Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Brleković:

Mamićevi ugovori s nogometašima nisu registrirani u HNS-u

šuker i mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
06.07.2015.
u 19:25

Evidentno mi je sada da je puno stvari proizlazilo iz te suradnje između Zdravka i Srebrića te Markovića. Tako je on malo-pomalo pleo tu mrežu, stvarao si poziciju i nametnuo se kao vodeći čovjek nogometa.

Bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, inače zakleti Mamićev suparnik iz predsjedničke kampanje u HNS-u prije pet godina, poznaje izvršnog predsjednika Dinama još iz srednjoškolskih dana. Ivan iz Kašine i Zdravko iz Sesveta kao tinejdžeri bili su susjedi...

Bio je zreliji od nas

– Bili smo ista generacija u srednjoj školi, zajedno smo putovali u gimnaziju u Križanićevoj, često se družili. Koliko je meni poznato, Zdravko Mamić išao je samo dvije godine u gimnaziju, a onda se ispisao jer se već onda vidjelo da je po zrelosti ispred naše generacije. Imao je urođen dar za biznis i nije mu se dalo gubiti vrijeme glancajući školske klupe. Iako je bio dobar đak – prisjeća se Brleković.

Ispričao je jednu anegedotu s Mamićem u naslovnoj ulozi.

– Bilo je to u drugom razredu gimnazije. Vraćali smo se iz škole nakon drugog turnusa i u tramvaju vidjeli djevojku kojoj su prišla trojica mladića i počela je maltretirati. Tada se Zdravko zaletio među njih i tako ih verbalno isprepadao da su sva trojica pobjegla iz tramvaja kod Petrove crkve. Nisam mogao vjerovati otkud mu takvo džentlmenstvo, hrabrost, viteštvo.

Nije kriv, ali je odgovoran

Je li za vas Mamić gospodar hrvatskog nogometa?

– On je apsolutni gospodar hrvatskog nogometa. Za ovako loše stanje u njemu on nije u puno stvari kriv, ali je odgovoran. Zato što nema čovjeka na nekakvoj funkciji u HNS-u da ga on nije postavio ili blagoslovio njegovo postavljanje. A postavio je ljude koji nisu dorasli funkcijama, nisu sposobni za njih. Tu je suština problema u Savezu, zato se afere multipliciraju.

Brleković tvrdi da se splitski skandal sa svastikom mogao izbjeći.

– Da su Mamića, koji u Splitu nije bio zbog sudske zabrane, nazvali pet minuta prije početka utakmice, on je dovoljno inteligentan da bi bio odgodio početak utakmice dok se kukasti križ ne ukloni.

Kako ste dopustili Mamiću da tako privatizira Savez?

– Zato što je tadašnji Izvršni odbor od 19 članova bio sveden na puku glasačku mašineriju. Često puta mi smo znali izglasati neke odluke na povjerenje a da materijale nismo ni vidjeli. To je bilo iz povjerenja prema Vlatku Markoviću. Evidentno mi je sada da je puno stvari proizlazilo iz te suradnje između Zdravka i Srebrića te Markovića. Tako je on malo-pomalo pleo tu mrežu, stvarao si poziciju i nametnuo se kao vodeći čovjek nogometa.

Jeste li u HNS-u znali za njegove privatne ugovore s igračima?

– Ne, nitko on članova IO-a nije ništa znao niti to vidio. Ti ugovori nisu registrirani u HNS-u – kaže Brleković.

Konačni razlaz s Mamićem dogodio vam se uoči famozne Skupštine HNS-a 2010. godine.

– Duboko sam se razočarao na toj Skupštini, puno više u neke druge ljude nego u Mamića. Tada sam se povukao iz svega, nikada nisam poslije više zakoračio u HNS i jedini od svih nisam želio pisati zahtjev za pomilovanje. Razumio sam tada Mamića, igrao je na sve ili ništa svjestan da, u slučaju Štimčeve pobjede, ne bi izgubio.

Svojedobno ste imali ponudu za profesionalizaciju u Dinamu?

– Da, Mamić mi je nudio ugovor da budem Dinamov odvjetnik. Bilo je to 2008. ili 2009. godine. Zahvalio sam se na tome jer već sam imao niz drugih klijenata i želio sam taj status zadržati, a ne biti samo odvjetnik Dinama. Tu ponudu nitko osim mene ne bi odbio – naglasio je Ivan Brleković.

>>'Svojim potpisima 50 tisuća navijača Dinama reklo je da želi bolji klub'

>>Hoće li češljati i agenciju Mamićeva sina

>>Zdravko Mamić: Od prodavača stiropornih sjedalica do faraona hrvatskog nogometa!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije