko sretniji – zaključio je Rakitić.

Kao profesionalni nogometaš mora paziti na prehranu i na ono što pije. No, što izdvajate kao posebno jelo?

– Probao sam razne kuhinje, ali španjolska mi jako odgovara. Otkrio sam salmorejo. To je hladna juha od rajčice s maslinovim uljem i unutra stavim kruh. Od pića sam kao klinac volio fantu, sada pijem vodu. Kada mi to prilike dopuštaju, volim popiti čašu dobrog bijelog vina. U španjolskoj ih doista ima puno.

RAKITIĆEVIH IDEALNIH 11: Neuer, Krstajić, Modrić, Pique, Iniesta, Kanoute, Reyes, Messi, Neymar, Smiljanić, Xavi

>> Rakitić je Večernjakov nogometaš godine: 'Možda stignem i Šukera...'

>> 'Čačić nam je donio nešto suprotno od Kovača, a nikad nisam igrao za Mamića'

>> Milan Rapaić: Rakitić je pobjednik, baš je zato i najbolji!

Komentara 16

RI
rikavac
17:09 09.10.2015.

Trebali bi vi pocet igrat i ginut za repku pa ce vas navijaci zavoljet a ne da vam repka bude odmor i fa vam bude odskocna daska. Jer zapamti Rakiticu i svi ostali da nije repke bilo vi bi bili niko i nista u zivotu ona vas je napravila nogometasima zato nemoj laprdat bezveze. Repka treba da bude ponos i uzor svih nas hrvata a ne da bude samo jednog covjeka koji vedri i oblaci.

DU
Deleted user
17:49 09.10.2015.

Nunka ..... Sve dok ova garnitura sjedi u foteljama . uaput iz dispeta nece vise Zna se u moju butigu. Hns je majorizirao nogomet a kad je to Beograd uradio sa Zagrebom stigao je Domovinski zato pamet u glavu hns ekipo.

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
02:15 10.10.2015.

Igrači ne mogu bojkotirati reprezentaciju. Ne. To se dogodilo s Francuskoj, kada ih je Domenech vodio na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, pa ih je njihov nogometni savez kaznio. I s pravom. Druga je priča HNS. No tu igrači nemaju što reći. A o maloumnicima tipa torcidaša, nema smisla niti riječ potrošiti. Postojeća situacija je rezultat podrivanja uspješne hrvatske momčadi od strane antidomovinske vlasti i troprstih neprijatelja koji su se među nas uvukli i udobno smjestili. Vrijeme je za Oluju2!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije