Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN GUDELJ:

Trenutačna atmosfera me vratila u velika vremena Hajduka

Hajduk
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
28.08.2014.
u 13:00

– Ne smije biti srljanja, igrači ne trebaju razmišljati kao navijači. Bilo bi pogubno krenuti u juriše od prve minute jer Dnipro je predobar i kaznit će to – kaže Gudelj.

Tko bi zaboravio tu utakmicu iz 1985. godine kada smo u uzvratu Kupa Uefe pobijedili Dnipro sa 2:0. Urnebesno ozračje bilo je u Poljudu, na tribinama 55 tisuća navijača. Kada sam oblačio dres, ježio sam se, bilo je tako u svakoj utakmici. Ali ta je bila posebna, ne samo zbog moja dva gola nego zbog svega što se događalo. Igralo se po neviđenom blatu, da su danas takvi uvjeti, vjerujte mi da Uefa ne bi dopustila igranje. Noge sam izvlačio iz tog blata kao da na njima ima sto kilograma utega, to je bilo nešto neponovljivo. Dnipro je i tada bio iznimno jaka momčad, u momčadi su imali niz reprezentativaca SSSR-a, a predvodio ih je slavni Oleg Protasov. Ali, i mi smo bili strašna momčad, a maestralan je na klupi bio šjor Stanko Poklepović.

Naravno, nezahvalno je uspoređivati nešto što je bilo prije gotovo trideset godina s ovim što se događa danas. No osjetio sam puno sličnosti kada sam u ponedjeljak kupovao ulaznice i odjednom je javljeno da ih više nema. Osjetio sam povratak u velika Hajdukova vremena. Ovaj današnji odnos kluba i navijača nešto je veliko, posebno. To je ono pravo jer klub bez navijača nije ništa.

Prolaz u Europsku ligu bio bi izniman, Hajduk bi opet bio dio Europe, što po svom značaju i jest. Sada slušam komentare kako će biti propast ako ne prođemo dalje. Neće biti propast, nije to kraj svijeta, nogomet će se igrati i dalje. Važno je takva razmišljanja maknuti od igrača, četvrtak i taj dan nešto su posebno, ne događa se svake godine ovakva utakmica. Bitno je da igrači budu hladnih glava, maksimalno racionalni. Moraju biti usmjereni na ono što će pružiti na utakmici, na ispunjenje zahtjeva trenera Igora Tudora, a ne na to što će biti nakon prolaska ili ispadanja. Igrači ne smiju razmišljati kao navijači, bilo bi pogubno krenuti u juriše od prve minute, u srljanje. Dnipro je iznimno ozbiljna i kvalitetna momčad koja je favorit. Ali Hajduk ima igru koja daje golove. Volim taj napadački stil jer nije napadački kad staviš pet špica u momčad, napadačka je igra kad se igrom stvaraju prigode. Siguran sam da će Hajduk imati svojih prigoda, one će doći, a najvažniji dio bit će faza obrane u kojoj moraju sudjelovati svi igrači.

I svih jedanaest mora biti maksimalno koncentrirano. Hajdukov vezni red mora smanjiti broj izgubljenih lopti u sredini terena.

Znam, lako je predviđati, govoriti ovo i ono. Uz sve ove uvjete Hajduku će trebati i puno sreće i Lovre Kalinić kakav je bio u prvoj utakmici. Znamo da sreća prati hrabre, a ovaj Hajduk je hrabar, to je nesporno. Što se mene tiče, ne treba ponavljati 1985. godinu, neka bude 1:0 i Hajduk prođe u skupinu Europske lige.

>> Nema spavanja za Ukrajince! Torcida "zapalila" Split uoči utakmice

Komentara 1

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
15:16 28.08.2014.

Stare jugo prijatelje i balkanske susjede Slovenci obavještavamo da ove sezone nečemo imati prilike i vremena da pratimo balkansko prvenstvo ili drugoligaška ili trečeligaška europska takmičenja jer se spremamo za Ligu prvaka i moguči dolazak Barcelone, Reala, Bayerna ili Arsenala..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije