Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi čovjek Hajduka

Ivan Kos, novi predsjednik: Idol mi je bio Slaven Bilić

Ivan Kos
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
18.05.2016.
u 10:10

Obitelji korijeni sežu do nogometa, tata Miroslav bio je dugi niz godina u vodstvu Osijeka, jedan je od utemeljitelja kvalitetne omladinske škole, a prošle godine kratko je bio v.d. predsjednika

Ivan Kos, 34-godišnji ekonomist iz Osijeka novi je predsjednik Hajduka, odlučeno je na sjednici Nadzornog odbora. Kos nije izabran jednoglasno, za njega su bili Marasović, Marinov, Krnić i Šalinović, suzdržan je bio Zoran Mamić, vlasnik četvrtine Hajduka te Denis Kosor.

Takva odluka je i logična, Mamić je zamrznuo svoj status u NO-u, a Kosor je bio bliski suradnik Marina Brbića i Gorana Vučevića. On je tražio da se poništi natječaj za predsjednika. Zanimljivo, kvorum je bio upitan, pa je hitro pozvan Marinov, koji je dojurio iz Zagreba.

Maleš je bio još mlađi

Kos je mlad, ali nije najmlađi u povijesti, Hrvoje Maleš imao je 32 godine kada je postao predsjednik. Kos ima nogometni pedigre, igrao je za kadetsku reprezentaciju Hrvatske u kojoj je bio kapetan Dariju Srni i Mariju Careviću, a na klupi Osijeka kao prvotimac bio je u Poljudu kada je 2002. godine trener Hajduka bio Slaven Bilić.

- Sjećam se te utakmice, Hajduk je napravio tri zamjene (u istoj minuti, nap.a.), a kasnije je isključen Pletikosa, pa je među vratnice morao Hrvoje Vuković - pričao nam je nedavno Kos.

I najbolji prijatelji su mu iz svijeta nogometa, vjenačni kum Ivana Kosa je nekadašnji Dinamov centarfor Goran Ljubojević. No, ozljeda ga je sputala, još je igrao i za osječki Metalac.

Obitelji korijeni sežu do nogometa, tata Miroslav bio je dugi niz godina u vodstvu Osijeka, jedan je od utemeljitelja kvalitetne omladinske škole, a prošle godine kratko je bio v.d. predsjednika, kada je ostavu dao Slobodan Tolj. Prava je rijetkost u svijetu nogometa da otac i sin budu predsjednici, i to u dva različita kluba.

- Otac mi je ugradio ljubav prema nogometu.

Kos je radio u Osimpexu, pa je bio direktor tvrtke OLT, član Nadzornog odbora Đure Đakovića, bio je i savjetnik tvrtke Opeka, a u Hajduk stiže iz svoje tvrtke Dimnjak u kojoj je suvlasnik zajedno s rođakom.

Mladi predsjednik nije bio jedan od onih, koji su se dičili ljubavlju prema Hajduku. Bio je izravan i kazao da nije navijač, ali jasno je kazao “ne dolazim navijati, nego raditi, podići Hajduk na razinu koju zaslužuje”.

Zanimljiva je i poveznica s Ćirilom Kosom, koji je 23 godine bio Đakovačko-srijemski biskup, a poznat je kao veliki borac protiv komunizma. Zbog svojih stavova bio je uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu koju je izdržavao u Osijeku i Staroj Gradiški. Djed Hajdukovog novog predsjednika i slavni biskup su blizanci.

Tražit ću dijalog s HNS-om

- Velika čast i zadovoljstvo je biti prvi čovjek ovako velikog kluba. Zajednički cilj je veliki Hajduk, tako u emotivnom, tako u rezultatskom dijelu. Otkud Osječanin u Hajduku? Nogomet je moj životni poziv, igrao sam ga od pete do dvadeset i pete godine. Nisam navijač, ali živjeti Hajduk i ideju Hajduk rado živim, želim je živjeti. Gospodin Burić je za sada sportski direktor, s njim ću sjesti narednih dana i obaviti razgovore - kaže Kos i nastavlja:

- Moja vizija i ideja Hajduka je da bude nositelj kvalitete, Hajduk vidim tamo gdje su titule, to moramo vratiti sustavnim radom. Svjestan sam da rezultat ne dolazi preko noći. Odnos prema HNS-u? U Hrvatskoj je, ne samo u nogometu, prevelika centralizacija. Tražit ću dijalog, komunikaciju, Hajduk mora imati ključnu ulogu unutar HNS-a.

- Najdraži igrač mi je bio Slaven Bilić, nije to zbog toga što je sad trener, žario je i palio baš dok sam odrasao, u neku ruku bio mi je idol. Od aktualnog kadra tri su mi ključne figure Kalinić, Sušić i Vlašić. Prodaja mladih igrača ne smije biti prioritet, sustavnim radom moramo dovesti Hajduk u poziciju da ih ne prodajemo ovako mlade već da ih prodajemo kada sazriju - kazao je Kos na svom predstavljanju.

>>Naš Hajduk kazneno prijavio ministra Šustara DORH-u

Komentara 2

BL
Blender
11:07 18.05.2016.

Ako si ti vodio takvu hrdavu firmu kao sto pokazujes na slici iza sebe, mogu si misliti kako ces voditi Hajduk. Vazno je da ti imas Boss odijelo i osmijeh na licu.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
10:51 18.05.2016.

E kada ti je on bio idol.... rekao si i previše o samom sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije