Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Brleković:

Odlaskom Zdravka Mamića otvaraju se vrata za bolji i pošteniji Savez

Zdravko Mamić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/10
27.07.2016.
u 14:01

– Jedan od faktora koji je sigurno utjecao na Mamićevu odluku su promjene u politici, točnije u HDZ-u. Duboko vjerujem da je Mamić puno toga dao HDZ-u, a nisam siguran da je sada kod njih više obljubljen i poželjan – kaže Brleković

Ne nadajte se, vi zagriženi kritičari režima, da ćete profitirati sad kad Mamića više nema! Nećete, razbojnici!, poručio bi im u neka druga vremena i sam gazda hrvatskog nogometa da se nije povukao u defenzivu i utihnuo iz taktičkih razloga.

Mamića, naime, u Nogometnom savezu nema samo na papiru (premda ga HNS, do jučer poslijepodne, na službenoj stranici još nije uklonio s popisa članova IO), ali njegov duh neće samo tako, poput oblaka dima, odmagliti kroz prozore Kuće nogometa. Jamči to cijela vojska njegovih slijepo odanih sljedbenika, namještenika, prijatelja, dužnika, simpatizera okupljenih pod grbom HNS-a, nikad odlučnije posvećena očuvanju Mamićeve ostavštine. Zahvaljujući Šukeru, Vrbanoviću i cijeloj mreži “suigrača” po stručnim stožerima, odborima, komisijama... Mamićeva potreba za utjecajem, patronatom i kontrolom bit će s lakoćom zadovoljena.

Sve ovisi o izborima

Pitali smo bivšeg dopredsjednika HNS-a Ivana Brlekovića do kada će trajati Mamićeva dominacija u Nogometnom savezu.

– Trajat će tako dugo dok vladajuća ekipa ne ode. A to će ovisiti o ishodu idućih parlamentarnih izbora, odnosno o tome kojom će dinamikom država početi regulirati stanje u sportu – ističe Brleković.

Dugo poznajete Mamića, kako ste doživjeli njegov manevar s ostavkom u HNS-u?

– Od Mamića kao temperamentne osobe navikli smo se na ovakve poteze. Već je bio davao ostavke i vraćao se. Moguće je to i sada, iako je splet okolnosti danas drukčiji. S jedne strane Mamić se zasitio Dinama i HNS-a, a s druge strane boravak u Remetincu i sudski postupci sigurno su ostavili traga na njemu koliko god čvrst on bio. USKOK-ova optužnica tereti Mamića za zločinačko udruživanje, što je teško kazneno djelo, pa će njemu i njegovu odvjetničkom timu trebati jako puno snage, volje, koncentracije i znanja da bi postigli željeni epilog. Inače, ne mislim da je Mamić bez šansi u tim postupcima ako njegova obrana studiozno pristupi problemima s kojima je suočena, u što ne sumnjam – dodaje Brleković.

Naglašava još neke dimenzije Mamićeve iznenadne odluke.

– Mamić se zasitio priljepaka, uhljeba i nametnika kojima je osigurao lagodan život u Dinamu i HNS-u, a od njih nema nikakve koristi. Ovoga časa, kad se steže obruč oko njega, teško mu mogu išta značiti njihove riječi “Zdravko, ti si najbolji, najljepši, najpametniji”. Zahvaljujući dobrim dijelom tim neznalicama i diletantima kojima je bio okružen, Mamić se i našao u problemima sa zakonom – nastavlja Brleković.

Tvrdi da su ga pokolebali i podbačaji na sportskom planu.

– Mamić je i te kako bio svjestan neuspjeha reprezentacije na SP-u u Brazilu te na EP-u u Francuskoj. Naime, na Euru nije bio postignut osnovni preduvjet za veliki rezultat, a to je sinergija igrača, izbornika, vodstva HNS-a i navijača. I dok je momčad bila izvanredna, izbornik je podbacio vodeći utakmicu protiv Portugala, u situaciji biti ili ne biti, zatim čelnici Saveza nisu bili uz momčad u kampu, a trebali su tamo biti kao potpora, dok su na žalost sliku sjajnih navijača zasjenila zbivanja u St. Etienneu – govori Brleković.

Nije poželjan HDZ-u

U završnici analize Mamićeva odlaska potencirat će i još jedan važan detalj.

– Jedan od faktora koji je sigurno utjecao na Mamićevu odluku su promjene u politici, točnije u HDZ-u. Duboko vjerujem da je Mamić puno toga dao HDZ-u, a nisam siguran da je sada kod njih više obljubljen i poželjan.

Hrvatski nogometni savez bez Mamića? Ima li prostora za bilo kakav zaokret?

– Polako se otvaraju vrata da HNS prestane biti država u državi, da počne poštovati zakone ove zemlje, poslovati transparentno i da se u skladu sa zakonskim propisima provedu pošteni, demokratski izbori na nivou cijeloga HNS-a. U takvoj situaciji neki od čelnika HNS-a otpast će kao suho lišće s grane i stvorit će se uvjeti za bolji, pravedniji, pošteniji Savez – zaključio je Ivan Brleković.

Nakon Mamićeva formalnoga odlaska iz Saveza ostaje upražnjena fotelja prvoga dopredsjednika, dok na pozicijama dopredsjednika ostaju Ante Kulušić, Đuro Bukvić, Damir Mišković i Ante Vučemilović.

Komentara 44

SE
senior
14:18 27.07.2016.

Živnuo Brleković propali fiškal, živnuli svi propalice koji su godinama pokušali uvaliti se na bili kakav naćin u HNL. Ali "uzalud vam trud svirači", niš od toga.

Avatar petrolio
petrolio
14:22 27.07.2016.

dasović i brleković na partijskom zadatku uništavanja HNS-a i dinama....

ZE
zeljkofukic
14:33 27.07.2016.

nije bitno što se priča nego tko, Štimčev potrčko koji iza sebe ima neuspjelo preuzimanje saveza priča o poštenju. zemljo otvori se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije