Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će slaviti?

Dva Hrvata na El Clasicu: Ivan dva puta dobio Luku, ali je i primio 7!

ivan rakitić
Foto: UESyndication/PIXSELL
1/2
25.10.2014.
u 10:40

Rakitić ili Xavi? To je dvojba Barcina trenera Luisa Enriquea uoči Clasica

Ako (osim naravno Španjolaca) svoj mali Clasico danas budu imali Brazilci (Marcelo vs. Alves) i Francuzi (Mathieu vs. Benzema), prvi put u najvećemu svjetskome derbiju sudarit će se i dvojica Hrvata, Luka Modrić (29) i Ivan Rakitić (26). Poslastica zbog koje će kod nas obračun Ronalda i Messija danas biti u drugome planu. Sve su oči uprte u Luku i Raketu, u njihovu tek četvrtom međusobnom susretu. Dva je dobio Ivan sa Sevillom (1:0 i 2:1), a jednoga Luka, čak 7:3, ali i tu se više govorilo o čarobnjaku Rakitiću, tada dvostrukom strijelcu na Bernabeuu.

Poput Xavija i Inieste

Luka i Ivan, dvojica prijatelja i najvećih uzdanica već trojice izbornika, sedam godina, ruku pod ruku, vuku hrvatsku reprezentaciju. Od Raketina debija protiv Estonaca u rujnu 2007. godine, preko dva EP-a i jednoga SP-a, do nedavnoga trijumfa nad Bugarima u Sofiji. Tandem uigran gotovo do savršenstva, nešto poput Xavija i Inieste, u zlatnim vremenima furije ili Bobana i Prosinečkog u pohodu na svjetsku broncu.

I Zvone i Žuti svojedobno su, u ranoj mladosti, bili žestoki suparnici poduprti ambicijama njihovih očeva. Bogomdani talenti završili su u svjetskim gigantima, Realu, Barci i Milanu, ali najveća utakmica u kojoj su se međusobno sudarili bila je Dinamo – Crvena zvezda. Luka i Raketa skupa su otišli korak dalje. Ovo im je tek prvi međusobni Clasico, tko zna koliko ih još čeka...

Uz Modrića i Rakitića vezane su nebrojene priče o usponu nacionalne momčadi; zajedno su tukli Nijemce u Klagenfurtu u dotad najboljoj utakmici vatrenih, zajedno slomili Turke u Istanbulu i Srbe u Zagrebu. Bili su skupa i u najtežim trenucima, kada smo posrtali od Engleza, kada su nas uz pomoć suca preveslali Španjolci na Euru 2012. i kada smo svi u Beču plakali nakon drame protiv Turaka. Luka i Raketa tješili su jedan drugoga, obojica su tada promašila penale...

Današnji Clasico bit će najveći sudar dvojice Hrvata u velikim svjetskim derbijima. Sredinom 90-ih u uvijek užarenom gradskom srazu tukli su se Jarni u dresu Betisa i Prosinečki kao igrač Seville. U sezoni 1996./1997. obojica su bila strijelci (Jarni dvostruki) u toj utakmici okončanoj rezultatom 3:3.

Hrvati u della Madonnini

Krajem 90-ih u talijanskoj Serie A međusobno su i derbiju della Madonnina Inter – Milan igrali Dario Šimić i Zvonimir Boban, a u sezoni 2009./2010. Eduardo u dresu Arsenala igrao je protiv Ćorlukina Tottenhama (Luka nije bio u sastavu) u velikom derbiju sjevernoga Londona.

Luka Modrić i Mario Mandžukić već su se ove sezone tri puta sastali u derbiju el madrileno Atletico – Real. Mandžo ima dvije pobjede i remi, čak je i zabio pogodak odluke u Superkupu protiv Modrića.

Ivan Rakitić najveću je utakmicu protiv sunarodnjaka igrao u Bundesligi. U uvijek žestokome ruhrskome derbiju u dresu Schalkea sučeljavao se s Borussijom Dortmund za koju su tada igrali njegovi prijatelji iz reprezentacije R. Kovač i Petrić.

>>Pique: Zamolio sam Suareza da me ne grize na treningu

>>Lionel Messi - kralj golova, ali i asistencija

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije